Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,może ktoś wie jakiej treści oświadczenie składa klient w WK przed pierwszym badanie poj.SAM (mam na myśli treść)

Napisano

Rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów:

§ 2.10. W przypadku zgłoszenia do pierwszej rejestracji pojazdu, którego markę określa się jako „SAM”, właściciel pojazdu dołącza do wniosku o rejestrację:

1)

2) oświadczenie, że jest właścicielem zespołów i części służących do zbudowania tego pojazdu;

Napisano

Nie istnieje standardowy druk tego oświadczenia. Klient pisze je na miejscu w WK, w różnej formie - ważne aby zawierało treść wskazaną przez elliota

Napisano
Nie istnieje standardowy druk tego oświadczenia. Klient pisze je na miejscu w WK, w różnej formie - ważne aby zawierało treść wskazaną przez elliota

Pytam o to,ponieważ zdarza się ,że mam wątpliwości co autentyczności SAM (wygląda jak oryginał itd) i czy klient pod odpowiedzialnością karną oświadcza iż jest to SAM.Nie wiem czy rozumiesz o czym piszę?

Napisano
wygląda jak oryginał itd

a gdy ktoś ma takie zdolności i zrobił kopie :?:

:cool:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
wygląda jak oryginał itd

a gdy ktoś ma takie zdolności i zrobił kopie :?:

:cool:

Nie chcę tego rozwijać,zapytałem tylko o oświadczenie i tyle.pozdro

Napisano

Oświadczenie nie jest składane pod odpowiedzialnością karną - od maja 2006 w większości (jak nie we wszystkich) miejscach związanych z rejestracją zmieniono zapis o oświadczeniu KK na rzecz zwykłego oświadczenia. Chodzi o jakąś tam wykładnie wg której wymaganie oświadczenia pod odpowiedzialnością karną jest niegodne z prawem itd. W sprawach związanych ze zwykłym postępowaniem (a więc m.in.rejestracja pojazdów) żąda się już zatem zwykłych oświadczeń, a nie pod odpowiedzialnością karną.

Napisano

W przypadku zagubienia dokumentów nadal składane jest oświadczenie pod odpowiedzialnością karną.

Napisano

Nie tylko. Kradzież dokumentów czy każdy inny powód ich utraty skutkuje tym samym - podobnie jak zagubienie TR.Ale to obecnie jedyne wyjątki. Każde inne oświadczenie, o którym mowa w przepisach o rejestracji nie jest już oświadczeniem KK.

• 3 weeks later...
Napisano

Co w tym złego że przyczepe fabryczną ktoś chce zarejestrować jako SAM i zeszlifowuje starą tabliczkę znamionową, jeśli nie ma innej możliwości w końcu zawsze mógł zmienić koła lub przemalować, a z tym oświadczeniem to chyba tylko producent przyczepy może rościć jakieś pretensje, czy tam prawa autorskie ;)::D

Napisano
Co w tym złego że przyczepe fabryczną ktoś chce zarejestrować jako SAM

Bo to jawne przestępstwo.

a z tym oświadczeniem to chyba tylko producent przyczepy może rościć jakieś pretensje, czy tam prawa autorskie ;)::D

Albo były właściciel...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Tyger - a jakbym tak w twoim przeszlifowal numerki to będziesz miał pretensje? ;)