End Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Witam. Może tutaj czegoś się dowiem, tak więc: Posiadam trzy ciężarówki Liaz 150.261 (wywrotka) w jednej z ciężarówek został zainstalowany ogranicznik prędkości. Podczas sprawdzania poprawności działania/kalibracji ogranicznika okazało się, że ciężarówka nie osiągnęła wymaganej prędkości przy której następuje odcięcie paliwa. Czyli montaż ogranicznika nie miał sensu a mimo to został zainstalowany. I teraz jest problem/pytanie. Liazy nie posiadają żadnych papierów typu homologacja czy dane techniczne producenta. Wszystkie Liazy to te same modele / ciężarówka wywrotka. Czy istnieje jakaś możliwość zdobycia homologacji, dokumentów które wykażą, że ciężarówki te nie wymagają instalacji ogranicznika? Może na podstawie wystawionego certyfikatu do ogranicznika który został zainstalowany w jednej ciężarówce? Są na to jakieś sposoby prawne czy coś? Cytuj
markes30 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Załatw oryginalną instrukcję pojazdu (może być xero ) z której wynika że konstrukcyjnie nie osiąga 90 km/h , nie potrzebujesz wówczas montować ogranicznika. Temat omówiony tu : http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=5532 Cytuj
End Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 Witam serdecznie. Problem w tym, że nigdzie nie mogę odnaleźć dokumentacji. Bez tego ani rusz? A czy stacja diagnostyczna nie może mi wystawić odpowiedniego dokumentu? Cytuj
markes30 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 A czy stacja diagnostyczna nie może mi wystawić odpowiedniego dokumentu? Stacja ma sprawdzić "odpowiedni dokument". Zapytaj kolegę rafi1997 czy przypadkiem nie zarchiwizował sobie ksera z instrukcji. Cytuj
waga50 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Znalazłem dokument dotyczący twego pojazdu ale niestety jest to pojedyńcza kartka. Wynika jenak z niej że samochód Liaz 150.261 samowyładowczy - trójstronny ma prędkość max. 86 km/h. Cytuj
Gość Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Drogi kolego czy mógłbym prosić o ksero tej kartki ponieważ mam identyczny model na stacji na okresówce i nigdzie nie mogę ustalić jaka jest jego prędkość max. Mój fax. 0913974966 Z góry ślicznie dziękuję. Cytuj
waga50 Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Postaram się jutro przefaksować [ Dodano: 13-07-2009, 21:25 ] Zobacz jeszcze na tej stronie, Liaz. Pozdr. Cytuj
Gość Napisano 17 Lipiec 2009 Napisano 17 Lipiec 2009 Slicznie dziękuję osobie która przysłała mi dane techniczne Liaza . Bardzo ale to bardzo dziękuję . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi