Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich kolegów po fachu.

Ponieważ jest to mój pierwszy post, nie jestem pewien czy moje pytanie umieściłem we właściwym dziale.

W razie potrzeby proszę moderatora o przeniesienie tematu.

Jako stacja podstawowa ( B,T - c,d,e,f ) chcieliśmy rozszerzyć uprawnienia o motocykle i motorowery - A.

Moje pytania :

- Jak wygląda procedura,

- jakie i do kogo złożyć dokumenty,

- czy w takim przypadku konieczny jest odbiór TDT ?

Oczywiście dokupiliśmy mostek do rolek i posiadamy nowy program uwzględniający motocykle.

Napisano
Jako stacja podstawowa ( B,T - c,d,e,f ) chcieliśmy rozszerzyć uprawnienia o motocykle i motorowery - A.

Moje pytania :

- Jak wygląda procedura,

- jakie i do kogo złożyć dokumenty,

- czy w takim przypadku konieczny jest odbiór TDT ?

Oczywiście dokupiliśmy mostek do rolek i posiadamy nowy program uwzględniający motocykle.

Jest taka możliwość ( bez utraty małych literek). Musicie:

- sprawdzić czy urządzenie ma wpisane motocykle w certyfikat

- przygotować SKP do odbioru przez TDT

- dokonać odbioru przez TDT

- po otrzymaniu pozytywnej decyzji wnioskujecie do WK o zmianę wpisu w rejestrze działalności regulowanej

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Nie wiem tylko co ma pan na myśli pisząc:

"- sprawdzić czy urządzenie ma wpisane motocykle w certyfikat "

chodzi o linię diagnostyczną czy może o mostek do motocykli?

Napisano
Nie wiem tylko co ma pan na myśli pisząc:

"- sprawdzić czy urządzenie ma wpisane motocykle w certyfikat "

chodzi o linię diagnostyczną czy może o mostek do motocykli?

Z pytania wnioskuje że jest to urządzenie (rolki bądź linia diagnostyczna ), które podlegały certyfikacji ITS. W tym certyfikacie powinno być jednoznacznie stwierdzone że urządzenie było certyfikowane również do badania motocykli.

Napisano
to może za jednym podejściem dopiszecie sobie E - wystarczy zainwestować w urządzenie do kontroli hamulca najazdowego przyczepy

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
E - wystarczy zainwestować w urządzenie do kontroli hamulca najazdowego przyczepy
jezeli stacja jest przelotowa.
Napisano
jezeli stacja jest przelotowa.

jeżeli kanał lub stanowisko kontrolne ma co najmniej 12 m :) Ja nie mam przelotu i mam ABTE

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Wielkie dzięki za podjęcie mojego tematu.

Jeśli można, prosiłbym o rozwinięcie tego wątku:

"Jest taka możliwość ( bez utraty małych literek)"

Czy faktycznie istnieje zagrożenie utraty małych literek (c,d,e,f) przy próbie rozszerzenia

uprawnień o motocykle -A ?

Może ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenie w tej sprawie ?

I jeszcze jedno:

czy w takim przypadku odbiór TDT dotyczy całej stacji, czy tylko

spraw związanych z motocyklami ?

Z góry dziękuję wszystkim kolegom za pochylenie się nad moim problemem .

Napisano
Czy faktycznie istnieje zagrożenie utraty małych literek (c,d,e,f) przy próbie rozszerzenia

uprawnień o motocykle -A ?

Może ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenie w tej sprawie ?

Rozszerzałem SKP z B/c do ABTE/c oraz ograniczałem ABCCTE/ cdef do ABCCT/cdef - rodzajami badanych pojazdów możesz żonglować do woli.

I jeszcze jedno:

czy w takim przypadku odbiór TDT dotyczy całej stacji, czy tylko

spraw związanych z motocyklami ?

Puki co nie ma odbiorów cząstkowych musisz poddać sprawdzeniu całą SKP. Najlepiej połączyć to z końcem aktualnej decyzji TDT na SKP .