alex40 Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 Witam kolegów DIAGNOSTÓW i mam pytanko, czy ktoś wie jakie zmiany są w przepisach dotycząch SKP a w szczególności VAT1,VAT2itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 Witam kolegów DIAGNOSTÓW i mam pytanko, czy ktoś wie jakie zmiany sąw przepisach dotycząch SKP a w szczególności VAT1,VAT2itp. Obecnie w Dz.U. nie ma żadnych zmian. Jeśli klient zgłosi się na OSKP po takie badanie to ( na życzenie klienta) wykonujemy je. Po wyrku ETS to czy podatnik musi wykonać badanie VAT czy nie decyduje indywidualnie US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 Po wyrku ETS to czy podatnik musi wykonać badanie VAT czy nie decyduje indywidualnie US Zgadza sie . US zeby zakfalifikował go do VAT klient musi przedstawic homologacje(wyciąg) na pojazd ciężarowy z ładownościa powyzej 500 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 Na VAT 2 nic się nie łapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 widziałem sprintera na VAT-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 widziałem sprintera na VAT-2 potwierdzam Sprinter łapie się na VAT-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 potwierdzam Sprinter łapie się na VAT-2 Renult Master tez się łapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 IVECO też sie łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 potwierdzam Sprinter łapie się na VAT-2 A jest miejsce na nogi między przednim rzędem siedzeń a tylnym? widziałem sprintera na VAT-2 Też widziałem i sprintera i jego DR ciekawe że miał jeden rząd siedzeń i ścianę a po drugim rzędzie siedzeń nawet śladu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 i tu jest właśnie taki myk że siedzenia tylne są przesuwane i założmy że wozi się pigmejów albo japończyków i wtedy spełnia vat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 Moje twierdzenie poparte było informacją ITS, w której stwierdzono, że mu nie istnieje na rynku pojazd, który spełniałby VAT-2. Sam też nie miałem pojazdu, który spełniałby VAT-2 nawet Sprinter MAX. W załączniku owa informacja. VAT.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 to w takim razie po co ten pomocny rysunek dalej (załącznik 1) i wymiary jakie musi taki pojazd spełnić,miałem Sprintera B=544cm,A=320,A jest większe od 50% B jest ,więc o co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 11 Marzec 2009 Share Napisano 11 Marzec 2009 Koledzy ponawiam troszke pytanie bo już dziś miałem 2 klientów którzy przyjechali po badanie tzw. na VAT tylko że osobówkami czy coś wiadomo o jakiś zmianach w przepisie o VAT dla pojazdów samochodowych. Bo albo Ja coś niewiem albo coś się zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 11 Marzec 2009 Share Napisano 11 Marzec 2009 Coś chyba źle pomierzyłeś, bo z twoich pomiarów długość Sprintera musiałaby przekraczać długość 8,64 [m], a ekstra długi sprinter furgon ma długość 8,1 [m]. Źródło: http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Samochody_uzytkowe/Nowy_Sprinter_juz_w_sprzedazy,a,16244.html A te zapisy w sprawie Vat i rysunki to tylko po to aby były, tak dla hecy, napisali nasi ustawodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Koledzy ponawiam troszke pytanie bo już dziś miałem 2 klientów którzy przyjechali po badanie tzw. na VAT tylko że osobówkami czy coś wiadomo o jakiś zmianach w przepisie o VAT dla pojazdów samochodowych. Bo albo Ja coś niewiem albo coś się zmieniło Zmieniło się tyle że Polska przegrała proces przed ETS i ustawa o VAT jest "wadliwa". W związku z tym klienci osobówkami i pozostałymi pojazdami powinni zwrócić się na piśmie do swojego US z zapytaniem o możliwość odliczania VAT. OSKP wykonuje badania VAT tylko tych pojazdów które w w/w ustawie są zapisane na życzenie klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piozar11 Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Coś chyba źle pomierzyłeś, bo z twoich pomiarów długość Sprintera musiałaby przekraczać długość 8,64 [m], a ekstra długi sprinter furgon ma długość 8,1 [m]. oj chyba źle zrozumiałeś bo ty zsumowałeś wartość A i B a nie porównałeś jak już wyżej napisałem A=320 a B=524 ,więc część ładunkowa A jest większa od części pasażerskiej(x), bo jak wynika z rysunku x+A=B i wychodzi że A>50%B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Sorry faktycznie zapędziłem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 8 Maj 2009 Share Napisano 8 Maj 2009 Koledzy ponawiam (po raz drugi) troszkę pytanie bo już dziś miałem klientów którzy przyjechali po badanie tzw. na VAT tylko że osobówkami czy coś wiadomo o jakiś zmianach w przepisie o VAT dla pojazdów samochodowych lub innych. Bo klienci słyszeli coś ale nie wiedzą co i gdzie -- jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waga50 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Do nas na stację też przychodzi wielu klientów z zapytaniem o VAT. Wykonałem więc telefon do US i dowiedziałem się że wyrok ETS jest dla nich obowiązujący i że jeśli klient przyjdzie do nich z wyciągiem z homologacji że pojazd ciężarowy i 500 kg ładowności plus zaświadczenie że spełnia dodatkowe warunki to oki. Mieli nawet pytanie jak obliczyć ładowność. Miałem takie badanie i przeszło natomiast kolega przy zmianie z osobowego na ciężarowy musiał odjąć 1osobę zgodnie z sugestią WK i tego nie rozumiem bo przecież osoby to też ładunek? [ Dodano: 10-05-2009, 21:49 ] W "Rzeczpospolitej" z 16.03. jest artykuł odnośne VAT-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Miałem takie badanie i przeszło OK. to że przeszło nieznaczy dobrze, może okaże się za pół roku że jednak miało być inaczej a klient jak myślisz na kogo zegna - i powie w US pan diagnosta tak mi zrobił to co niewiedział???? Ja jednak wole mieć podstawe prawną i na czymś bazować a nie na " i udało się " bo kiedyś "nie uda się" ale naprawde nieżycze nikomu tego a tłumaczenie na nic się zda. Dziąki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Wykonałem więc telefon do US i dowiedziałem się że wyrok ETS jest dla nich obowiązujący i że jeśli klient przyjdzie do nich z wyciągiem z homologacji że pojazd ciężarowy i 500 kg ładowności plus zaświadczenie że spełnia dodatkowe warunki A możesz powiedzec jakie to zaświadczenie trzeba tam przedstawić z jakimi warunkami. Myśle ze to chodzi o pojazdy spełniające VAT co nas obligują, a nie pojazdy z np. 4 miejscami siedzącymi no oczywiście kratką, bo takie nie spełniaja VAT w obowiązujących nas przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andmat Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Coś tu nie gra, bo jeśli: wyrok ETS jest dla nich obowiązujący i że jeśli klient przyjdzie do nich z wyciągiem z homologacji że pojazd ciężarowy i 500 kg ładowności to po co zaświadczenie że spełnia dodatkowe warunki Pytam pomownie za "lukiem": A możesz powiedzec jakie to zaświadczenie trzeba tam przedstawić z jakimi warunkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waga50 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Widzę że trochę za dużo napisałem bo to badanie to były zmiany konstrukcyjne i to wszystko. Poprostu z osobówki na ciężarowy i do US po Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Do nas na stację też przychodzi wielu klientów z zapytaniem o VAT. Wykonałem więc telefon do US i dowiedziałem się że wyrok ETS jest dla nich obowiązujący i że jeśli klient przyjdzie do nich z wyciągiem z homologacji że pojazd ciężarowy i 500 kg ładowności plus zaświadczenie że spełnia dodatkowe warunki to oki. Mieli nawet pytanie jak obliczyć ładowność. Miałem takie badanie i przeszło natomiast kolega przy zmianie z osobowego na ciężarowy musiał odjąć 1osobę zgodnie z sugestią WK i tego nie rozumiem bo przecież osoby to też ładunek? [ Dodano: 10-05-2009, 21:49 ] W "Rzeczpospolitej" z 16.03. jest artykuł odnośne VAT-u. Zmiana miejsc jest potrzebna do wzoru Lissaka, który musi spełniać ciężarówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej3 Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 Do nas na stację też przychodzi wielu klientów z zapytaniem o VAT. Wykonałem więc telefon do US i dowiedziałem się że wyrok ETS jest dla nich obowiązujący i że jeśli klient przyjdzie do nich z wyciągiem z homologacji że pojazd ciężarowy i 500 kg ładowności plus zaświadczenie że spełnia dodatkowe warunki to oki. Mieli nawet pytanie jak obliczyć ładowność. Miałem takie badanie i przeszło natomiast kolega przy zmianie z osobowego na ciężarowy musiał odjąć 1osobę zgodnie z sugestią WK i tego nie rozumiem bo przecież osoby to też ładunek? [ Dodano: 10-05-2009, 21:49 ] W "Rzeczpospolitej" z 16.03. jest artykuł odnośne VAT-u. .....zaraz zaraz , to już można zmieniać z osobowego na ciężarowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi