Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Zmiany masy w DR po zainstalowaniu LPG.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanko, Wy się znacie lepiej dlatego pytam..

Czy jako organ kontroli, zatrzymam obywatelowi DR od pojazdu za to, że ma zainstalowany LPG a nie ma zmienionej masy własnej pojazdu- wpisu w DR to jest wszystko ok?. Niezgodność danych zawartych ze stanym faktycznym..

Ile kosztuje takie badanie?, Bo takich pojadów jest max...

Szacunek..

Napisano

Zamontowanie w pojeździe instalacji zasilania gazem, w zdecydowanej większości przypadków, nie powoduje zwiększenia masy własnej pojazdu w stopniu na tyle istotnym, aby konieczne było zwiększenie masy własnej. Czasami sam producent pojazdu tej samej marki i typu podaje wartości masy własnej z pewnymi "odchyłkami" (np. w zależności od wyposażenia), co świadczy o tym, że nie jest to prametr całkowicie "sztywny".

Ważne jest aby nie została przekroczona dopuszczalna masa całkowita pojazdu.

Napisano

Producent określa MW przy zbiorniku paliwa napełnionym około 95%. Po zainstalowaniu gazu, właściciel w zbiorniku paliwa pozostawia ok. 5 litrów a czasem mniej. Ile waży inst gazowa 10-50 kg (pełny zb. gazu ) - a brakujące paliwo :?: czyli jedno wchodzi w drugie

a nie ma zmienionej masy własnej pojazdu- wpisu w DR to jest wszystko ok?.

po zmianie parametrów zawartych w DR - WK wydaje nowy więc i tak nie będzie śladu po zmianie MW

będzie to widoczne w KP a nie ma obowiązku wożenia jej w pojeździe :D

Napisano

No i właśnie nie do końca Panowie. Nie można liczyć tak, że mam pusty zbiornik paliwa jak mam LPG to się wyrówna. A jak będę miał pełne to i to? MW należy liczyć jako tzw. masę służbową, czyli ze wszystkimi płynami w ilościach nominalnych (pomijam, że dla sprawnego funkcjonowania wielu instalacji LPG jest zalecane posiadanie zawsze przynajmniej połowy pełnego zbiornika paliwa z uwagi na poprawne działanie pompy paliwowej, która w wielu modelach aut musi pracować nawet przy zasilaniu LPG - w tej sytuacji jazda na rezerwie to morderstwo dla pompy)

Nie wiedzieć dlaczego, ale ITS zajmujący sie homologacjami i odpowiednie organy MT wydające homologacje wydają je w Polsce z dokładnością do jednego kg! Bardzo często podczas rejestracji zdarza sie pomyłka w wyciągu ze świadectwa homologacji np. 2 kg. I wierzcie lub nie, takiego pojazdu po odpowiedzi z ITS, że homologacja nie przewiduje widełek dla MW nie można zarejestrować!

Napisano

W sumie :

- diagnosta czy policjant nie jest w stanie sprawdzić masy własnej pojazdu

- do tego potrzebne są wagi , a gdyby były , to jakie przyjąć kryteria ? [ ile paliwa w zbiornikach ? 50 % ; 70 % ? ]

- czy na zmianę MW jest potrzebna zgoda producenta lub opinia rzeczoznawcy ?

-po zainstalowaniu gazu , przepis wskazuje na dokonanie wpisu przez WK

- WK z kolei nie ingeruje w MW pojazdu

- itp, itd

Zbyt wiele niejasności i komplikacji .

Niech lepiej jest jak jest -

Przyjąć by trzeba , że butla z gazem to tylko bagaż :-?

Napisano

to każdy pojazd po zamontowaniu inst. gazowej powinien mieć zmienianą MW ? i czy jest to stosowane ? czy czegoś nie rozumiem :sad:

[ Dodano: 03-03-2008, 21:24 ]

chyba się spóżniłem z pytaniem :(

Napisano

Nie dokonuje się zmiany dotyczącej masy własnej [jeśli zamontowano gaz ] - jak na razie

Napisano

Dzięki za odp. Generalnie skończyłem niedawno kurs, przygotowuję się do egzaminu i każdy z wykładowców na kursie opowiada o MW w LPG inaczej. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Napisano
- czy na zmianę MW jest potrzebna zgoda producenta lub opinia rzeczoznawcy ?

Z literalnym podejściem do § 14 rozporządzenia w sprawie rejestracji pojazdów jak najbardziej tak... (zaświadczenie producenta)

Napisano

DZ.U.108 art 81

ust 8 .......dodatkowemu badaniu podlega również pojazd :

1),.

2) w którym dokonano zmian konstrukcyjnych.............z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem

3).itd

Instalacja gazowa nie jest potraktowana jako zmiany konstrukcyjne ,

czyli uznano ,że nie może mieć wpływ na jakiekolwiek masy

Napisano

Owszem - nie jest zmiana konstrukcyjną - ale dalsza część zdania to już Twoja twórczość i interpretacja :)

Napisano
ale dalsza część zdania to już Twoja twórczość i interpretacja :)

Moje domysły :)

Napisano

po zamontowaniu haka masa się zmieni ,po przerobieniu na L ,na Taxi też się zmieni ! i co na wagę i korekta masy?a po likwidacji np L znowu korekta ? komu to przeszkadza te pare kilogramów

Napisano
komu to przeszkadza te pare kilogramów

Myślę że niewielu osobom.

Jeszcze nadmiar kilogramów można spotkać u samych pasażerów . Pojazd jest na 5 osób , pasażer statycznie ma 68 kg , a jeżeli wsiądzie do pojazdu 4 osoby po 150 kg ?. :-o

Napisano

Witam, dla upewnienia na kursie ,ponownie zapytałem diagnostę , który prowadzi nasze szkolenie. Czy zmienia się masę własną pojazdu, po zainstalowaniu LPG.

Oświadczył, że tak. I ma tezy na swoją obronę. Poinformowałem go, że odpisaliście mi to wszystko powyżej..

On się z tym nie zgadza..

Pytanko, co zrobicie jeśli jako organ kontroli zatrzymam DR pojazdu, za brak zmienionej masy własnej w pojeździe po zainstalowaniu LPG?

Pozdrawiam.. każdy ma inne zdanie. Pomóżcie.

Napisano
DZ.U.108 art 81

ust 8 .......dodatkowemu badaniu podlega również pojazd :

1),.

2) w którym dokonano zmian konstrukcyjnych.............z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem

3).itd

Skoro zamontowanie gazu nie jest zaliczane do zmian konstrukcyjnych , to jak można zmienić masy ?

Przecież aby zmianić masy muszą być zmiany konstrukcyjne.

Napisano
Pytanko, co zrobicie jeśli jako organ kontroli zatrzymam DR pojazdu, za brak zmienionej masy własnej w pojeździe po zainstalowaniu LPG?

1] A jak organ kontroli sprawdzi , że masa wpisana w DR nie jest masą po zmianach ?

2] A może masa w DR jest masą faktyczną ?

3] Jak zmienić masę bez zmian konstrukcyjnych ?

Napisano
Oświadczył, że tak. I ma tezy na swoją obronę.

A możesz je przytoczyć? Pamiętaj, że brnąc literalnie w ten paradoks, to "papierek z SKP" od Twojego wykładowcy z nową masą będzie guzik obchodził WK, bez zaświadczenia od producenta, że dany pojazd był homologowany zgodnie z wnioskowanymi (nowymi) danymi, a te z koli jak już pisałem są określane z dokładnością co do kg - i co wtedy? Zapytaj, czy i na to ma jakąś tezę ;)