Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Mam pare pytań, licze na rady.

Posiadam m.in. Fiata 126p. Jest zarejestrowany, przegląd mam do czerwca 2009 ważny. Jestem świadom, że w takim stanie w jakim go teraz mam nie przejdzie przeglądu. Chciałbym podjechać na jakąkolwiek SKP żeby mi zbadali auto i powiedzieli jakie usterki musze usunąć by otrzymać w przyszłości przegląd, ponadto chciałbym wszelkie inne badania - sprawność amortyzatorów, spalin, hasału, geometria, nie wiem co tam jeszcze da się sprawdzić ? No i to co mnie najbardziej iteresuje - jaka jest cena za taki pełen zestaw wszelkich możliwych badań jeśli nie jest to badanie okresowe ? Dla pewności spytam również - diagnosta mi chyba nie zdelegalizuje ważności badań (tych do czerwca 2009) jeśli stwierdzi, że moje auto jest okropne ? żebym się nie wkopał przez tą moją ciekawość co jest w aucie do zrobienia.

Pozdrawiam

Napisano

koszt badania w zalezności o co poprosisz , to jest wyszczególnione w cenniku , jednakże nie wiecej jak 98zł w co wskład wchodzi wszystko jak dla okresowego badania, no chyba że dojdzie jakies specjalistyczne typu gaz, ale to oficjalna droga . Właściciel stacji lub konkurencyjnej stacji może zawsze podac ci inna kwotę - ale co do tego :

Dla pewności spytam również - diagnosta mi chyba nie zdelegalizuje ważności badań (tych do czerwca 2009) jeśli stwierdzi, że moje auto jest okropne ? żebym się nie wkopał przez tą moją ciekawość co jest w aucie do zrobienia.

nie potrafię ci doradzic , bo to leży w kwestii stanu technicznego twojego auta i podejscia diagnosty do badanego auta.. Pozdrawiam

Napisano

Co najmniej kilka SKP w Twojej okolicy zrobi ci komplet takich badań za free - musisz tylko poszukać ... :D

Takie sprawdzenie nie ma nic do ważności badania technicznego.

Napisano

Pojeździj po okolicy i popytaj bo przez forum to ceny mogą być różne ;)

Napisano

moim zdaniem nie powinno być problemu ze sprawdzeniem auta np.u mnie kosztowało by to około 40-stu zł. a jeśli chodzi o ważność badań to nie wnikamy w szczegóły bo w końcu nie przyjechałeś na przegląd tylko na sprawdzenie ewentualnych usterek po to żeby je wyeliminować Pozdrawiam

Napisano

Widze że rozpiętość cen jest od 0 do 98 zł :-)

nie potrafię ci doradzic , bo to leży w kwestii stanu technicznego twojego auta i podejscia diagnosty do badanego auta..

Co do stanu technicznego takiego który ja sam umiem ocenić na szybko to:

- opony starsze niż 5 lat

- brak ręcznego

- brak sygnału dźwiękowego

- luz przekładni kierowniczej

- układ wydechy

i o tym chyba nie ma co dyskutować - trzeba naprawić :)

Tymczasem chciałbym podyskutować o karoserii jeszcze - czy korozja na progach/drzwiach oraz lekko skrzywiona lewa strona tylnego zderzaka mają wpływ na to czy dacie P czy N ?

Napisano

maluszek jest niestety słabą samonośną konstrukcją więc przede wszystkim nadwozie mile widziane bez dziur i poważnych ognisk korozyjnych, wiec jeśli nie ma progów to przynajmniej w mojej ocenie N

Napisano

No to pospawam to, głównie drzwi bo wychodzą na nich efekty stłuczki sprzed lat, ale zderzaka wyprostować nie umiem, chyba go tak zostawie narazie.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi !

Napisano

Diagnosta na SKP nie zdelegalizuje Ci badania w dosłownym tego słowa znaczeniu. Musisz się jednak liczyć z tym, że diagnosta tak samo jak Policja na drodze ma prawo zatrzymać dowód rejestracyjny pojazdu w przypadku stwierdzenia poważnych usterek powodujących zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu.

Napisano
... diagnosta tak samo jak Policja na drodze ma prawo zatrzymać dowód rejestracyjny pojazdu w przypadku stwierdzenia poważnych usterek powodujących zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu.

Gdyby to było tylko prawo to dużo mniej dylematów mielibyśmy w pracy ale to jest niestety obowiązek. :sad: