paccman Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Witam klegów.Ostatnimi czasy zastanawiam sie na jakiej podstawie robić przegląd ciągnika rolniczego który przekracza 40 km/h skoro warunki dla tego typu wyraźnie mówią "maksymalna prędkość konstukcyjna ciągnika rolniczego i leśnego nie przekraczała o więcej niż 3km/h wartości 40km/h..............".Jak podchodzić do tematu przecież nowej generacji ciągniki śmigaja nawet po 80km/h i więcej... Cytuj
adam1501 Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Jak podchodzić do tematu przecież nowej generacji ciągniki śmigaja nawet po 80km/h i więcej... Normalnie, jest to ciągnik w/g kategorii homologacyjnej T5, czyli ciągnik kołowy, którego prędkość konstrukcyjna przekracza 40km/h. Dz.U. nr 237 z 2005 poz.2009 - część druga (A kategorie pojazdu definiuje się następująco:...) Cytuj
paccman Napisano 12 Wrzesień 2008 Autor Napisano 12 Wrzesień 2008 fajnie zgadza sie ta kategoria T5-przekracza 40 km/h, ale co z przepisem który mowi: ''maksymalna prędkość konstukcyjna ciągnika rolniczego i leśnego nie przekraczała o więcej niż 3km/h wartości 40km/h..............".To do czego sie to tyczy ja to juz sie pogubiłem. Cytuj
adam1501 Napisano 12 Wrzesień 2008 Napisano 12 Wrzesień 2008 To do czego sie to tyczy ja to juz sie pogubiłem. Tyczy się ciągników kategorii T1-T4 i ciągniki te nie mogą przekraczać w/w prędkości, natomiast jeżeli przekracza to jest to ciągnik kategorii T5. Tak jak z tematem motorower-motocykl, jak rozwija max 45km/h (przy silniku do 50ccm) to motorower ale jak prędkość max 46km/h to motocykl. Cytuj
paccman Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Napisano 15 Wrzesień 2008 dobrze wnioskuje?czyli ciągnik kategorii T5 nie jest ciągnikiem rolniczym?to jakim? Cytuj
janmarek Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Jak dla mnie to ciągnik rolniczy nawet jak przekracza prędkość 40 km na godzinę będzie ciągnikiem rolniczym.Jak wjeżdżam na kanał to przecież nie jadę ponad 40 km,tylko troche wolniej,więc nie wiem ile taka maszyna może polecieć,i za przeproszeniem to mnie g....o obchodzi. Niech się kierowca martwi jak go złapią za przekroczenie prędkości. Cytuj
adam1501 Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 czyli ciągnik kategorii T5 nie jest ciągnikiem rolniczym? Jest ciągnikiem rolniczym, który ma prawo przekraczać 40km/h. Zajrzyj do dziennika który podałem wyżej. Cytuj
paccman Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 z tego wynika ze ustawy sobie zaprzeczaja chyba.jedna mówi że może przekraczać druga zaś że nie może:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi