Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klient chciał wykonać badanie motocykla w celu zrobienia z niego pojazdu unikatowego.

Czy diagnosta może wykonać takie badanie?Jak nie to kto?

Napisano

Oczywiście, że może! Robisz okresowe (jeśli jest zarejestrowany) lub pierwsze (jeśli sprowadzony) i nic poza tym :D

• 8 months later...
Napisano
Klient chciał wykonać badanie motocykla w celu zrobienia z niego pojazdu unikatowego.

ale pojazd posiada 7-znakowy numerr VIN. Pojazd nie posiada nawet dowódu rejestracyjnego tylko potwierdzenie rejestracji, jest to simson (motorower) z 1984 roku w dodatku wyrejestrowany. Czyli podlega terazniejszym przepisom w sprawie warunków technicznych i rejestracji. To 7 -znakowy VIN (N) ?? Odstepstwo od warunków technicznych z ministerstwa ??? Nie robiłem unikata wiec mam troche pytań. Opinia rzeczoznawcy jest taka sobie, ze pojazd ten maił wpływ na rozwijający sie przemysł motoryzacji i takie tam. Ale nic w tej opnini ze może byc unikatem?? ::?::?:shock:

Napisano
z 1984 roku w dodatku wyrejestrowany. Czyli podlega terazniejszym przepisom w sprawie warunków technicznych i rejestracji.

Pojazdy sprowadzane z zagranicy też są wyrejestrowane i jakoś nie podlegają tym samym rygorom co nowe pojazdy tylko z godnie z pierwszą rejestracją.

Według mnie niech gościu się zgłosi do WK czy w ogóle mu ten motorower przywrócą do ruchu.

• 1 year later...
Napisano

jakie są zasady użytkowania poj. zabytkowego

np. czy można go sprzedać ? albo skasować ?.

czy ubezpieczenie jest takie samo jak w innych poj.

i czy są jakieś inne koszty związane z użytkowaniem takiego poj.? :)

Napisano
np. czy można go sprzedać ? albo skasować ?

za zgodą konserwatora, tak samo wywóz ze granicę...

czy ubezpieczenie jest takie samo jak w innych poj.

z tego co pamiętam stawka jest o połowe mniejsza

i czy są jakieś inne koszty związane z użytkowaniem takiego poj.?

ubezpieczenie 100zł

paliwo 500 zł

koszty badań i opinii 500 zł

spojrzenia ludzi na ulicy - bezcenne...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

dzięki :-D

[ Dodano: 12-10-2010, 07:51 ]

mam taki coś na oku jak kupię to się pochwalę. :)

• 5 months later...
Napisano

Pojazd unikatowy podlega tym samym rygorom, co pojazd zabytkowy?

A pojazd koneserski to pojazd jak każdy, tylko dla jednej osoby jest wyjątkowy, a dla drugiej nie.

Co o tym sądzicie?

• 2 weeks later...
Napisano

Ja nazwałbym go wyjątkowym ;)A gościa, który go zbudował to unikat :)

Napisano

Siemka

Czy diagnosta może wykonać takie badanie?Jak nie to kto?

Nie istnieje kolego w PORD cos takiego jak pojazd unikatowy.

Jest pojazd zabytkowy (po wpisie do rejestru zabytkow)

lub stworzony dla celow celno-finasowych "przedmiot kolekcjonerski o wartosci historycznej".

Ale i w tym wypadku musi to okreslic konserwator zabytkow po zapoznaniu sie z opinia rzeczoznawcy