Norbert Jezierski Napisano 13 Sierpień 2005 Share Napisano 13 Sierpień 2005 Koszmarnie drogie dworcowe toalety odstraszają podróżnych. Zamiast płacić 1,5-2 zł, wolą kucać na torach i w dworcowych korytarzach. Smród na stacjach zwala z nóg. Im cieplej, tym podróżni bardziej skarżą się na cuchnące dworce. Śmierdzi na Centralnym, Zachodnim, Wileńskim. - Kiedyś toalety było za darmo, ale chodzili do nich tylko nieliczni odważni, bo były strasznie brudne. Teraz dworcowe toalety są czyste, ale odwiedzają je jedynie zamożni. Efekt jest ten sam: wszędzie roznosi się smród moczu - komentuje Mieczysław Sławik, mieszkaniec Śródmieścia. Ocenia, że najgorzej jest na Centralnym. - Ludzie często chodzą załatwiać się do tuneli. Podjeżdżające na perony pociągi wtłaczają ten odór na stację, bo nie nadążamy ze sprzątaniem - potwierdza Zbigniew Kawecki, dyrektor serwisu sprzątającego Impel. - Trudno się ludziom dziwić. Kto chce wydawać majątek na ubikację? - ripostuje Mariusz Krasuski, który podmiejską kolejką WKD codziennie dojeżdża do pracy. Skorzystanie z toalety na Centralnym i Wileńskim kosztuje 1,50 zł, na Zachodnim - aż 2 zł. Ta drożyzna to skutek organizacji toaletowego biznesu. Koleje wynajmują powierzchnię WC. - Narzucają bardzo wysoki czynsz. Ja płacę ponad 2 tys. zł - twierdzi Katarzyna Banaszczyk z WC na Dworcu Wileńskim. Tomasz Malinowski sprawujący pieczę nad ubikacją na Dworcu Zachodnim do niedawna płacił ponad 800 zł. - Po moich prośbach obniżyli stawkę, bo groziło mi bankructwo - mówi. I wylicza: do czynszu dochodzi jeszcze prąd, woda i środki czystości. - A my na tym biznesie też chcemy zarobić - dodaje Marek Jóźwikowski, dyrektor firmy Usługi opiekującej się toaletami na Dworcu Centralnym. O dworcowy smród obwinia serwis sprzątający. Z kolei firma Impel uważa, że to skutek drogich toalet. Jednak Jerzy Piotrowski odpowiedzialny za teren warszawskich dworców twierdzi, że nie da się tego zmienić. - Na całym świecie za korzystanie z toalety trzeba płacić - twierdzi. - Nawet gdyby były za darmo, i tak niektórzy dalej korzystaliby z tuneli i zaułków. Tacy już są ludzie - administrator Dworca Wileńskiego Adam Kaczorek. Innego zdania jest socjolog Wiesław Łagodziński. - Miejskie toalety powinny być darmowe. Żeby nauczyć społeczeństwo czystości, najpierw każdemu obywatelowi trzeba dać możliwość właściwego zachowania się - przekonuje. (Gazeta Wyborcza, źródło: www.mi.gov.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 13 Sierpień 2005 Share Napisano 13 Sierpień 2005 Firma która swiadczy okreslone usługi przynoszące jej zyski ustawowo powinna klientą udostępnić ten "przybytek" za darmo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 14 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2005 Na liście rzeczy pt. POWINNO SIĘ jest miejsce na wiele różnych spraw ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 15 Sierpień 2005 Share Napisano 15 Sierpień 2005 Należy tematy nagłaśniać same nie wyjdą na "światło dzienne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLEK Napisano 15 Sierpień 2005 Share Napisano 15 Sierpień 2005 Pobieranie opłaty za bilet i osobno za miejscówkę też wygląda na szwindel monopolisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gee Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 Zgubili wagony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 Jeszcze ciekawiej wygląda rozkład jazdy tych pociągów. Na trasie Poznań - Warszawa PKP IC oraz PR mają kursy różniące się o 3-4 minuty A do tego jeszcze BWE, która co prawda należy do PKP ale jest podspółką wyłączoną z IC i mamy sytuację, w której popołudniowy Fredro z Wawy wjeżdża w perony w Poznaniu ok.50 sekund przed BWE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 mamy sytuację, w której popołudniowy Fredro z Wawy wjeżdża w perony w Poznaniu ok.50 sekund przed BWE Czyżbyu to były wyścigi pociągów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gee Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 Wyścigi? pociągów czy pasażerów... Oj dzieje sie... dzieje... Aha i uwaga na szynach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Jania Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Jedziemy na EURO PKP! Poranek wczesny Jadę pospiesznym Wprost do Warszawy Na mecz ciekawy. Pociąg o czasie Ja w drugiej klasie Wagon się kiwa Piję trzy piwa. Łódź Niciarniana, W pęcherzu zmiana. Pęcherz nie sługa, A podróż długa. Ruszam z tej stacji Do ubikacji. Kto zna koleje Wie, jak się leje. To co trzęsie się W Los Angelesie Formę osiąga W polskich pociągach. Wyciągam łapę, Podnoszę klapę, Biada mi biada, Klapa opada. Rzednie mi mina Trza klapę trzymać. Łokieć, kolano Trzymam skubaną. Celuje w szparkę, Puszczam Niagarkę, Tryska kaskada, Klapa opada. Fatum złowieszcze- -wszak wciąż szczę jeszcze. Organizm płynną Spełnia powinność. Najgorsze to, że Przestać nie może. Toczę z nim boje Jak Priam o Troje, Chcę się powstrzymać -Ratunku ni ma. Pociąg się giba, A piwo spływa. Lecę na ścianę Z mokrym organem, Lecąc na druga Zraszam ją struga, Wagonem szarpie Leję do skarpet, Tańcząc Czardasza Nogawki zraszam. O straszna męka, Kozak, Flamenco, Tańczę, cholera Wzorem Astair'a. Miota mną, ciska, Ja organ ściskam. Wagon się chwieje, Na lustro leję, Skład się zatacza, Ja sufit zmaczam. Wszędzie Łabędzie Jezioro będzie. Odtańczam z płaczem La Kukaraczę, Zwrotnica, podskok Spryskuje okno, Nierówne złącza- -buty nasączam, Pociąg hamuje Drzwi obsikuję I pasażera Co drzwi otwiera Plus dawka spora Na konduktora. Resztka mi kapie Na skrót PKP. Wreszcie pomału Brnę do przedziału. Pasażerowie Patrzą spod powiek. Pytania skąpe "Gdzie pan wziął kąpiel?" Warszawa, Boże! Nareszcie dworzec! Chwila szczęśliwa Na peron spływam, Walizkę trzymam, Odzież wyżymam. Ach urlop błogi Od fizjologii. Ulga bezbrzeżna. Pociąg odjeżdża, Rusza maszyna Hen w dal Po szczy. Po szynach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Wojciech Jania,- czy Ty czasem nie pomyliłeś powołania... Mimo wszystko Powiesilem jua 7 kalendarz a wię nie jest to mi obce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Poranek wczesnyJadę pospiesznym było ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Jania Napisano 3 Czerwiec 2012 Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Ano było Na forum chyba już wszystko było... Trudno być oryginalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi