End Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Witam. Może tutaj czegoś się dowiem, tak więc: Posiadam trzy ciężarówki Liaz 150.261 (wywrotka) w jednej z ciężarówek został zainstalowany ogranicznik prędkości. Podczas sprawdzania poprawności działania/kalibracji ogranicznika okazało się, że ciężarówka nie osiągnęła wymaganej prędkości przy której następuje odcięcie paliwa. Czyli montaż ogranicznika nie miał sensu a mimo to został zainstalowany. I teraz jest problem/pytanie. Liazy nie posiadają żadnych papierów typu homologacja czy dane techniczne producenta. Wszystkie Liazy to te same modele / ciężarówka wywrotka. Czy istnieje jakaś możliwość zdobycia homologacji, dokumentów które wykażą, że ciężarówki te nie wymagają instalacji ogranicznika? Może na podstawie wystawionego certyfikatu do ogranicznika który został zainstalowany w jednej ciężarówce? Są na to jakieś sposoby prawne czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Załatw oryginalną instrukcję pojazdu (może być xero ) z której wynika że konstrukcyjnie nie osiąga 90 km/h , nie potrzebujesz wówczas montować ogranicznika. Temat omówiony tu : http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=5532 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
End Napisano 3 Marzec 2009 Autor Share Napisano 3 Marzec 2009 Witam serdecznie. Problem w tym, że nigdzie nie mogę odnaleźć dokumentacji. Bez tego ani rusz? A czy stacja diagnostyczna nie może mi wystawić odpowiedniego dokumentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 A czy stacja diagnostyczna nie może mi wystawić odpowiedniego dokumentu? Stacja ma sprawdzić "odpowiedni dokument". Zapytaj kolegę rafi1997 czy przypadkiem nie zarchiwizował sobie ksera z instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waga50 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 Znalazłem dokument dotyczący twego pojazdu ale niestety jest to pojedyńcza kartka. Wynika jenak z niej że samochód Liaz 150.261 samowyładowczy - trójstronny ma prędkość max. 86 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lipiec 2009 Share Napisano 13 Lipiec 2009 Drogi kolego czy mógłbym prosić o ksero tej kartki ponieważ mam identyczny model na stacji na okresówce i nigdzie nie mogę ustalić jaka jest jego prędkość max. Mój fax. 0913974966 Z góry ślicznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waga50 Napisano 13 Lipiec 2009 Share Napisano 13 Lipiec 2009 Postaram się jutro przefaksować [ Dodano: 13-07-2009, 21:25 ] Zobacz jeszcze na tej stronie, Liaz. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Lipiec 2009 Share Napisano 17 Lipiec 2009 Slicznie dziękuję osobie która przysłała mi dane techniczne Liaza . Bardzo ale to bardzo dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waga50 Napisano 18 Lipiec 2009 Share Napisano 18 Lipiec 2009 Jak mogie to pomogie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi