Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Auto rajdowe ,klopot z przewozem.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiatm serdecznie.

Posiadam auto Opel Omega.

Auto zostalo kompleksowo zrobione na tor, tnz. klatka z homologacja FIA fotele (2) z homologacja FIA oraz 6pkt. pasy z homologacja FIA. Zawieszenie z brakiem homologacji drogowej do uzytku tylko na torze. Opony typu silck bez homologacji drogowej.

Auto w tej chwili wazy 1350kg. chcialbym je ciagnac na lawecie o DMC 2200kg. i tutaj zaczyna sie problem.

Poniewaz chcialbym aby w dowodzie rejestracyjnym widniala prawdziwa waga auta poniewaz posiadam busa VW T4 ktory ma hak tylko do 1800kg. I jestem w potrzasku poniewaz nikt nie wie co zrobic w tej sytuacji, dzwonilem do PZmotu i nie potrafili odpowiedziec bylem w urzedzie komunikacji i tam mi powiedzieli ze nic z tym nie zrobie.

Wiec co mam zrobic aby moc ciagnac to auto na lawecie ??

I jeszcze pytanie czy moge ciagnac lawete o DMC 2200kg. moim busem ??

Z gory dziekuje za pomoc :)

Napisano

musisz poszukac lawety do 1800 kg tak aby jej masa własna nie przekroczyła 450 kg .Jak dodasz mase Omegi i mase lawety to dmc nie bedzie wieksze jak 1800 kg .

u nas czasem zmieniamy dmc lawet dopasowujemy do pojazdu ale tylko w szczególnych przypadkach -gdy jest to laweta-marki sam lub piszemy pismo do producenta o zmiane tabliczki znamionowej na mniejsza dmc lawety.

Napisano

W dowodzie rej. pod pozycją O.1 jest wpisana maksymalna masa przyczepy z hamulcem, której nie można przekroczyć (suma masy własnej przyczepy i ładunku)

[ Dodano: 18-09-2008, 11:58 ]

Kolega z gwiazdkami :-D poprawił mnie

(suma masy własnej przyczepy i ładunku)
to rzeczywista masa całkowita :cry:
Napisano

wszystko ok macie racje, ale klopot sie robi gdy policjant sprawdzi ze waga omegi to 1620kg., a ja nie mam przeciez dowodu ze omega wazy tyle co napisalem, wazylem ja na wadze i dlatego wiem ile wazy ale co to interesuje policjanta. Dlatego chcialem aby nie miec problemow zmienic mase auta z "teoretycznej" w dowodzie rej. na prawdziwa.

Czy jest taka mozliwosc ?

Nie interesuje mnie homologacja na ulice poniewaz auto sluzy tylko do jedzenia na torze.

Napisano

A skąd policjant wie ile waży OMEGA? Tzn. z jakiego dokumentu? Bo skoro to auto nie jest przeznaczone do ruchu po drogach publicznych, to przecież dowodu rejestracyjnego tego pojazdu nie musisz mieć przy sobie w trakcie kontroli :)

Napisano

Postaraj się o zaświadczenie z wagi ile waży pojazd, albo opinię rzeczoznawcy i woź ją ze sobą.

Spójrzcie jeszcze tylko na Art 62 PoRD.

Napisano

a moze zrobić na stacji dodatkowe badanie o ustaleniu danych technicznych diagnosta wypisze mase własną i inne dane w trakcie kontroli policjant sprawdzi zaświadczenie i bedzie po kłopocie.

Napisano
a moze zrobić na stacji dodatkowe badanie

Musiałby być zarejestrowany, a na pewno skierowany przez..., bo takie badania robi się na skierowania. A jak nie jest przeznaczony do poruszania po drogach publicznych to nie jest zarejestrowany.

Napisano

no wlasnie tu jest problem bo polskie prawo nie przewiduje sytuacji w ktorej ktos posiada auto ale nie zarejestrowane. A policjant moze sprawdzic ile omega powinna wazyc, i wtedy co ?

Napisano

policjant moze uznac auto jako towar -czyli np wegiel i niech sobie zważy zestaw i bedzie wiedział czy przegoczono dmc czy nie