Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Ciągnik rolniczy

piozar11

Rekomendowane odpowiedzi

panowie mianowicie wygląda to tak:

klient kupił dawno temu ciągnik rolniczy ma tylko fakturę kupna potem sprzedał go sąsiadowi

więc jest umowa kupna jeździł tak do tej pory ale chce go zarejestrować i stąd moje pytanie ma taką możliwość czy lepiej na SAM-a?

Kolego "piozar", napisz jak to jest możliwe abyś pojazd wyprodukowany fabrycznie uznał za "SAM"? I co to jest "SAM" według twojej opinii?

no i wczym problem aby go zarejestrować ( oczywiście nie jako SAMA ) Zrobić przeględ pierwszy i gitara

[ Dodano: 09-03-2009, 16:56 ]

możesz jeszcze spytać swój WK jak oni do tego podchodzą?

WK zażąda zaświadczenia z badania technicznego a w uwagach wpisujemy dane techniczne jak przy zmianie dowodu rej. i po sprawie :)

[ Dodano: 09-03-2009, 20:23 ]

badanie okresowe oczywiście :)

...........żebym Ja miał tylko takie problemy.....facet kupił ma fakturę i wszystko w temacie robi pierwszy przegląd i każdy urząd czy z Krakowa czy pigży musi to zarejestrować a czemu teraz to moja sprawa może chorowałem,wyjechałem za granicę...albo nie byłem przekonany co do koloru zakupionego ciągnika

...........żebym Ja miał tylko takie problemy.....facet kupił ma fakturę i wszystko w temacie robi pierwszy przegląd i każdy urząd czy z Krakowa czy pigży musi to zarejestrować a czemu teraz to moja sprawa może chorowałem,wyjechałem za granicę...albo nie byłem przekonany co do koloru zakupionego ciągnika

no i kolego niestety nie masz racji dzwoniłem do WK i na podstawie faktury trzeba sprawdzić gdzie ten ciągnik był zarejestrowany,później WK wystawi zaświadzenie,PC na dojazd na stację następnie do WK z zaświadzeniem ze stacji i w końcu ma zarejestrowany

facet kupił ma fakturę i wszystko w temacie

Gdyby tak było, to byle gostek zwinął by komuś pojazd, podrobił fakturę i poszedł zarejestrować na siebie...

Trzeba jeszcze jakieś dokumenty potwierdzające legalność pojazdu,...

Sprawa nie jest moze całkiem prosta ale do załatwienia.Piszesz ze poprzedni właściciel ma f-rę kupna tego ciągnika czyli był juz rejestrowany/ma wpisany nr.rej.?/. Jezeli tak,zaświadczenie z poprzedniego W.K. a dalej sprawa juz prosta :(

no właśnie jest problem bo po pierwsze faktura jest z roku 1979,jest w fakturze mowa tylko jaki to ciągnik,numer fabryczny i numer silnika i tyle więc nie wiadomo czy był czy nie był zarejestrowany nie ma mowy w fakturze o nr. rejestracyjnym

:lol::lol::lol::lol:

Może spojrzyj co jest wymagane do PIERWSZEJ rejestracji pojazdu zanim napiszesz następną bzdurę ;)

Jak przyjdę do Ciebie z fakturą na Mercedesa S-klasy z 2007 roku to też mi zarejestrujesz?

Bo przecież jak napisałeś:

a czemu teraz to moja sprawa może chorowałem,wyjechałem za granicę...albo nie byłem przekonany co do koloru zakupionego
... Mercedesa :D

Trzeba rozróżnić pierwsze badanie od rejestracji pojazdu.

Pierwsze badanie jak wałkowane było na forum robimy z natury, także wymagalności dokumentów nie ma.

A przy rejestracji tego w WK, potrzebne już są dokumenty.

no i problem się pogłębia bo w rozmowie z Gminną Spółdzielnią od której był kupiony ciągnik nie ma śladu po fakturach lub innych dokumentach,mało tego Składnica Maszyn GS-u została rozwiązana w latach 80',rejestracji miał dokonać kupujący bo ciągnik nie był rejestrowany,ale ciekawe dlaczego bo z tabliczki znamionowej wynika że jest to rok produkcji ciągnika 1970 a sprzedany został w 1979r. niezły bajzel panował w tych GS-ach. :shock::razz:

z tabliczki znamionowej wynika że jest to rok produkcji ciągnika 1970 a sprzedany został w 1979r. niezły bajzel panował w tych GS-ach. :shock::razz:

Bajzel w GS-ie, a co robił kupujący przez kilkanaście lat?

Był tak zajęty, że nie miał czasu zarejestrować ciągnika? ;)

Czy jest możliwość ponownej rejestracji ciągnika którego właściciel mój dziadek zmarł 20 lat temu a po jego śmierci ojciec wyrejestrował ciągnik, a teraz chciałby zarejestrować na siebie? Na potwierdzenie własności jest tylko wymieniona marka ciągnika w papierach o przekazaniu gospodarstwa, czy US nei naliczy jakichśkarnych odsetek za 20 lat?

Mam tylko połowę dowodu rejestarcyjnego na dziadka (pierwszą stronę)

:roll:

Tyger, ciągnik rolniczy i przyczepę rolniczą można przywrócić do ruchu.

Twój ojciec musi mieć dokument potwierdzający fakt, że stał się właścicielem tego ciągnika na ogół jest to postanowienie Sądu o nabyciu spadku.

Dzięki za odpowiedz, ale słyszałem że za te 20 lat Urząd Skarbowy może naliczyć jakąś dużą karę, czy ktoś wie coś na ten temat i czy przekazanie ciągnika z ojca na syna jest może zwolnione z jakich kolwiek opłat skarobowych?