piozar11 Napisano 7 Marzec 2009 Share Napisano 7 Marzec 2009 panowie mianowicie wygląda to tak: klient kupił dawno temu ciągnik rolniczy ma tylko fakturę kupna potem sprzedał go sąsiadowi więc jest umowa kupna jeździł tak do tej pory ale chce go zarejestrować i stąd moje pytanie ma taką możliwość czy lepiej na SAM-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 Kolego "piozar", napisz jak to jest możliwe abyś pojazd wyprodukowany fabrycznie uznał za "SAM"? I co to jest "SAM" według twojej opinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 8 Marzec 2009 Autor Share Napisano 8 Marzec 2009 co do sama to się zgodze że mój błąd za szybko nie raz coś się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arafal25 Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 no i wczym problem aby go zarejestrować ( oczywiście nie jako SAMA ) Zrobić przeględ pierwszy i gitara [ Dodano: 09-03-2009, 16:56 ] możesz jeszcze spytać swój WK jak oni do tego podchodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 WK zażąda zaświadczenia z badania technicznego a w uwagach wpisujemy dane techniczne jak przy zmianie dowodu rej. i po sprawie [ Dodano: 09-03-2009, 20:23 ] badanie okresowe oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 Jeśli pojazd był zarejestrowany to BT okresowe, a jak nie to pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Share Napisano 10 Marzec 2009 no tak wszystko się zgadza ale jak nie ma dowodu rejestracyjnego a czy był zarejesrtowany to też nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 możesz jeszcze spytać swój WK jak oni do tego podchodzą? I to jest najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdi krzysztof Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 ...........żebym Ja miał tylko takie problemy.....facet kupił ma fakturę i wszystko w temacie robi pierwszy przegląd i każdy urząd czy z Krakowa czy pigży musi to zarejestrować a czemu teraz to moja sprawa może chorowałem,wyjechałem za granicę...albo nie byłem przekonany co do koloru zakupionego ciągnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Share Napisano 10 Marzec 2009 ...........żebym Ja miał tylko takie problemy.....facet kupił ma fakturę i wszystko w temacie robi pierwszy przegląd i każdy urząd czy z Krakowa czy pigży musi to zarejestrować a czemu teraz to moja sprawa może chorowałem,wyjechałem za granicę...albo nie byłem przekonany co do koloru zakupionego ciągnika no i kolego niestety nie masz racji dzwoniłem do WK i na podstawie faktury trzeba sprawdzić gdzie ten ciągnik był zarejestrowany,później WK wystawi zaświadzenie,PC na dojazd na stację następnie do WK z zaświadzeniem ze stacji i w końcu ma zarejestrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 facet kupił ma fakturę i wszystko w temacie Gdyby tak było, to byle gostek zwinął by komuś pojazd, podrobił fakturę i poszedł zarejestrować na siebie... Trzeba jeszcze jakieś dokumenty potwierdzające legalność pojazdu,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 I jakby tak było, to by nam z 30% pojazdów nagle przybyło i to bez importu - tylko przez klonowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 Sprawa nie jest moze całkiem prosta ale do załatwienia.Piszesz ze poprzedni właściciel ma f-rę kupna tego ciągnika czyli był juz rejestrowany/ma wpisany nr.rej.?/. Jezeli tak,zaświadczenie z poprzedniego W.K. a dalej sprawa juz prosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Share Napisano 10 Marzec 2009 no właśnie jest problem bo po pierwsze faktura jest z roku 1979,jest w fakturze mowa tylko jaki to ciągnik,numer fabryczny i numer silnika i tyle więc nie wiadomo czy był czy nie był zarejestrowany nie ma mowy w fakturze o nr. rejestracyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 ...........żebym Ja miał tylko takie problemy.....facet kupił ma fakturę i wszystko w temacie robi pierwszy przegląd i każdy urząd czy z Krakowa czy pigży musi to zarejestrować a czemu teraz to moja sprawa może chorowałem,wyjechałem za granicę...albo nie byłem przekonany co do koloru zakupionego ciągnika Może spojrzyj co jest wymagane do PIERWSZEJ rejestracji pojazdu zanim napiszesz następną bzdurę Jak przyjdę do Ciebie z fakturą na Mercedesa S-klasy z 2007 roku to też mi zarejestrujesz? Bo przecież jak napisałeś: a czemu teraz to moja sprawa może chorowałem,wyjechałem za granicę...albo nie byłem przekonany co do koloru zakupionego ... Mercedesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 11 Marzec 2009 Share Napisano 11 Marzec 2009 Trzeba rozróżnić pierwsze badanie od rejestracji pojazdu. Pierwsze badanie jak wałkowane było na forum robimy z natury, także wymagalności dokumentów nie ma. A przy rejestracji tego w WK, potrzebne już są dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 13 Marzec 2009 Autor Share Napisano 13 Marzec 2009 no i problem się pogłębia bo w rozmowie z Gminną Spółdzielnią od której był kupiony ciągnik nie ma śladu po fakturach lub innych dokumentach,mało tego Składnica Maszyn GS-u została rozwiązana w latach 80',rejestracji miał dokonać kupujący bo ciągnik nie był rejestrowany,ale ciekawe dlaczego bo z tabliczki znamionowej wynika że jest to rok produkcji ciągnika 1970 a sprzedany został w 1979r. niezły bajzel panował w tych GS-ach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 z tabliczki znamionowej wynika że jest to rok produkcji ciągnika 1970 a sprzedany został w 1979r. niezły bajzel panował w tych GS-ach. Bajzel w GS-ie, a co robił kupujący przez kilkanaście lat? Był tak zajęty, że nie miał czasu zarejestrować ciągnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 Może to były pracownik GS-u i myślał, że 1 rok to jak 9 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 nie przejmuj się GSem niech wk. powie jakie badanie wykonać i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 15 Marzec 2009 Autor Share Napisano 15 Marzec 2009 i też tak się stało odesłałem gościa do WK i niech oni się martwią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyger Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 Czy jest możliwość ponownej rejestracji ciągnika którego właściciel mój dziadek zmarł 20 lat temu a po jego śmierci ojciec wyrejestrował ciągnik, a teraz chciałby zarejestrować na siebie? Na potwierdzenie własności jest tylko wymieniona marka ciągnika w papierach o przekazaniu gospodarstwa, czy US nei naliczy jakichśkarnych odsetek za 20 lat? Mam tylko połowę dowodu rejestarcyjnego na dziadka (pierwszą stronę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 Tyger, ciągnik rolniczy i przyczepę rolniczą można przywrócić do ruchu. Twój ojciec musi mieć dokument potwierdzający fakt, że stał się właścicielem tego ciągnika na ogół jest to postanowienie Sądu o nabyciu spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyger Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 Dzięki za odpowiedz, ale słyszałem że za te 20 lat Urząd Skarbowy może naliczyć jakąś dużą karę, czy ktoś wie coś na ten temat i czy przekazanie ciągnika z ojca na syna jest może zwolnione z jakich kolwiek opłat skarobowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi