AUTO-SERWIS Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Badałem niedawno samochód ciężarowy wywrotka z zamontowanym urządzeniem dżwigowym typu żuraw jako podrodzaj w DIP wpisałem " wywrotka/żuraw" - jednak wydział komunikacji nie zarejestrował tłumacząc właścicielowi, że w centralnym rejestrze gdzie "produkują" DR, w programie nie mają takiego podrodzaju . Zgodnie z tabelą rodzajów i podrodzajów (jeżeli nie ma w tabeli), to diagnosta kwalifikuje do danego porodzaju i tak zrobiłem. Proszę o opinie. Cytuj
Jarek Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 ja robie to w ten sposób pisze samochód ciężarowy - wywrotka,a w uwagach na zaswiadczeniu wpisuje ze na pojeździe zamontowano zuraw przenosny i wpisuje numer urządzenia oraz numer ewidencyjny Urzędu Dozoru Technicznego Cytuj
pan siara Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 zgodnie z dziennikiem ustaw faktycznie nie ma w jednej rubryce podrodzaju wywrotka/żuraw. jest wywrotka i oddzielnie skrzynia/żuraw. moim zdaniem nie popełniłeś błędu ale w urzędach przy rejestracji pracują ludzie nie mający zielonego pojęcia o motoryzacji i nie są w stanie tego ogarnąć. Na przyszłość jeśli nie znajdziesz konkretnego określenia w ustawie to pisz- inny-. niech urzędasy dalej się martwią. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 Jeśli wpisze inny - powienien tez zaznaczyć: jaki ... Nie musi tego wybierac ze złownika, ale w formie opisowej. A i tak wszystko zależy od pracownika w okienku Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
andew Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 W takim samym przypadku zapisałem podrodzaj - skrzynia/żuraw, sądząc że wywrotka ma jednak skrzynię ładunkową w ten sposób byłem bliżej prawdy - chcąc być w zgodzie z klasyfikacją pojazdów. Cytuj
fricman Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Mam prośbę do braci diagnostów aby podzielili się wiedzą odnośnie określenia podrodzaju samochodów Renuault Kango VW Transporter VW Scharan 7-io osobowy Hyundai Terracan zaznaczam że są to sam. osobowe Cytuj
wald Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 W takim samym przypadku zapisałem podrodzaj - skrzynia/żuraw, sądząc że wywrotka ma jednak skrzynię ładunkową w ten sposób byłem bliżej prawdy - chcąc być w zgodzie z klasyfikacją pojazdów. Ja wpisałbym inny, nie ma podrodzaju wywrotka / żuraw, więc jak nie ma tego co w klasyfikacji piszemy inny. W uwagach wpisałbym natomiast to co widzę , oczywiście musza być aktualne badania UDT. [ Dodano: 01-12-2005, 20:46 ] Mam prośbę do braci diagnostów aby podzielili się wiedzą odnośnie określenia podrodzaju samochodów Renuault Kango VW Transporter VW Scharan 7-io osobowy Hyundai Terracan zaznaczam że są to sam. osobowe To nie takie proste jakby mogło sie wydawać. Temat bardzo, ale to bardzo złożony choć z pozoru prosty. Gdy są to pojazdy posiadające świadectwa homologacji, spr. teoretycznie jest prosta ( ale nie do końca, w świadectwie homologacji nie ma rubryki podrodzaj ) A wiec gdzie jest, a no tylko w DIP i rozporządzeniu określajacym klasyfikacje pojazdów. Definicje pojazdów ich kategorie i typy masz w Dz. U. nr 5 poz. 30 z 2004 r. Jak to przestudiujesz dojdziesz do wniosku że , na poziomie diagnosty nie jesteś w stanie określić podrodzaju. W przypadku sam. osobowych sprawa jest prostrza niż w przypadku ciężarowych.Ja poprostu pisze " inny" w przypadku kiedy w oparciu o moją wiedze nie mogę zakwalifikować do podrodzaju: sedan, kombi, hetchbek, kabriolet. coupe ... klasyfikowanie do VAN-ów jak dobrze zrozumiałem ustawy zarezerwowane jest dla instytucji która wydają świadactwa homologacji.Do wielozadaniowych jak zapewnie wiesz napewno nie możesz ( osobowe ) ich zakwalifikować. Cytuj
wiesław Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 miałem VW Transporter - osobowy kombi , a tak na marginesie jak będzie okazja napiszcie markę pojazdu przy pierwszej Daimler Chrysler Cytuj
wald Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 Daimler Chrysler..... oczywiście piszesz Mercedes. Cytuj
pablo Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Miałem taki pojazd Daimler Chrysler Dodge Grand Caravan tak go wpisałem na pierwszym i poszło do WK bez problemu. Cytuj
fricman Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 To nie takie proste jakby mogło sie wydawać. Temat bardzo, ale to bardzo złożony choć z pozoru prosty. święte słowa ale coś do DIP-u trzeba wpisać znajomi koledzy wpisują kombi lub van ale czy to do końca jest prawdą Cytuj
markes30 Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 ja robie to w ten sposób pisze samochód ciężarowy - wywrotka,a Czy na siłownik wywrotki musi być dozór techniczny? W Dz.U. z 2002r Nr. 120 poz1021 nie znalazłem nic o siłowniku wywrotki dodam że fabrycznym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi