Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Czy chciałbyś mieć emeryturę po 25-latach pracy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co sądzicie na ten temat ?

Sorry, ale ja nie chcę się dokładać do górnictwa. Mojej firmie nikt nigdy nie podarował złotówki - do wszystkiego dobrnąłem ciężko pracując - dlaczego inni mają mieć lepiej ?

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

A może my diagności pójdziemy z kijami pod Sejm, może coś wywalczymy.

Napisano

My diagności jak to bezpańskie psy, wszyscy nas leją a jak trzeba wysłuchać lub bronić to nie ma komu.

Napisano

Moi koledzy z policji w czerwcu przeszli na emeryture po 15 latach pracy !

Napisano

Mam 19 lat, skończyłem Liceum Ogólnokształcące, idę doPolicji (np. do drogówki, niekoniecznie na drogę). W wieku 34 lat idę na zasłużoną emeryturę ...

Fajne - co ?

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Napisano

Jeden mały szczegół którego nie widzi większość ludzi. Policjant po 15 latach idzie na eweryturę ale ma tylko bodajże 40% swojej normalnej emerytury. Mimo pewnych sporów na pewno wszyscy przyznają, że pewne zawody są bardziej niebezpieczne i oddziałujące na zdrowie fizyczne i psychiczne (kto dogoni psa, może ty a może ja, jak kończą pieski, czy idą do raju?)Wiek emerytalny jest za wysoki dla całego społeczeństwa i dlatego nas to tak boli. Ja osobiście nie mam nic przeciwko temu Zeby górnik szedł nawet po 15 latach na emeryturę, ale tylko 40%. Resztę niech sobie dorobi w innym zawodzie (mniej niebezpiecznym) albo niech siedzi pod ziemia.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

I tym optymistycznym akcentem ...

Tylko, że tak nie będzie - niestety. I nie ma się co łudzić ...

Ps. Bycie informatykiem to też cholernie stresująca praca ...

Napisano

a praca kierowcy zawodowego to bezpieczne zajęcie ?tak jak górnik idzie do pracy i nie wie czy wróci ,pod ziemią jest ciężko mówią , a hutnik to ma lepiej, każda praca jest ciężka i stresująca, brakuje im Gierka , dawniej się mówiło - stoi jak górnik - bo tak stali , a my co wtedy mieliśmy ?nic, :( teraz się krzywda dzieje

Napisano

No - to właśnie dziś dostali w Sejmie zgodę na emeryturę po 25-ciu latach pracy ...

Napisano

napewno będzie ciekawy widok diagnosty który ma 65 lat i zmaga sie z numerem silnika , chyba tylko kamerą bo lupa sie nie zmieści , albo nauczycielkę w szkole w takim wieku, bo praca nauczyciela nie jest męcząca ani stresowa , a tak młody po wojsku zatrudni się w kopalni za 25 lat będzie miał 45 dostanie odprawę i stoi jak gornik - ten cały ustrój przypomina mi kolejkę linową.