Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestę studentką o specjalizacji systemy logistyczne w produkcji.Piszę pracę licencjacką o tematce:"EFEKTYWNOŚĆ DZIAŁANIA INSPEKCJI RUCHU DROGOWEGO NA PRZYKŁADZIE WOJ.LUBUSKIEGO"

Fajnie by było usłyszeć jakieś sugestie z waszej strony na temat ITD.

Z góry dziękuję.

Napisano

O ITD to raczej z kierowcami tirów.

A tak nawiasem mówiąc to Ja jako diagnosta ciesze się że powstała taka instytucja jak ITD.

Napisano

jasne że nie pozytywne!pozytywów mam dużo,ale negatywów nie znajde w materiałach ani tym bardziej od jakiegokolwiek pracownika ITD.

Nawiasem mówiąc,ITD nie tyczy tylko kierowców tirów,innych również jak i zakłady pracy z tym związane,że dałam również i propozycję i na tym portalu ze względu na to,że i tu może znależć sie osoba z tym związana.

Ps.Kto pyta nie błądzi.

Napisano

Ja nie mam doświadczeń z tymi panami i tez uważam, że taka instytucja jest potrzebna, ale jest w niej za mało fachowców.

Styl ich pracy znam z relacji kolegów kierowców.

Są za mało "elastyczni" tam gdzie trzeba - np. u niemców przekroczenie czasu kierowcy o parę ledwie minut nie grozi wielkimi konsekwencjami, kierowca jest informowany i kierowany na najbliższy parking, u nas wiąże się to z wielkimi grzywnami. Nie twierdzę, że łamanie prawa przez kierowców jest ok, ale przy naszej ilości odpowiednich parkingów przy drogach powinni dać szoferom trochę luzu - mówię oczywiście o paru minutach a nie godzinach przekroczenia czasu.

Są strasznie pewni siebie i swojej racji, co niejednokrotnie już prostował sąd i jego wyroki.

Zbyt słabo znają warunki techniczne pojazdów (to już moje spostrzeżenie). Patrząc na ilość tirów jakie jeżdżą po drogach z nieprzepisowym wyposażeniem ich stan wiedzy jest tragiczny. Ale cóż - łatwiej dać grzywnę za przekroczony czas o 5 minut niż znać na pamięć kilka dzienników ustaw. :)

Ja osobiście bym widział w tej pracy ludzi którzy odbyli co najmniej kilkuletni staż na stacji kontroli pojazdów a nie ludzi z dużym "plecakiem" znajomości - a tak jest na razie.

Napisano
Styl ich pracy znam z relacji kolegów kierowców.

I z tego co mówią to interesuje ich tylko popierologia, chyba, że zauważą coś oczywistego.

Zbyt słabo znają warunki techniczne pojazdów (to już moje spostrzeżenie).

I też jestem tego samego zdania.

Napisano

Doradzam zmienić temat albo na KONTROLA RUCHU DROGOWEGO i wówczas należy napisać o Inspekcji Transportu Drogowego, Policji, Straży Granicznej, a nawet Straży Gminnej; albo na INSPEKCJA TRANSPORTU DROGOWEGO i wówczas zawęża się zagadnienie do konkretnej instytucji. A pojęcie

INSPEKCJI RUCHU DROGOWEGO
jest ni w 5 ni w 9 i nijak się to ma do zapisów w Prawie o ruchu drogowym oraz ustawie o transporcie drogowym.

Proponuję skontaktować się z wojewódzkim inspektoratem TD. Mają na pewno dużo materiałów.

Z diagnostami mają wspólne dbanie o stan techniczny. Czyli zatrzymują dowody rejestracyjne za stan techniczny i wysyłają pojazdy na badanie techniczne jak mają wątpliwości. Czasami są tą jednostką, która podważa prawidłowość wykonania badania technicznego i wówczas kierują sprawy do Sądu no i zapadają wyroki przeciwko diagnostom.

Mają te same a nawet większe uprawnienia jak policja.

Według nowych przepisów już obowiązujących mogą ścigać pojazd poza granicami Polski.

Ogólnie ich rola w współpracy z SKP sprowadza się do dbania o bezpieczeństwo ruchu drogowego i ochronę środowiska. Poza tym mają inne zadania związane z licencjami na transport, alkomatami, prędkość itp.

Więcej dowiesz się u inspektorów. Punktem wyjścia do rozmowy jest znajomość ustawy o transporcie drogowym dostępnej w wersji ujednoliconej tu na tym forum:

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=4623

Bardzo ciekawa stronka jeśli chodzi o statystykę do pracy licencjackiej znajduje się na stronie KGP. Warto skorzystać - wszystkie statystyki o Bezpieczeństwie Ruchu drogowego:

http://www.policja.pl/portal/pol/71/

Stronka ITD: http://www.gitd.gov.pl/

Warto skorzystać z informacji o akcjach prowadzonych przez WITD w Lublinie. Również opisują ciekawe kontrole. Być może udostępnia takie materiały, których nie publikowali.

Swoją drogą zasada jest jedna: jeśli ktoś chce uzyskać informacje nie publikowane i nie za bardzo dostępne ogółowi celem wykorzystania w pracy licencjackiej lub magisterskiej należy wystosować pismo, zaakceptowane przez promotora pracy z pieczęcią uczelni to potwierdzającą i z reguły instytucje rządowe i samorządowe pomagają w uzyskaniu niezbędnych materiałów. Urzędnicy nie są zbyt szczęśliwi wówczas, gdyż jest to no powiedzmy bardzo ważne zadanie ....... dla studenta, ale jak się pogada to powinni pomóc udostępnić materiały będące w ich posiadaniu a nie objęte klauzulą zastrzeżone.

Ciekawe informacje znajdują się na stronce ITD w Lubuskim:

http://www.witd.lublin.pl/

Przykład co ma wspólnego ITD z SKP: stan techniczny:

"Wzmożone działania kontrolne będą też prowadzone na drogach naszego województwa, szczególnie w okresach zmian turnusów wakacyjnych, w pobliżu miejsc wypoczynku i obiektów kultury.

W związku ze skargą rodziców „na fatalny stan techniczny autobusów” dowożących dzieci do i ze szkoły, która wpłynęła do tut. Inspektoratu dnia 15 czerwca br., już w dniu 19 czerwca podjęto obserwację rejonu Gimnazjum w Chodlu. Podawane przez CB-radio informacje o pobycie w tym rejonie patrolu Inspekcji Transportu Drogowego spowodowały, że dwa autobusy należące do przewoźnika z Urzędowa wykorzystywane do realizacji tych przewozów zatrzymały się około 500 metrów od Szkoły, a dzieci w dalszą drogę udały się pieszo. Kierowcy tymczasem oddalili się w nieznanym kierunku.

W celu ustalenia właściciela pojazdów wezwano Policję. O całym zajściu poinformowano Dyrekcję Szkoły oraz Urząd Miasta w Chodu i wezwano przedsiębiorcę.

W międzyczasie jeden z kierowców próbował oddalić się autobusem, lecz został zatrzymany przez Policję.

Po przeprowadzeniu kontroli okazało się, że:

- autobus posiada szereg usterek technicznych oraz nie spełnia warunków technicznych dla autobusu szkolnego,

- w zbiorniku paliwa tego pojazdu znajduje się olej opałowy, zamiast oleju napędowego,

- kierowca nie posiadał wymaganych dokumentów.

W związku z powyższym kontrolowany autobus wycofano z ruchu poprzez zatrzymanie jego dowodu rejestracyjnego, ukarano kierowcę mandatem karnym w wysokości 500 złotych,

a w stosunku do przedsiębiorcy wszczęto postępowanie administracyjne.

Obserwację tej Szkoły przy wykorzystaniu tym razem pojazdu nieoznakowanego ponowiono w dniu 21 czerwca br.. Dzięki temu skontrolowano dwa następne pojazdy należące do tego przewoźnika, którymi także wykonywane były dowozy dzieci do i ze Szkoły. Wobec stwierdzonych naruszeń i wykroczeń w zakresie ich wyposażenia oba pojazdy czasowo wycofano z ruchu, a w stosunku do przedsiębiorcy wszczęto postępowania administracyjne."

Pod artykułem są zamieszczone fotki na stronie oryginalnej.

Pozdrawiam

BM

Napisano

Zauważyłem na moim terenie dziwną prawidłowość związaną z ITD. Radykalnie zwiększa się ruch TIR-ów na bocznych drogach, dziwnie omijający miejsce w którym aktualnie "biwakują" Inspektorzy ITD. Wcześniej nikt z mieszkajacych przy tych drogach (a raczej dróżkach) nigdy nie widział pojazdu większego od furmanki. :lol:

Napisano

kierowcy TIR-ów mają takie powiedzonko:

lepiej raz zainwestować w CB radio niż naście razy w mandaty :D

i stąd wiedza gdzie są "krokodyle", gdzie "suszarki", a nawet gdzie kupić "drzewo" 8)

Polak potrafi ;)

Napisano

Od czasu jak mam CB jeżdżę zdecydowanie spokojniej i to pod każdym względem.

Omijam korki, nie daję się łapać na radary. Pomaga, oj pomaga ...

Oczywiście nic nie zastąpi zdrowego rozsądku - nie ukrywajmy :D

Napisano

A ja myślę, że wykorzystywanie urządzeń radiowych do unikania kontroli drogowej jest przestępstwem Panie Norbercie i powinno być karane z całą surowością prawa! ;)

Myślę więc, że naprawdę nie ma Pan się czym chwalić Panie kolego.

;)

Napisano

A wy uważacie że Policja nie ma CB przynajmniej na podsłuchu! Oni też nie w "ciemie bici" albo "zieloni"

Napisano

Ja wiem, że oni są - i tylko tyle mnie interesuje :D:D

Napisano

Tek są i ustawiają się tam gdzie "ich" nie powinno być! To opinie kierowców z TIR-ów

Nawet się boja teraz mówić za wiele przez "szczekaczki"