Skocz do zawartości

Odtwarzacz MP3 na... cukier !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Uwaga! Niebawem z cukierniczek może zacząć masowo znikać ich zawartość - cukier, który w specjalnych ogniwach paliwowych można wykorzystać zamiast tradycyjnych baterii, jako źródło energii elektrycznej dla niewielkich urządzeń typu odtwarzacz MP3, donosi "Energy & Environmental Science".

Bioogniwa paliwowe, to urządzenia, które w łagodnych warunkach (temperatura pokojowa oraz normalne ciśnienie) przetwarzają chemiczną energię zmagazynowaną w związkach organicznych, np. w glukozie, w energię elektryczną. Do tego celu wykorzystuje się specjalne enzymy lub całe, żywe mikroorganizmy.Naukowcom z instytutu badawczo-rozwojowego firmy SONY, z grupy badawczej doktora Tsuyonobu Hatazawa, udało się opracować pierwszą w pełni ekologiczną baterię, która zasilać może nowoczesny, przenośny odtwarzacz muzyki.Do przetwarzania energii chemicznej zawartej w cukrze prostym - glukozie - naukowcy wykorzystali naturalne enzymy, które w żywych organizmach wchodzą w skład szlaków metabolicznych, gdzie podczas rozpadu cząsteczki glukozy uwalniania jest, zmagazynowana w niej energia. Enzymy te naukowcy unieruchomili na powierzchni anody, która wykonana została z silnie porowatych włókien węglowych i oddzielona od katody membraną selektywnie przepuszczającą protony. Zastosowanie naftochinonu jako transportera elektronów znacznie zwiększyło wydajność bioogniwa paliwowego.

W trakcie procesu enzymatycznego utleniania cukru powstają elektrony i protony. Protony wędrują poprzez membranę bezpośrednio do katody, podczas gdy elektrony przepływają przez zewnętrzny układ elektryczny i również trafiają do katody, gdzie wraz z protonami, łącząc się z tlenem wytwarzają wodę.

Tak skonstruowane urządzenie, zestawione w poczwórną baterię, generuje z cukru dość energii elektrycznej (o mocy ponad 100 mW) do zasilania odtwarzacza MP3 wyposażonego w zewnętrzne przenośne głośniki!

Bioogniwo jest w pełni ekologicznym urządzeniem. Według naukowców, możliwość praktycznego użycia bioogniw z całą pewnością zmniejszy ilość wyrzucanych na śmietnik tradycyjnych baterii - urządzeń bardzo niebezpiecznych dla środowiska naturalnego. (PAP)

mp3-na-cukier.jpeg.8a891453508979daf59c998618d9c4bf.jpeg

• 2 years later...
Napisano

U nas hurtem przywożą z Niemiec i na giełdzie opychają :)

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Cukier jest główną przyczyną otyłości więc jego ograniczenie wielu wyjdzie na dobre.

Napisano

Własnie. Ciekawostką jest to, że to u nas ceny poszybowały w górę, bo ludzie jeżdżący do Niemiec sprzedają go w granicach 3,5-4 zł i mają około złotówki zysku. To ja się pytam - o co kaman?

Sam sobie odpowiem. To nie nieurodzaj wymusił takie ceny tylko ludzie którzy panicznie robią zapasy po 30 - 40 kg. Zaczyna brakować w sklepach to cena idzie w górę...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Polacy, Polacy ..... zaszłości PRL-u jeszcze w nas tkwią ;)

P.S. Chińczycy zaczęli kupować masowo sól (wierzą, że ochroni ich przed promieniowaniem z Japonii).

Niech tylko ta informacja padnie na podatny grunt i.... już Panowie i Panie przestaniecie solić bo .... nigdzie nie będzie soli, Vegety, żadnych Kucharków i innych przypraw na bazie soli ;)

Ci z Pomorza to jeszcze sobie wody z Bałtyku nałapią ale pozostała część Polski? :cry: