Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ::hey Koledzy zgłasza się do mnie klijent z dokumentami zakupionego nowego agregatu

tynkarskiego zakupionego w Niemczech . Czy musi robić pierwsze badanie techniczne i

jaki termin następnego badania (masa 1200dmc).

Napisano

Ty nie wyznaczas terminu badania nowego pojazdu, wyznacza go wydział komunikacji

rejestrujący pojazd.

Napisano

A co z badaniem? klient idzie odrazu do WK z dokumentami zakupu i brifem?

Napisano

Jeśli był rejestrowany to na badanie techniczne pierwsze jak najbardziej, jesli jeszcze nie byl rejestrowany to do WK prosto z umowa kupna sprzedaży nowego pojazdu

Napisano

Dzięki koledzy! Właśnie tak myślałem tylko chciałem się upewnić.

Napisano

Najlepiej zadzwoń do WK. Ja kiedyś też tak myślałem i musiałem zrobić badanie pierwsze z ustaleniem następnego terminu badania.

Jak się potem okazało pojazd podobno nie miał homologacji i dlatego chcieli termin badania.

Napisano

No to wychodzi na to że co WK to inne przepisy.

Ja robiłem pierwsze badanie nowego pojazdu kupionego za granicą na podstawie homologacji.

Różnica była tylko taka że w DIPie było skreślone że to pojazd sprowadzony a zaznaczone było że to jedna sztuka importowanego rocznie.

Skierowało do mnie ten pojazd WK.

Napisano

i to jest najlepsze , nowy pojazd na pierwszym badaniu a tym bardziej z Niemiec :(

Napisano

Panowie - każdy nowy pojazd przed pierwsza rejestracją podlega badaniu technicznemu - art.81 się kłania. Skąd pomysł, że rejestruje się na podstawie briefu i umowy??

Oczywiście zakładam, że importer pojazdu nie uzyskał w Polsce homologacji na ten pojazd - bo niby jak importując go jako pojedynczy egzemplarz?

Wykonujesz pierwsze badanie techniczne i wystawiasz dokument identyfikacyjny nowego pojazdu nowego typu wyprodukowanego lub importowanego w ilości jednej sztuki rocznie. Innej opcji nie ma i nie gadajcie, że co WK to zwyczaj bo tu nie ma innej możliwości :)

Napisano
nowy pojazd na pierwszym badaniu a tym bardziej z Niemiec

Jesteśmy co prawda w europie, ale nie wszystkie zagraniczne homo u nas "wchodzą" i wtedy robisz badanie

pierwsze badanie techniczne i wystawiasz dokument identyfikacyjny nowego pojazdu nowego typu wyprodukowanego lub importowanego w ilości jednej sztuki rocznie.

A co do terminu badania to kiedyś myślałem, że stacja wyznacza na trzy lata. Ale po dokładnym przeanalizowaniu przepisów uważam, że tnb ustala się na trzy lata od pierwszej rejestracji a diagnosta nie wie kiedy to będzie i powinien to ustalić WK.