Tytus Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Czesc Jak w temacie jak podchodzicie do tego typu samochodow??? Bo ja jak na razie mam 100/100 z orginalnymi amerykanskimi reflektorami i bez p-mgielnego z tylu. Co ciekawe oczywiscie sa to zarejestrowane w Polsce pojazdy. Ew prosze o info jak w Waszych okolicach podchodza do tego mundurowi i WK. Cytuj
piozar11 Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Czesc Jak w temacie jak podchodzicie do tego typu samochodow??? Bo ja jak na razie mam 100/100 z orginalnymi amerykanskimi reflektorami i bez p-mgielnego z tylu. Co ciekawe oczywiscie sa to zarejestrowane w Polsce pojazdy. Ew prosze o info jak w Waszych okolicach podchodza do tego mundurowi i WK. ja stawiam N za takie światła,klient ma zmienić na wersje europejską dołożyć przeciw mgłowe rzecz jasna z homologacją,ostatnio robiłem takie badanie z OKRD Cytuj
janmarek Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 jak w Waszych okolicach podchodza do tego mundurowi i WK. WK nie ma nic do tego,a jeżeli chodzi o mundurowych to jak taki jeden z drugim zna się na przepisach,to przeciwmgłowe musi być i oprócz tego lampy mają mieć europejską homologację, bo jak nie to u mnie N,a u pana policjanta zabrany dowód. Cytuj
JACEK GUZ Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 jeżeli lampy nie mają homologacji europejskiej i nie ma światła pmgielnego z tyłu to u mnie jest N Cytuj
Tytus Napisano 19 Luty 2009 Autor Napisano 19 Luty 2009 Czesc I ja tak zrobilem...dwukrotnie w ciagu tygodnia - teraz odprawiam z kwitkiem, bo bardzo sie to nie podoba szefostwu, zwlaszcza ze sprawa dotyczy zwykle mlodych aut. Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 jeżeli lampy nie mają homologacji europejskiej i nie ma światła pmgielnego z tyłu to u mnie jest N A jeśli ksenonny i są asymetryczne i nie mają literki E ? Cytuj
Tomek D Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Amerykańce do ksenonów na ogół nie mają spryskiwaczy, jeśli brak i światła asymetryczne to N. I za przeciwmgielne oczywiście też. Cytuj
sebastian Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Ja tez daje N, dobrze ze moj szef jest normalny bo na poczatku tez sie denerwowal ale mu wszystko opowiedzialem jak ma byc i teraz jest dobrze, ale to prawda same nowe auta przyjezdzaja a tutuaj szok bo N. Niektore lampy maja przesłone w lampach ksenonowych (ford focus) sa asymetryczne a jak przestawi przesłone to sa prawidłowe europejskie - ale nie spotkalem sie jeszcze z tym. A przeciwmgielne i kierunkowskazy czerwone to obowiazkow działaja mi na nerwy Cytuj
leniwiec Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Zdarzało się tak, że klient po bad. P wracał do oryginałów (przekładał ) i tu jest ból. Ale ostatnio po akcji naszej kochanej drogówki niektórzy chyba zrozumieli o co cho Cytuj
JACEK GUZ Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Jak przełoży po badaniu to jego ryzyko i od tego jest właśnie drogówka a diagnosta jest czysty bo na badaniu było wszystko jak należy Cytuj
abcs Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Niektore lampy maja przesłone w lampach ksenonowych (ford focus) sa asymetryczne a jak przestawi przesłone to sa prawidłowe europejskie - Europejskie to właśnie są asymetryczne z wyraźną granicą światła i cienia Cytuj
Tytus Napisano 19 Luty 2009 Autor Napisano 19 Luty 2009 Czesc Amerykańce do ksenonów na ogół nie mają spryskiwaczy, jeśli brak i światła asymetryczne to N. I za przeciwmgielne oczywiście też. Amerykanskie swiatla sa symetryczne, to w europie stosuje sie swiatla asymetryczne z wyrazna granica swiatla, cienia i zalamana linia Cytuj
sebastian Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 abcs dziekuje ze poprwienie mojej wypowiedzi, cos mi sie namieszalo w glowie to chyba po tych pączkach dzisiaj Ale przyznaje ci rację Pozdrawiam Cytuj
abcs Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 W tłusty czwartek takie pomyłki są usprawiedliwione Cytuj
Jacdiag Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Jak przełoży po badaniu to jego ryzyko i od tego jest właśnie drogówka a diagnosta jest czysty bo na badaniu było wszystko jak należy a podczas kontroli na drodze kierowca powie, że tak było zawsze i diagnosta nic nie mówił Cytuj
JACEK GUZ Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 No cóż na nieuczciwośc ludzką nic nie poradzisz ważne że na badaniu było wszystko ok. a nie jesteśmy w stanie pilnować wszystkiego co robią posiadacze samochodów równie dobrze po zwykłym okresowym kierowca może coś wymodzić po swojemu co wcale nie musi byc zgodne z przepisami Pozdrawiam Cytuj
Tytus Napisano 20 Luty 2009 Autor Napisano 20 Luty 2009 Czesc a podczas kontroli na drodze kierowca powie, że tak było zawsze i diagnosta nic nie mówił I wlasnie tego typu tlumaczenia slysze najczesciej, "juz bylem na badaniu i bylo OK". A najbardziej rozwalaja mnie klienci typu: Ja: Nie ma pan wymaganego swiatla p-mgielnego z tylu K: Wiem W zasadzie badanie powinienem kontynuowac w pelnym zakresie i po uiszczeniu zaplaty poinformowac o "N" ale musze przewalczyc opory szefa. Mam nadzieje ze z czasem mi sie uda bo to dosc lepski gosc i rowniez diagnosta. Cytuj
Tytus Napisano 20 Luty 2009 Autor Napisano 20 Luty 2009 Czesc jak masz jakąś mine to szefowi podstawiaj Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Zaczynacie mącić koledzy - pytanie jest proste: Czy pojazd sprowadzony z USA musi mieć: a) wszystkie elementy świetlne oznaczone europejską homologacją ? b) wystarczy, że spełnia nasze przepis dotyczące między innymi: asymetrii, koloru, swiatła cofania i p. mgielnego etc., chociaż nie ma E? Cytuj
Tytus Napisano 20 Luty 2009 Autor Napisano 20 Luty 2009 Czesc Zaczynacie mącić koledzy - pytanie jest proste: Czy pojazd sprowadzony z USA musi mieć: a) wszystkie elementy świetlne oznaczone europejską homologacją ? b) wystarczy, że spełnia nasze przepis dotyczące między innymi: asymetrii, koloru, swiatła cofania i p. mgielnego etc., chociaż nie ma E? Ma spelniac nasze przepisy P.S. Nie widze nic o homologacji w 227 poz 2250 zał 1 Cytuj
Jackow Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Zdarzało się tak, że klient po bad. P wracał do oryginałów (przekładał ) i tu jest ból. Tak też robią. Ale nie do wszystkich samochodów można kupić europejskie reflektory. Cytuj
kowal Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Dz.U 32 poz 262\2003 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 2) "Regulaminach EKG ONZ" - rozumie się przez to Regulaminy Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych stanowiące załączniki do Porozumienia dotyczącego przyjęcia jednolitych wymagań technicznych dla pojazdów kołowych, wyposażenia i części, które mogą być stosowane w tych pojazdach, oraz wzajemnego uznawania homologacji udzielonych na podstawie tych wymagań, sporządzonego w Genewie dnia 20 marca 1958 r. (Dz. U. z 2001 r. Nr 104, poz. 1135 i 1136). § 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków: 1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e"; 2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji; 3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji; 4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji; 5) tablice rejestracyjne mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli oznakowane są znakiem producenta zgodnie z przepisami o rejestracji i oznaczaniu pojazdów. 2. Przepis ust.1 stosuje się do producentów, importerów, dystrybutorów oraz podmiotów montujących i świadczących usługi. 3. Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska podlegających sprawdzeniu w tym zakresie przez jednostki akredytowane w polskim systemie akredytacji określa załącznik nr 3 do rozporządzenia. 4. Przedmioty wyposażenia i części objęte obowiązkiem homologacji typu określone są w przepisach o homologacji pojazdów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi