Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do szanownych kolegów ,

Jak będą postepować , czy postępują w stosunku do robienia przeglądów do Wojska.

Mowa o sam. cieżarowych , specjalnych , lawetach(poczołgówkach) , .... i całej plejadzie.

....

w czym problem?!

Oto stoimy przed "reformą" w WP, która likwiduje część Stacji Wojskowych i każe robić żołnierzom przeglądy w cywilnych stacjach.

Czy robicie już takie przeglądy , jakimi wytycznymi się kierujecie , etc

Napisano

Robią i to bez problemu - ja osobiście też - a wytyczne to inna sprawa - jak będziesz miał sprecyzowany problem to napisz. Jedyne o co kłótnia jest cały czas to legalizacja tacho oraz ogranicznika prędkości, reszta jak w przypadku pojazdów cywilnych.

Powinieneś się cieszyć bo to (czasami) dobry klient.

POWODZENIA

Napisano

Wiesz , z takich pierwszych spostrzezeń , to nasuwa mi sie wątpliwość np.

1.co do faktu istnienia bądź nie tablic rejestracyjnych. Z nowszymi nie ma problemu , ale starszymi (z lat 80/90) to juz tak.

2. kolejna rzecz ,to stosowane do tych pojazdów wymogi dodatkowego oznakowania i wyposażenia-przykład - lampy ,szperacze!

---

Pozdrawiam

Napisano

Ano są różne - malowane na burtach - dowdy rejestracyjne z zielonymi wkładkami, a szperacze zazwyczaj są na specjalnych to się nie przejmuj

Powodzenia w pracy :)

Napisano

Panowie jako pracownik stacji MON wypowiem sie troche na ten temat -wojsko stacji nie likwiduje tylko ukończyły sie 5 letnie uprawnienia na wykonywanie badań i teraz gdy zmienił się organ nadzorujący jak zwykle przy wojskowym bałaganie czekamy na nowe rozporządzenie o badaniach pojazdów sił zbrojnych -jak obiecują przełożeni to może na początku przyszłego roku sprawa się rozwiąże i stacje które działały po wystąpieniu o dopuszczenie będzie działać dalej .Co warunków technicznych to należy zapoznać sie z rozp.MON które właśnie regulują co pojazd specjalny musi mieć a czego nie i jest wiele takich spraw które stacje cywilne omijają a jednak są ważne .Następna sprawa to po wykonaniu badania wiele stacji wystawia zaświadczenie nie wbijając potwierdzenia w dowodzie -co zgodnie z par.12 dz.u 227 poz 2250 nie jest zgodne ,a na dodatek właściciel pojazdu porusza sie na tym zaświadczeniu po drogach publicznych bo nikt go nie poinformował ze zgodnie z art.71 ustawy prawo o ruch drogowym zaświadczenie nie upoważnia do poruszania sie w ruchu drogowym -a tak niestety jest .A co do solidności wykonywanych badań -panowie nie podam stacji która dopuściła pojazd do ruchu na poligonie była taka potrzeba -a pojazd po 2 tygodniach przyjeżdza do mnie na obsługe i zatrzymuje mu dowód bo strach na niego patrzęć a usterek tyle ze kartki brak i nikt mi nie powie że tak nagle zrobiło sie tyle usterek - ja to rozumiem u was liczy sie kasa u mnie nie .

Jeżeli macie jakieś problemy walcie i pytajcie -paru kolegom pomogłem i postaram sie wam - jeżeli wy nie pozwolicie na to aby wiele wojskowego złomu jeżdziło po polskich drogach -niestety taka jest prawda -mało jest sprzętu nowego -wiekszość to średnia 30 lat wyeksploatowane a niestety podejście ludzi w wojsku jest prostackie jak wiele razy to słysze -nie wązne czy sprawny ja mam kwit z badania .Mógłbym opisać wiele przypadków nieprawidłowości ale po co ,życie pokaże swoje .

• 1 year later...
Napisano

5 letnie uprawnienia na wykonywanie badań, to jest ciekawe, ja tam jeżeli chodzi o ciężarowe to zawsze daję na rok, kolega pracuje dłużej i nigdy nie dawał na więcej, czy to było podparte dziennikiem ustaw, czy tylko pismem od pana pułkownika ??

Napisano

Acio, podstawówka i nauka czytania

5 letnie uprawnienia na wykonywanie badań

to nie to samo co następne OBT za 5 lat

::hey

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Acio, podstawówka i nauka czytania

5 letnie uprawnienia na wykonywanie badań

to nie to samo co następne OBT za 5 lat

::hey

to wychodzi na to, że nie umiem czytać, a podstawówkę omijałem z daleka.

• 11 months later...
Napisano

witam byłem dziś na przeglądzie tatrą 815 z przyczepą 2oś antenową i jest problem bo diagnosta powiedział że trzeba pilot do tego składu przyczepa ma szer 2,95 oczywiście obydwa pojazdy są specyjalne czy ktoś wie na 100% że potrzeba pilota na przejazd takiego zestawu ja przyjechałem oczywiście bez pilota pozdrawiam jarecki i dziękuje z góry. może macie jakiś aktualny akt prawny na przejazdy takich pojazdów chodzi mi również o stację radiolokacyjne na sam. tatra 815.

Napisano
czy ktoś wie na 100% że potrzeba pilota

pilot raczej też, a na 100% wymagane jest zezwolenie (w cywilu) na przejazd pojazdu ponadnormatywnego

diagnosta powinien interesować się stanem technicznym pojazdów

a od kontroli ruchu drogowego są inne organy

... trumny

Napisano

DOKŁADNIE TAK JAK KOLEGA PISZE ,,JACDIAG'' badanie ci powinien przeprowadzić a jeśli chodzi o pilota i pozwolenie na przejazd tez powinino byc ,a jeśli chodzi o badanie powinien ci przeprowadzic ,diagnosta nic nie ma do pozwolenia na przejazd .POZDRAWIAM

Napisano

dziękuje koledze za odpowiedz powiem tyle że my tak jeżdzimy od 5lat ,jechałem raz stacją r-lok tatra815 byłem kontrolowany przez żw. i nie było problemu nie pytali mnie o pilota ani o pozwolenie wiec nie jestem pewny do końca szukam przepisu na to właśnie jesli ktoś ma to proszę o pomoc pozdrawiam jarecki

Napisano
przyczepa ma szer 2,95

Bez odstępstwa z MI to raczej nie będzie wyniku "P" z BT.

Napisano
Bez odstępstwa z MI

a po co :?::?:

Dz. U 2005. nr 116 poz. 974

ROZPORZĄDZENIE MON

w sprawie warunków technicznych pojazdów specjalnych i pojazdów używanych do celów specjalnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej

§ 3. 1. Szerokość pojazdu specjalnego i pojazdu używanego do celów specjalnych nie może przekraczać 4,00 m; szerokość ta nie obejmuje lusterek zewnętrznych, świateł umieszczonych na bokach pojazdu oraz elementów elastycznych wykonanych z gumy lub tworzyw.

2. Pojazd specjalny i pojazd używany do celów specjalnych o szerokości przekraczającej 2,6 m powinien być wyposażony w światła obrysowe.

:D

... trumny

Napisano
a po co

Zpostujarecki7611, nie wynikał, że to pojazd wojskowy, fakt, że po tytule tematu można było sie tego domyśleć.

Napisano
a po co :?::?:

Bo znając nasze przepisy nie wszystko jest jasne :) , ponieważ art 61 ustawy mówi w ustępie 11 "...11. Jeżeli masa, naciski osi lub wymiary pojazdu wraz z ładunkiem lub bez ładunku są większe od dopuszczalnych, przewidzianych dla danej drogi w przepisach określających warunki techniczne pojazdów oraz określonych w ust. 6, 8 i 10, przejazd pojazdu jest dozwolony tylko pod warunkiem uzyskania zezwolenia.

a ust 6 dotyczy wymiaru pustego i pełnego pojazdu "...6. Ładunek wystający poza płaszczyzny obrysu pojazdu może być na nim umieszczony tylko przy

zachowaniu następujących warunków:

1) ładunek wystający poza boczne płaszczyzny obrysu pojazdu może być umieszczony tylko w taki sposób, aby całkowita szerokość pojazdu z ładunkiem nie przekraczała 2,55 m, a przy szerokości pojazdu 2,55 m nie przekraczała 3 m, jednak pod warunkiem umieszczenia ładunku tak, aby z jednej strony nie wystawał na odległość większą niż 23 cm..."

Co za tym idzie czy może się poruszać bez zezwolenia jest dyskusyjne :)

Napisano

wojskowy dziękuje za zainteresowanie tematem powiem więcej dzwoniłem wcześniej na żw sekcja ruchu drogowego i nikt nie potafił mi okreslić dokładnie jak wykonać taki manewr legalnie tak żebym ja był w porządku , jestem w służbie czynnej i walcze z problemem od kilku lat kłania się sekcja samochodowa u mnie w jw, ale to temat rzeka ,wojsko w spudnicach jest na stanowiskach to tak sie dzieje.

[ Dodano: 26-01-2011, 12:09 ]

witam znalazłem poczytałem i nie jest wymagany pilot do mojego sprzętu gdyż ponieważ że pilotowanie poj.SZRP podlega poj. przekraczającym 23m o szer.powyżej 3,20m podstawa prawna DZ.U.Z 2007r.NR.201,POZ1454US. ale mnie poniosło pozdrawiam jarecki.wynika to z fajnej ksiązeczki transport i ruch wojsk.

Napisano

Pewnie w wojsku nic się nie zmieni bo wojsku za swoje postępowanie nie ponosi się odpowiedzialności karniej za swoje postępowanie. Przyjechał do mnie kierowca samochodem na BT z pozwoleniem czasowym bo dowód został zatrzymany przez ŻW z Lublina a wpisana przyczyna zatrzymania DR "przekroczona 10-cio letnia norma używania opon". W cywilu jak by policjant tak wpisał podstawę to przy cwanym kierowcy by musiał zapłacić za koszt wykonania badania jak jak by miał pecha to zamieszczony byłby w gazetach na pierwszej stronie i ta sprawa pewnie by się za nim długo ciągnęła. Jakby ŻW znał przepisy to by wpisał jako przyczynę stan techniczny opon i nikt by tego nie podważył a tak sam sobie strzela samobója i nikt z tego nie wyciąga wniosków.

Napisano
Pewnie w wojsku nic się nie zmieni bo wojsku za swoje postępowanie nie ponosi się odpowiedzialności karniej za swoje postępowanie. Przyjechał do mnie kierowca samochodem na BT z pozwoleniem czasowym bo dowód został zatrzymany przez ŻW z Lublina a wpisana przyczyna zatrzymania DR "przekroczona 10-cio letnia norma używania opon". W cywilu jak by policjant tak wpisał podstawę to przy cwanym kierowcy by musiał zapłacić za koszt wykonania badania jak jak by miał pecha to zamieszczony byłby w gazetach na pierwszej stronie i ta sprawa pewnie by się za nim długo ciągnęła. Jakby ŻW znał przepisy to by wpisał jako przyczynę stan techniczny opon i nikt by tego nie podważył a tak sam sobie strzela samobója i nikt z tego nie wyciąga wniosków.

Właśnie dlatego niektórzy kierowcy wolą jeździć na stacje cywilne na przeglądy a nie do nas. Na stacji wojskowej byłby wynik negatywny. Z tym, że żandarm nie miał prawa zatrzymać dowodu rejestracyjnego, to za co można zatrzymać dowód reguluje PRD a nie przepisy wojskowe. Powinien dokonać wpisu w rozkaz wyjazdu i nic więcej, chyba, że stan opony zagrażał bezpieczeństwu w ruchu drogowym.

Napisano

żandarmi są nadgorliwi i często nie znają przepisów . U nas zabrali dowód od stara z 1980 r za brak świateł awaryjnych.

Napisano

Do mnie przyjechał klient z "kwitkiem", na którym było napisane:

brak podświetlenia tablicy rejestracyjnej

brak wyposażenia dodatkowego.

Cywilna osobówka, "cywilny" policjant kontrolował.

Pozdrawiam

Napisano

Właśnie dlatego niektórzy kierowcy wolą jeździć na stacje cywilne na przeglądy a nie do nas. Na stacji wojskowej byłby wynik negatywny. Z tym, że żandarm nie miał prawa zatrzymać dowodu rejestracyjnego, to za co można zatrzymać dowód reguluje PRD a nie przepisy wojskowe. Powinien dokonać wpisu w rozkaz wyjazdu i nic więcej, chyba, że stan opony zagrażał bezpieczeństwu w ruchu drogowym.

Niestety słabo znacie przepisy wojskowe które to obowiązują w wojsku zaczynając na oznaczeniu pojazdu specjalnego skończywszy na zakazie używania opony powyżej 10 lat :x

A stacja cywilna jak nie zna przepisów dotyczących aut wojskowych nie powinna ich badać :x

Napisano

Dokładnie SZYMON .POZDRAWIAM

[ Dodano: 02-02-2011, 22:24 ]

Mało tego zatrzymuje dowód i zamiast numer vin wpisują nr dowodu rejstracyjnego

Napisano
Niestety słabo znacie przepisy wojskowe które to obowiązują w wojsku

to poproszę łaskawie o podanie nru DzU

np. odnośnie wieku opon

skoro tak dobrze to znasz :cool:

ps. chyba, że to się tyczy ŻW ... :evil:

... trumny