Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam zapytanie, czy w sam. ciężarowym o DMC 4800kg obowiązuje ogranicznik prędkośći data pierwszej rejest.1993.06.17

Według tabeli,która ukazała się na forum to tak. Według tej tabeli to wszystkie sam. ciezarowe o dmc. od 3,5t do 7,5 t bez względu na date pierwszej rejestracji muszą posiadAĆ OGRANICZNIK.

Prosze mnie sprostować jesli żle rozumuje.

Napisano

Art. 3. 1. Przepis art. 66 ust. 1a ustawy, o której mowa w art. 1, w stosunku do:

2) autobusu o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 10 t, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, ale nie przekraczającej 12 t, i ciągnika samochodowego, dla którego dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów wynosi powyżej 3,5 t, ale nie przekraczającą 12 t, nie dotyczy:

a) pojazdów zarejestrowanych przed dniem 1 października 2001 r.,

(Dziennik Ustaw z 2004 r. Nr 92 poz. 884)

Napisano
Ale z punktu 3 tego artykulu wynika, ze powinien być

Niestety musisz się dokłądniej wczytać w pkt który cytujesz oraz przeczytać pkt który przytacza kolega admant.

Niestety nie jesteśmy prawnikami i nie koncentrujemy się na słowach cytowanego przez Ciebie pkt 3 "nie dotyczy pojazdów wykorzystywanych w krajowym transporcie drogowym, niezarobkowym krajowym przewozie drogowym oraz w międzynarodowym transporcie drogowym i niezarobkowym międzynarodowym przewozie drogowym na terytorium państw niebędących członkami Unii Europejskiej" była to furtka dla pojazdów zarejestrowanych po 1 października 2001r. JEŻELI POJAZD ZAREJESTROWANY PRZED 1 PAŹDZIERNIKA 2001 r - stosujemy pkt 2

Powodzenia w czytaniu dzienników ::hey

Napisano

Akurat do tego nic nie mają komuniści czy inne "ufoludki", tylko ludzie niekompetentni i niechlujni w tworzeniu i pisaniu przepisów. W latach 60-tych napisano pierwszy polski nowoczesny "Kodeks Drogowy", opublikowano też komentarz prawny do niego i wszystko było w miarę proste. Teraz różne lobby usiłuje na siłę wprowadzać różne "furteczki" w branży transportowej, co skutkuje m. in. angażowaniem nas diagnostów jako strażników działających w imieniu różnych władz. Np.: ustawa o VAT i badania z tym związane w OSKP. Poza tym, jak sami się przekonujemy (czasami nawet boleśnie), przepisy są napisane w ten sposób, że każdy z nich da się inaczej odczytać i zinterpretować. Brak jest jednej instytucji uprawnionej do takich właśnie interpretacji. To jest przyczyna całej tej dyskomfortowej sytuacji, a nie komuniści.

Napisano
a nie komuniści

Ale ci do dzisiaj siedzą w PZPN, Orlen, Polska Miedź..................

Napisano
Akurat do tego nic nie mają komuniści czy inne "ufoludki", .............

Brak jest jednej instytucji uprawnionej do takich właśnie interpretacji. To jest przyczyna całej tej dyskomfortowej sytuacji, a nie komuniści.

Ale ja nic nie pisałem o komunistach tylko że "Niestety nie jesteśmy prawnikami" my diagności

A co do komunistów - to chciałbym aby wszyscy Ci co PSIOCZĄ na komunę zrzekli się swoich tytułów uzyskanych w komunie - BO TO BYŁ ZŁY SYSTEM KSZTAŁCENIA i nie podpisywali się w opiniach Ja prof ..............

• 2 weeks later...
Napisano

im dłużej są ograniczniki, tym bardziej nie wiem które pojazdy powinny posiadać ograniczniki, w zeszłym tygodniu dzwoniłem do "krokodyli" na pytanie które pojazdy powinny posiadać ograniczniki odpowiedział mi inspektor, że wszystkie bez wyjątku powyżej 3,5 t :razz:

Napisano
im dłużej są ograniczniki, tym bardziej nie wiem które pojazdy powinny posiadać ograniczniki, w zeszłym tygodniu dzwoniłem do "krokodyli" na pytanie które pojazdy powinny posiadać ograniczniki odpowiedział mi inspektor, że wszystkie bez wyjątku powyżej 3,5 t :razz:

To zadzwoń jeszcze raz i zapytaj "A co z pojazdami zarejetrowanymi przed 1 października 2001 r, bo doczytałem się w Dziennik Ustaw z 2004 r. Nr 92 poz. 884, że do 12t nie dotyczy"

Ciekawe co Ci odpoweidzą - będa kazali zadzwonić później.

Może wraca, że jeden umie czytać a drugi pisać i dodzwoniłeś się do tego drugiego :-D:evil::ok

• 1 month later...