Adaś1524731544 Napisano 21 Sierpień 2007 Napisano 21 Sierpień 2007 Ponieważ już właściwie jestem w trakcie przebudowy padaki mam pytanie Jak wygląda od strony burokracji wymiana silnika w samochodzie na większą pojemność? Dziękuje z góry za pomoc Cytuj
Jacdiag Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Jak wygląda od strony burokracji wymiana silnika PoRDArt. 78. 2. Własciciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiazany zawiadomic w terminie nieprzekraczajacym 30 dni staroste o: 1) 2) zmianie stanu faktycznego wymagajacej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym. pojemność i moc silnika są w DR więc podlegają zgłoszeniu ... czyli : wizyta w WK - zgłoszenie zmian WK wydaje skierowanie na dodatkowe badanie na SKP SKP wykonuje badanie i wystawia opis zmian - i jeżeli są zrobione prawidłowo wynik badania P WK na podstawie opisu "produkuje" nowy DR Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
blakop Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 No na upartego Jacdiag ma rację, ale choc to w pełni usankcjonowana procedura, to jednak wiele WK nie stouje tak biurokratycznej formy. Czyli badanie robisz sam bez skierowania, a SKP wystawia jedynie zaśw.z badania (bez opisu zmian) gdzie w adnotacjach wpisują inf.o zmienionym silniku z podaniem jego mocy i pojemności i to wszystko. Na tej podstawie zgłaszasz się w WK i wymieniają Ci DR. Zaznaczam - opisałem zwyczajowy tryb postępowania w większośc WK praktykowany, ale rzeczywiście chcąc być w zgodzie z prawem należy zastować procedurę opisaną powyżej. Cytuj
Tomek D Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Czyli badanie robisz sam bez skierowania, a SKP wystawia jedynie zaśw.z badania Z wynikiem negatywnym - niezgodność danych technicznych ze stanem faktycznym. A patrząc na daty to Adaś dawno już se to załatwił Cytuj
blakop Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Dalibyście już spokój z tą biurokracją! Cytuj
boden Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Dalibyście już spokój z tą biurokracją! Kiedy oni właśnie walczą z biurokracją . Aby to pokazać , to trzeba to udokumentować. Cytuj
Tomek D Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 Kiedy oni właśnie walczą z biurokracją .Aby to pokazać , to trzeba to udokumentować Cytuj
Jacdiag Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 A patrząc na daty to Adaś dawno już se to załatwił a może czekał na odpowiedź . . . teraz pozostali też będą wiedzieć Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
fox Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Ale jeśli ten sam typ silnika, o tych samych parametrach - to niezgłaszaj i nie rób BT- szkoda kasy, nic się nie zmieni w twoim DR Cytuj
Adaś1524731544 Napisano 8 Maj 2008 Autor Napisano 8 Maj 2008 Tylko jak Diagnosta sprawdzi moc silnika? Po oznaczeniu wyszuka sobie w katalogu? Bo wg. mnie to zwykłe 1.8 Cytuj
Psuj Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 Po oznaczeniu wyszuka sobie w katalogu? Nie rób z nas ostatnich Twój post jest niezgodny z zasadami - popraw, co masz do poprawienia - inaczej dostajesz ostrzeżenie ! i, OK? Oczywiście, że jeśli coś wzbudzi podejrzenia to sprawdza sie kod silnika i w KATALOGU sprawdza sie pojemność i moc. Jeśli ktoś przeprowadzi tuning niewidoczny gołym okiem - np przeprogramuje sterownik, założy czaderski rezystor na czujnik temperatury powietrza, tudzież zastosuje mniej wieśniackie metody (kute tłoki, szlif kanałów itp) niestety nie jesteśmy tego sprawdzić. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
boden Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 Tylko jak Diagnosta sprawdzi moc silnika?Po oznaczeniu wyszuka sobie w katalogu? Bo wg. mnie to zwykłe 1.8 Wystarczy liną zawiązać np do rolek , drugi koniec liny zawiązać za tylny most i z ruszać z drugiego biegu na 2/3 obrotów silnika. Lina musi mieć przekrój 3,14 cm. Jeśli lina zerwie się po 1,8 sek , to pojemność jest 1,8 , natomiast jeżeli po 1,5 sek , to jest 1,5 , itd [ do tych celów używa się stoper elektroniczny , włączając z chwilą naprężenia liny ] [ Dodano: 09-05-2008, 18:48 ] Jeśli znać będziesz już pojemność , to i moc się znajdzie , na podstawie ilości zerwanych włókien liny [ np konopii ] Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 Konopie to z z zasady używa się do czegoś innego Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Adaś1524731544 Napisano 9 Maj 2008 Autor Napisano 9 Maj 2008 Heh, nie mam nikogo za Twój post jest niezgodny z zasadami - popraw, co masz do poprawienia - inaczej dostajesz ostrzeżenie ! i ale poprostu pytam z ciekawości bo generalnie nie kojarzę żeby wiedza o mocy była do czegoś diagnostą potrzebna. Cytuj
Psuj Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 bo generalnie nie kojarzę nie kojarzysz bardzo wielu rzeczy... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Rekomendowane odpowiedzi