Skocz do zawartości

Jaką NAVI wybrać??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powiem tak - nie wiem do końca czego chcę ;) i dlatego rade pytam, bo wiem, że tu tęgie głowy w tych sprawach siedzą ;)

Na co dzień korzystam z tradycyjnego PDA Mio169. Ale już mi nie starcza. Jest za mały, tym bardziej, że zacząłem się bawić w jeżdżenie z mapami topograficznymi i tam większy ekran jest nieodzowny. Zresztą wzrok już nie ten, a szyba daleko... ;)

Więc ma być tak:

Ekran 7-8 cali

Ekran dotykowy

Najlepiej, żeby można na to było zwykłego Windowsa wgrać

Żeby internet na tym chodził

Żeby można było klawiaturę zewnętrzną podłączyć i inne urządzenia peryferyjne...

No bo same navi tej wielkości kosztują prawie tyle samo, co te malutkie tablety - prawda? To już lepiej taki mały komputerek niż taką "samą" navi - co?

Może być używane.

Napisano

Walnij sobie mini laptopa, 8 - 9 cali - kosztuje tyle co dobra navi i za 150 przystawkę do gps-a :P

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Ale zdaje się nie mają ekranów dotykowych zadaje się... A w trakcie jazdy w aucie chciałbym, żeby to robiło jak klasyczne navi.

Napisano
Ekran 7-8 cali

Ekran dotykowy

Najlepiej, żeby można na to było zwykłego Windowsa wgrać

Żeby internet na tym chodził

Żeby można było klawiaturę zewnętrzną podłączyć i inne urządzenia peryferyjne...

Swoje marzenie spelnisz tylko w salonie Ery :-D

• 3 years later...
Napisano
Polecam nawigację GOCLEVER NAVIO 500 PLUS

Przy jego parametrach dobre mapy raczej nie pójdą,,,

Napisano

Najlepsza navi jest w smartfonie bo zawsze masz aktualne mapy (do kilku godzin od otwarcia nowej drogi)

Zresztą wzrok już nie ten, a szyba daleko...

A kto Ci każe mocować do szyby ?? ja mocuje do lusterka (o ile jest)

Napisano
Najlepsza navi jest w smartfonie bo zawsze masz aktualne mapy (do kilku godzin od otwarcia nowej drogi)
Że niby jak? Druga sprawa to pewnie konieczność korzystania z neta w czasie używania mapy - czyli koszty w roamingu.
Napisano

Google Maps. Aktualizujesz przez net np jak masz wifi a pracuje off-line czyli nic nie pobiera. W nokii była w standardzie :)

Napisano

Przychylam się (przynajmniej częściowo) do zdanie przedpiszcy..

Dlaczego nie laptop:

- nie ma jak pewnie umocować

- wstrząsy wytelepią klapę matrycy. Nie po pierwszym przejeździe, ale bardzo prędko (wiem z doświadczenia)

Dlaczego koniecznie Windows..?

Google mapy do codziennej nawigacji - najlepiej się sprawdzą na tablecie z Androidem, na androidku można tez zainstalowac wszystkie szanujące się "powazne" aplikacje do nawigacji.

Ważne - żeby tablet był wyposażony w slot SIM - tam, gdzie nie ma zasięgu WiFi a trzeba dane zaktualizować i - oczywiście - w GPSa. Do tego 1GB ram i dwa rdzenie - i mamy całkiem sprytne narzedzie nie-tylko-do-nawigacji.

Za +- 1000 zł mamy temat SPRZĘTU "opękany".

Napisano
najlepiej się sprawdzą na tablecie z Androidem

Byle nie za duży ten tablet bo 10 cali na szybie zasłoni pół szyby w aucie :D przynajmniej w moim :lol:

Napisano

Byle nie za duży ten tablet bo 10 cali na szybie zasłoni pół szyby w aucie :D przynajmniej w moim :lol:

Czyżbyś poruszał się "kurduplem"? :D

Napisano

Qnick nieuchronna zmiana auta,albo błądzenie w terenie :D wybór należy do Ciebie(chiba,że uskutecznisz atlas samochodowy) :cool:

Napisano
Czyżbyś poruszał się "kurduplem"?

Nie ale oglądałem ostatnio tablet 10 cali bo planuję coś tam kupić i stwierdziłem że chyba byłby za duży żeby to czepiać do szyby przedniej.

Chcę kupić urządzenie do wszystkiego (głównie internetu, zabawki dla dzieci, dvb-t i może gps) patrzyłem jaka jest różnica pomiędzy 7 a 10 cali i stwierdziłem że 10 calowy na szybie osobówki to zdecydowanie za duży sprzęt, no chyba że ktoś jeździ autobusem :D:D

Napisano

Przy okazji sprawdziłem aktualność map i Google wyznaczają trasę objazdem podczas gdy np zumi lub docelu wyznacza trasę przez ulice zamknięte od kilku miesięcy

Napisano

Qnick: ale z kolei lepiej się gra/ogląda bajki na 10" ;)

Szombi: róznie z tym jest, często odwrotnie. Jednakowoż na uczęszczanych szlakach google ma przewagę - "szpieguje" nas na bieżąco, "widząc" którędy trasy z A do B są pokonywane.

Napisano
ale z kolei lepiej się gra/ogląda bajki na 10"

Dlatego będzie 10'' a gps jest 4,3'' póki co i mi wystarczy.