Lotek Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum.Jak panowie diagności opanowali poruszanie się w dziennikach ustaw?.Jest tyle poprawek,że ja gubię się.Moje pytanie dotyczy tachografu-kiedy i w których pojazdach jest wymagany? Cytuj
Jacdiag Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262 z pózn. zm.)§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposa3a sie: (...) 16) (uchylony); kiedyś miał takie brzmienie: 16) w przyrząd kontrolny - tachograf samochodowy; przepis stosuje się do:a) pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej 9 t i powyżej, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r., b) pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t, wyprodukowanego po dniu 31 grudnia 1999 r., z wyjątkiem autobusu miejskiego używanego w komunikacji miejskiej lub miejskiej i podmiejskiej oraz pojazdu Sił Zbrojnych; teraz do sprawdzenia jest 4) w prędkościomierz umieszczony w polu widzenia kierowcy oraz w drogomierz; Cytuj
Lotek Napisano 24 Maj 2008 Autor Napisano 24 Maj 2008 Znalazłem dziennik znoszący pkt.16 z Dz.U. nr.32.Ale czy to wystarczy?Czy diagnosta ma sprawdzić tylko drogomierz i prędkościomierz? Cytuj
Jacdiag Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 posiadanie tacho w pojeździe wynika z ustawy o czasie pracy kierowców diagnosta może się tym zainteresować ale nie musi podobnie jak np. z OC - policja zatrzymuje DR za brak a diagnosta może poinformować właściciela że OC jest po terminie Cytuj
mario07 Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Koledzy czy ktoś z Was legalizuje na stacji tachografy? Jak się zdobywa uprawnienia do legalizacji? Cytuj
daroc111 Napisano 10 Marzec 2010 Napisano 10 Marzec 2010 Kolego musisz zrobić kurs na sprawdzanie tachografów znam dwie firmy Lontex lub Drabpol. Zdać egzamin ,kupić wyposażenie koszt od ok.15 - 50 tyś w zależności jaki będziesz chcieć i potem zapłacić za zezwolenie 35 tyś na 4 lata i możesz robić tachografy. Ja osobiście polecam firmę Lontex na pewno jest tania i bardzo dobra. Cytuj
zjc Napisano 10 Marzec 2010 Napisano 10 Marzec 2010 Ja osobiście polecam firmę Lontex na pewno jest tania i bardzo dobra. potwierdzam, też muszę ich pochwalić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi