Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Problem z opłaceniem umowy Renault Espace

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

ostatnio kupilem Espace z 89r w dowodzie ma wpisany rok produkcji 1997 w urzedzie skarbowym kaza mi zaplacic podatek od modelu 97 po rozkodowaniu nr VIN na 10 pozycji jest zero czyli rok nieznany. Jak moge udowodnic ze rok produkcji jest 89 w dowodzie mam wpisane ze jest to skladak (VIN VF8J112050R3xxxxx)??

Napisano
rok produkcji jest 89 w dowodzie mam wpisane ze jest to skladak

I wszystko powinno być niby łatwe, może spróbuj u pani w innym okienku.

Napisano

Dobra sugestia kolegi Tomka, ewentualnie zrób zdjęcie, weź jakiś katalog samochodowy z 1997 i niech pani w okienku sobie porówna, czy to ten sam model. :D

Napisano
Dobra sugestia kolegi Tomka

Kiedyś kolega Tomka i Tomek kupili se po motocyklu od tego samego importera i mieli takie same rachunki zakupu (ta sama kwota). Kolega w US zapłacił za znaczek 5zł który został naklejony na fakturę, natomiast Tomek trafił do innej pani i zapłacił 35zł podatku od wzbogacenia bo dla tej pani to nie była faktura.

Napisano

Z tego co mi wiadomo jak nie ma potwierdzenia w dokumentacji roku prosukcji to licza wg roku zlozenia... dziwne, ze nie interesuje ich wpis "skladak" .

Ale szukaj, szukaj a moze znajdziesz jakas pomocna dlon....

Napisano

Dzięki za info niestety w okienku siedzi nieprzyjemny gość, który nawet zna się na Espace bo się przyznał ale mówi ze uzna rok produkcji za 89 jeżeli potwierdzi go rzeczoznawca co z mojego punktu widzenia wyjdzie na to samo bo nikt mi tego za darmo nie zrobi dlatego też kombinowałem z nr VIN ale nie dało rady niczego znaleźć.

Zostają mi dwa wyjścia:

1 iść do kierownika urzędu i może on okaże sie człowiekiem

2 zmusić gościa żeby ode mnie odkupił ten sprzęt za ponad 20000 jak go wycenia

i będę zadowolony :mrgreen:

Napisano

Zgodnie z PoRD w przypadku "składaków" za rok produkcji uznaje sie rok złożenia. Jak to wygląda od strony przepisów skarbowych - nie wiem. Ale ogólnie organa finansowe rządzą się swoimi prawami i na wszystko mają własne definicje prawne.