Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Jaki powinien być zaznaczony na zaświadczeniu rodzaj badania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiłem badanie pokolizyjne ( okresowe i dodatkowe) z wynikiem Negatywnym ( nieszczelny układ wydechowy ) Badanie poprawkowe zrobiłem do badania wcześniejszego, zaznaczając rodzaj badania tylko okresowe i zaświadczenie z WK wruciło. Może ktoś potrafi przytoczyć przepis jaki powinienem wpisać w tym wypadku rodzaj badania.

Napisano

Wystawiasz drugie zaświadczenie i klient gna do WK z obydwoma.

Napisano

Tak jak pisze rurek może klient pokazał tylko te poprawkowe badanie

Napisano

ja robie okresowe + dodatkowe i jak przyjedzie na poprawke to robie samo dodatkowe ale w uwagach w zaświadczeniu wpisuje że wykonałem badanie dodatkowe do badania okresowego i podaje nr badania okresowego.

Napisano

Poprawkowe jest tego samego rodzaju co N tylko program wrzuca w uwagi "badanie poprawkowe do badania nr..." a w rejestrze jest adnotacja "popr."

Nie przypominam sobie żeby w badaniach dodatkowych w dz.u. 227 było jakieś specjalne badanie "poprawkowe"... no chyba że się mylę :)

Napisano

W przypadku bad.pop.dopisuję na wystawianym zaświadczeniu /bad.pop.do badania nr.... z dn... itp./ a alej to juz wiadoma droga.Zero problemów z W.K. :-D

Napisano
Nie przypominam sobie żeby w badaniach dodatkowych w dz.u. 227 było jakieś specjalne badanie "poprawkowe"... no chyba że się mylę :)

Nie mylisz się - nie ma. :D

Dlatego tak różna jest interpretacja rodzaju badania, jakie ma być wpisane podczas wykonywania poprawki. Okresowe ? Dodatkowe ?

Problemem jest odpowiednia klasyfikacja fiskalna - stąd pewnie większość diagnostów wpisuje rodzaj "dodatkowe" i tak wybija na paragonie fiskalnym lub FV ...

Napisano

Widzę że wielu kolegów ma nawet trudności z samym określeniem rodzaju badania przy badaniu poprawkoym do okresowego. Powiem tyle , od kiedy w badaniu dodatkowym wyznaczamy termin następnego badania np. za rok ,dwa , lub pół ? To że badanie poprawkowe do badania okresowego to badanie okresowe powinien wiedzieć każdy diagnosta . Ale chodziło mi czy jeśli negatyw z pokolizyjnego dotyczył czynności tylko okresówki to poprawkowe powinno być badaniem okresowym czy też okresowym i dodatkowym.

[ Dodano: 31-03-2009, 09:05 ]

A i jeszcze jedno . Przy badaniu poprawkowym wielu z was ustala i wpisuje datę następnego badania np. rok od dnia przeprowadzonego badania z wynikiem negatywnym , to błąd.

Napisano

Co prawda nie pracuje na OSKP, więc ci nie pomogę, ale ja postąpił bym identycznie jak Ty, ciekaw jestem jak widzi to WK, natomiast nie mogę zgodzić się co do ustalenia daty następnego badania, uczono mnie, iż w przypadku nie zabrania DR datę badania ustala się od daty wykonania badania z wynikiem N, w przypadku zabrania DR, od daty badania z wynikiem P.

ps. napisz jakie będzie zakończenie sprawy.

Napisano

U mnie rodzaj badania poprawkowego jest zawsze taki jak przy N

Jeżeli N przy Pierwsze sprawdzony z zagranicy to nie możemy napisaś okresowe

Jeżeli N przy dodatkowym np TAXI to poprawka dodatkowe itd

Napisano

A ja do was z takim zapytaniem:

Jaki rodzaj badania wpisujecie jak przyjedzie do was samochód zarejestrowany już w kraju i klient chce badanie na taxi (taxi pierwszy raz) Wpisujecie jako pierwsze badanie czy dodatkowe?

Napisano

dodatkowe - pierwsze zawsze dotyczy pojazdów nie zarejestrowanych w kraju, a nie konkretnych warunków, dla których wykonujemy badanie

Napisano
A ja do was z takim zapytaniem:

Jaki rodzaj badania wpisujecie jak przyjedzie do was samochód zarejestrowany już w kraju i klient chce badanie na taxi (taxi pierwszy raz) Wpisujecie jako pierwsze badanie czy dodatkowe?

Dodatkowe TAXI z tym,że jeszcze musi być wykonane z badaniem okresowym ,czyli 98 zł+42 zł

Napisano

Z tym okresowym to jest tak sobie - przynajmniej, jeśli chodzi o podejście niektórych WK do tego zagadnienia (zaświadczenie wyłącznie z dodatkowym).

Ale to troszkę inna para kaloszy - i walka z taką a nie inną interpretacją ...

Napisano

Czyli wg was tylko w przypadku kiedy klient sprowadza auto z zagranicy i chce zrobić od razu Taxi możemy wpisać że to I badanie...i opłatę pobieramy 3.02 i 6.02? Do niedawna wydawało mi się że I badanie wpisujemy zawsze jeśli robimy I raz Taxi, ADR lub Pojazd uprzywilejowany...a jak samochód jest zarejestrowany i ma wpis np.Taxi to robimy faktycznie 1.13 i 1.02

Napisano

Auto zarejestrowane w kraju wykonujemy Okresowe 1.2 + 6.2 za warunki dodatkowe

Napisano

Super linformacja,bardzo wiele wyjaśnia :ok Zaraz sobie wydrukuję