Norbert Jezierski Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Tył jest w miarę sympatycznie określony - ale co z przodem ? Jakoś ciężko mi wyszukać cokolwiek sensownego w aktach prawnych ... Pomożecie ? Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
kowal Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Dz.Ust.32 w sprawie warunków technicznych załącznik nr 5 § 1. 1. Miejsce przewidziane do umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej powinno stanowić równą, prostokątną powierzchnię o następujących minimalnych wymiarach: § 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się. i w czym problem Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 5 Styczeń 2009 Autor Napisano 5 Styczeń 2009 Chodzi o to, gdzie mogę umieścić tablicę rejestracyjną Tak naprawdę bardziej chodzi o auta terenowe niż osobowe - tu pole manewru jest nieco większe. A największe jest na większych autach : Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Psuj Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Praktycznie gdziekolwiek na karoserii lub kangurze. Za szybą teoretycznie raczej odpada bo to podchodzi pod przesłonięcie pola widzenia kierowcy (jeszcze jakiś upierdliwiec będzie ci sprawdzał przepuszczalność światła na tablicy LOL ), ale praktycznie źle też nie będzie Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Przepis mówi ogólnie o jej umieszczeniu w miejscu konstrukcyjnie do tego przeznaczonym, a jeśli takiego miejsca nie ma to w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatacje lub utrudniało widoczność to z lewej strony. Dodatkowo musi to być tablica jednorzędowa. Innych wytycznych co do przedniej tablicy brak - paragraf 25 rozp.o rejestracji pojazdów - tj Dz.U.Nr 186, poz.1322 z 2007 r. Cytuj
TOSPOL Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 Dziennik Ustaw nr. 32 z dnia 26.luty 20003r. poz. 262. Załącznik nr.5. Tam jest wszystko określone odnośnie umieszczania tablic rejestracyjnych na pojeżdzie. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 6 Styczeń 2009 Autor Napisano 6 Styczeń 2009 Przednich ? Nic tam o nich nie ma ... Blakop - do tego też dotarłem. Nie jest ze mną tak źle, jak widzę - myślałem po prostu, że istnieje coś jeszcze ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Jacdiag Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 tablica może zostać tam gdzie jest ale jak to pomarańczowe monstrum zapali swoje 18 reflektorów to i tak nikt jej nie zobaczy Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
TOSPOL Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 Ja myślę że to dotyczy tylnej i przedniej bo nagłówek jest w liczbie mnogej. A jak co narazie nie ma obowiązku umieszczania na pojeżdzie dwóch tylnych tablic. [ Dodano: 06-01-2009, 11:07 ] Paragraf 2 zał. 5. mówi tylko o kształcie i wymiarach miejsca przednich tablic się nie określa. Cytuj
blakop Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 myślałem po prostu, że istnieje coś jeszcze ... Nie Cytuj
Nowicjusz Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 Co do umieszczania tablic na pojęździe to mamy jeszcze Rozporządzenie z dnia 22 lipca 2002 w sprawie rejestracji i oznaczeń pojazdów rozdział 3 paragra 25 . § 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. W przypadkach uzasadnionych konstrukcją ciągnika rolniczego tablice umieszcza się z przodu pojazdu. 3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2. 4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5. 5. Z tyłu przyczepy motocyklowej umieszcza się tablicę rejestracyjną motocyklową przeniesioną z motocykla, który ciągnie przyczepę. 6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy - po lewej stronie pojazdu Cytuj
blakop Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 Czasem warto przeczytać to co jest już napisane wyżej Cytuj
Nowicjusz Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 Czasem warto przeczytać to co jest już napisane wyżej Sorki jakoś mi to uciekłao Ale nigdy nie zawadzi jak ktoś drugi raz doradzi Musze chyba okulary sobie kubić Cytuj
llary Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 Może troche w innym kierunku niż temat postu ale jak to pomarańczowe monstrum zapali swoje 18 reflektorów No tak może i 18-ście ale jakoś nikt nie zauważył że tych światel jest jakoś za dużo. Przecież Dz.U. z 2003r. Nr 32 załącznik Nr 6 określa ilość świateł a na zdjęciach jest ich napewno więcej Cytuj
Jacdiag Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 Zauważyłem, a nawet policzyłem Często w programie "Na osi" przedstawiciele policji i ITD prezentują się na tle tak "wypasionych" pojazdów ... http://www.naosi.pl/ Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Psuj Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 Nawet przedstawiciel ITD osobiście wręcza na zlotach za to nagrody. DR zabrać a nie nagradzać !!! A mówią, że to wszystko wina diagnostów... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Rekomendowane odpowiedzi