AUTO-SERWIS Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 Badałem niedawno samochód ciężarowy wywrotka z zamontowanym urządzeniem dżwigowym typu żuraw jako podrodzaj w DIP wpisałem " wywrotka/żuraw" - jednak wydział komunikacji nie zarejestrował tłumacząc właścicielowi, że w centralnym rejestrze gdzie "produkują" DR, w programie nie mają takiego podrodzaju . Zgodnie z tabelą rodzajów i podrodzajów (jeżeli nie ma w tabeli), to diagnosta kwalifikuje do danego porodzaju i tak zrobiłem. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 ja robie to w ten sposób pisze samochód ciężarowy - wywrotka,a w uwagach na zaswiadczeniu wpisuje ze na pojeździe zamontowano zuraw przenosny i wpisuje numer urządzenia oraz numer ewidencyjny Urzędu Dozoru Technicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan siara Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 zgodnie z dziennikiem ustaw faktycznie nie ma w jednej rubryce podrodzaju wywrotka/żuraw. jest wywrotka i oddzielnie skrzynia/żuraw. moim zdaniem nie popełniłeś błędu ale w urzędach przy rejestracji pracują ludzie nie mający zielonego pojęcia o motoryzacji i nie są w stanie tego ogarnąć. Na przyszłość jeśli nie znajdziesz konkretnego określenia w ustawie to pisz- inny-. niech urzędasy dalej się martwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 Jeśli wpisze inny - powienien tez zaznaczyć: jaki ... Nie musi tego wybierac ze złownika, ale w formie opisowej. A i tak wszystko zależy od pracownika w okienku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andew Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 W takim samym przypadku zapisałem podrodzaj - skrzynia/żuraw, sądząc że wywrotka ma jednak skrzynię ładunkową w ten sposób byłem bliżej prawdy - chcąc być w zgodzie z klasyfikacją pojazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fricman Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 Mam prośbę do braci diagnostów aby podzielili się wiedzą odnośnie określenia podrodzaju samochodów Renuault Kango VW Transporter VW Scharan 7-io osobowy Hyundai Terracan zaznaczam że są to sam. osobowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wald Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 W takim samym przypadku zapisałem podrodzaj - skrzynia/żuraw, sądząc że wywrotka ma jednak skrzynię ładunkową w ten sposób byłem bliżej prawdy - chcąc być w zgodzie z klasyfikacją pojazdów. Ja wpisałbym inny, nie ma podrodzaju wywrotka / żuraw, więc jak nie ma tego co w klasyfikacji piszemy inny. W uwagach wpisałbym natomiast to co widzę , oczywiście musza być aktualne badania UDT. [ Dodano: 01-12-2005, 20:46 ] Mam prośbę do braci diagnostów aby podzielili się wiedzą odnośnie określenia podrodzaju samochodów Renuault Kango VW Transporter VW Scharan 7-io osobowy Hyundai Terracan zaznaczam że są to sam. osobowe To nie takie proste jakby mogło sie wydawać. Temat bardzo, ale to bardzo złożony choć z pozoru prosty. Gdy są to pojazdy posiadające świadectwa homologacji, spr. teoretycznie jest prosta ( ale nie do końca, w świadectwie homologacji nie ma rubryki podrodzaj ) A wiec gdzie jest, a no tylko w DIP i rozporządzeniu określajacym klasyfikacje pojazdów. Definicje pojazdów ich kategorie i typy masz w Dz. U. nr 5 poz. 30 z 2004 r. Jak to przestudiujesz dojdziesz do wniosku że , na poziomie diagnosty nie jesteś w stanie określić podrodzaju. W przypadku sam. osobowych sprawa jest prostrza niż w przypadku ciężarowych.Ja poprostu pisze " inny" w przypadku kiedy w oparciu o moją wiedze nie mogę zakwalifikować do podrodzaju: sedan, kombi, hetchbek, kabriolet. coupe ... klasyfikowanie do VAN-ów jak dobrze zrozumiałem ustawy zarezerwowane jest dla instytucji która wydają świadactwa homologacji.Do wielozadaniowych jak zapewnie wiesz napewno nie możesz ( osobowe ) ich zakwalifikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesław Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 miałem VW Transporter - osobowy kombi , a tak na marginesie jak będzie okazja napiszcie markę pojazdu przy pierwszej Daimler Chrysler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wald Napisano 3 Grudzień 2005 Share Napisano 3 Grudzień 2005 Daimler Chrysler..... oczywiście piszesz Mercedes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo Napisano 5 Grudzień 2005 Share Napisano 5 Grudzień 2005 Miałem taki pojazd Daimler Chrysler Dodge Grand Caravan tak go wpisałem na pierwszym i poszło do WK bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fricman Napisano 5 Grudzień 2005 Share Napisano 5 Grudzień 2005 To nie takie proste jakby mogło sie wydawać. Temat bardzo, ale to bardzo złożony choć z pozoru prosty. święte słowa ale coś do DIP-u trzeba wpisać znajomi koledzy wpisują kombi lub van ale czy to do końca jest prawdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 ja robie to w ten sposób pisze samochód ciężarowy - wywrotka,a Czy na siłownik wywrotki musi być dozór techniczny? W Dz.U. z 2002r Nr. 120 poz1021 nie znalazłem nic o siłowniku wywrotki dodam że fabrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi