Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc

Jak w temacie jak podchodzicie do tego typu samochodow??? Bo ja jak na razie mam 100/100 z orginalnymi amerykanskimi reflektorami i bez p-mgielnego z tylu.

Co ciekawe oczywiscie sa to zarejestrowane w Polsce pojazdy. Ew prosze o info jak w Waszych okolicach podchodza do tego mundurowi i WK.

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Tytus

11

• Piotr Barczuk

7

• oto_man

6

• Jackow

4

Napisano
Czesc

Jak w temacie jak podchodzicie do tego typu samochodow??? Bo ja jak na razie mam 100/100 z orginalnymi amerykanskimi reflektorami i bez p-mgielnego z tylu.

Co ciekawe oczywiscie sa to zarejestrowane w Polsce pojazdy. Ew prosze o info jak w Waszych okolicach podchodza do tego mundurowi i WK.

ja stawiam N za takie światła,klient ma zmienić na wersje europejską dołożyć przeciw mgłowe rzecz jasna z homologacją,ostatnio robiłem takie badanie z OKRD

Napisano
jak w Waszych okolicach podchodza do tego mundurowi i WK.

WK nie ma nic do tego,a jeżeli chodzi o mundurowych to jak taki jeden z drugim zna się na przepisach,to przeciwmgłowe musi być i oprócz tego lampy mają mieć europejską homologację, bo jak nie to u mnie N,a u pana policjanta zabrany dowód. :-D

Napisano

jeżeli lampy nie mają homologacji europejskiej i nie ma światła pmgielnego z tyłu to u mnie jest N

Napisano

Czesc

I ja tak zrobilem...dwukrotnie w ciagu tygodnia - teraz odprawiam z kwitkiem, bo bardzo sie to nie podoba szefostwu, zwlaszcza ze sprawa dotyczy zwykle mlodych aut.

Napisano
jeżeli lampy nie mają homologacji europejskiej i nie ma światła pmgielnego z tyłu to u mnie jest N

A jeśli ksenonny i są asymetryczne i nie mają literki E ?

Napisano

Amerykańce do ksenonów na ogół nie mają spryskiwaczy, jeśli brak i światła asymetryczne to N. I za przeciwmgielne oczywiście też.

Napisano

Ja tez daje N, dobrze ze moj szef jest normalny bo na poczatku tez sie denerwowal ale mu wszystko opowiedzialem jak ma byc i teraz jest dobrze, ale to prawda same nowe auta przyjezdzaja a tutuaj szok bo N.

Niektore lampy maja przesłone w lampach ksenonowych (ford focus) sa asymetryczne a jak przestawi przesłone to sa prawidłowe europejskie - ale nie spotkalem sie jeszcze z tym.

A przeciwmgielne i kierunkowskazy czerwone to obowiazkow działaja mi na nerwy

Napisano

Zdarzało się tak, że klient po bad. P wracał do oryginałów (przekładał ) i tu jest ból. Ale ostatnio po akcji naszej kochanej drogówki ::hey niektórzy chyba zrozumieli o co cho :D

Napisano

Jak przełoży po badaniu to jego ryzyko i od tego jest właśnie drogówka a diagnosta jest czysty bo na badaniu było wszystko jak należy

Napisano

Niektore lampy maja przesłone w lampach ksenonowych (ford focus) sa asymetryczne a jak przestawi przesłone to sa prawidłowe europejskie -

Europejskie to właśnie są asymetryczne z wyraźną granicą światła i cienia

Napisano

Czesc

Amerykańce do ksenonów na ogół nie mają spryskiwaczy, jeśli brak i światła asymetryczne to N. I za przeciwmgielne oczywiście też.

Amerykanskie swiatla sa symetryczne, to w europie stosuje sie swiatla asymetryczne z wyrazna granica swiatla, cienia i zalamana linia

Napisano

abcs dziekuje ze poprwienie mojej wypowiedzi, cos mi sie namieszalo w glowie to chyba po tych pączkach dzisiaj

Ale przyznaje ci rację :)

Pozdrawiam

Napisano
Jak przełoży po badaniu to jego ryzyko i od tego jest właśnie drogówka a diagnosta jest czysty bo na badaniu było wszystko jak należy
a podczas kontroli na drodze kierowca powie, że tak było zawsze i diagnosta nic nie mówił :razz::mad:
Napisano

No cóż na nieuczciwośc ludzką nic nie poradzisz ważne że na badaniu było wszystko ok.

a nie jesteśmy w stanie pilnować wszystkiego co robią posiadacze samochodów równie dobrze po zwykłym okresowym kierowca może coś wymodzić po swojemu co wcale nie musi byc zgodne z przepisami Pozdrawiam

Napisano

Czesc

a podczas kontroli na drodze kierowca powie, że tak było zawsze i diagnosta nic nie mówił :razz::mad:

I wlasnie tego typu tlumaczenia slysze najczesciej, "juz bylem na badaniu i bylo OK".

A najbardziej rozwalaja mnie klienci typu:

Ja: Nie ma pan wymaganego swiatla p-mgielnego z tylu

K: Wiem :D

W zasadzie badanie powinienem kontynuowac w pelnym zakresie i po uiszczeniu zaplaty poinformowac o "N" ale musze przewalczyc opory szefa.

Mam nadzieje ze z czasem mi sie uda bo to dosc lepski gosc i rowniez diagnosta.

Napisano

Czesc

jak masz jakąś mine to szefowi podstawiaj :-D

:D:D:D:razz:

Napisano

Zaczynacie mącić koledzy - pytanie jest proste:

Czy pojazd sprowadzony z USA musi mieć:

a) wszystkie elementy świetlne oznaczone europejską homologacją ?

b) wystarczy, że spełnia nasze przepis dotyczące między innymi: asymetrii, koloru, swiatła cofania i p. mgielnego etc., chociaż nie ma E?

Napisano

Czesc

Zaczynacie mącić koledzy - pytanie jest proste:

Czy pojazd sprowadzony z USA musi mieć:

a) wszystkie elementy świetlne oznaczone europejską homologacją ?

b) wystarczy, że spełnia nasze przepis dotyczące między innymi: asymetrii, koloru, swiatła cofania i p. mgielnego etc., chociaż nie ma E?

Ma spelniac nasze przepisy

P.S. Nie widze nic o homologacji w 227 poz 2250 zał 1

Napisano
Zdarzało się tak, że klient po bad. P wracał do oryginałów (przekładał ) i tu jest ból.:D

Tak też robią. Ale nie do wszystkich samochodów można kupić europejskie reflektory.

Napisano

Dz.U 32 poz 262\2003

3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

2) "Regulaminach EKG ONZ" - rozumie się przez to Regulaminy Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych stanowiące załączniki do Porozumienia dotyczącego przyjęcia jednolitych wymagań technicznych dla pojazdów kołowych, wyposażenia i części, które mogą być stosowane w tych pojazdach, oraz wzajemnego uznawania homologacji udzielonych na podstawie tych wymagań, sporządzonego w Genewie dnia 20 marca 1958 r. (Dz. U. z 2001 r. Nr 104, poz. 1135 i 1136).

§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:

1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";

2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;

3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;

4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji;

5) tablice rejestracyjne mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli oznakowane są znakiem producenta zgodnie z przepisami o rejestracji i oznaczaniu pojazdów.

2. Przepis ust.1 stosuje się do producentów, importerów, dystrybutorów oraz podmiotów montujących i świadczących usługi.

3. Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska podlegających sprawdzeniu w tym zakresie przez jednostki akredytowane w polskim systemie akredytacji określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.

4. Przedmioty wyposażenia i części objęte obowiązkiem homologacji typu określone są w przepisach o homologacji pojazdów.