blakop Napisano 3 Kwiecień 2009 Napisano 3 Kwiecień 2009 Powiem tak - nie wiem do końca czego chcę i dlatego rade pytam, bo wiem, że tu tęgie głowy w tych sprawach siedzą Na co dzień korzystam z tradycyjnego PDA Mio169. Ale już mi nie starcza. Jest za mały, tym bardziej, że zacząłem się bawić w jeżdżenie z mapami topograficznymi i tam większy ekran jest nieodzowny. Zresztą wzrok już nie ten, a szyba daleko... Więc ma być tak: Ekran 7-8 cali Ekran dotykowy Najlepiej, żeby można na to było zwykłego Windowsa wgrać Żeby internet na tym chodził Żeby można było klawiaturę zewnętrzną podłączyć i inne urządzenia peryferyjne... No bo same navi tej wielkości kosztują prawie tyle samo, co te malutkie tablety - prawda? To już lepiej taki mały komputerek niż taką "samą" navi - co? Może być używane. Cytuj
Psuj Napisano 4 Kwiecień 2009 Napisano 4 Kwiecień 2009 Walnij sobie mini laptopa, 8 - 9 cali - kosztuje tyle co dobra navi i za 150 przystawkę do gps-a Cytuj
blakop Napisano 4 Kwiecień 2009 Autor Napisano 4 Kwiecień 2009 Ale zdaje się nie mają ekranów dotykowych zadaje się... A w trakcie jazdy w aucie chciałbym, żeby to robiło jak klasyczne navi. Cytuj
ijm Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Ekran 7-8 cali Ekran dotykowy Najlepiej, żeby można na to było zwykłego Windowsa wgrać Żeby internet na tym chodził Żeby można było klawiaturę zewnętrzną podłączyć i inne urządzenia peryferyjne... Swoje marzenie spelnisz tylko w salonie Ery Cytuj
marceli Napisano 23 Marzec 2013 Napisano 23 Marzec 2013 Albo Ty chcesz nawigację , albo komputer .Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego . Polecam nawigację GOCLEVER NAVIO 500 PLUS , bardzo porządny sprzęt . Cytuj
JANUSZ60 Napisano 23 Marzec 2013 Napisano 23 Marzec 2013 Polecam nawigację GOCLEVER NAVIO 500 PLUS Przy jego parametrach dobre mapy raczej nie pójdą,,, Cytuj
szombi Napisano 24 Marzec 2013 Napisano 24 Marzec 2013 Najlepsza navi jest w smartfonie bo zawsze masz aktualne mapy (do kilku godzin od otwarcia nowej drogi) Zresztą wzrok już nie ten, a szyba daleko... A kto Ci każe mocować do szyby ?? ja mocuje do lusterka (o ile jest) Cytuj
blakop Napisano 24 Marzec 2013 Autor Napisano 24 Marzec 2013 Najlepsza navi jest w smartfonie Tzn. jaka?? Cytuj
aboz Napisano 24 Marzec 2013 Napisano 24 Marzec 2013 Najlepsza navi jest w smartfonie bo zawsze masz aktualne mapy (do kilku godzin od otwarcia nowej drogi) Że niby jak? Druga sprawa to pewnie konieczność korzystania z neta w czasie używania mapy - czyli koszty w roamingu. Cytuj
szombi Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Google Maps. Aktualizujesz przez net np jak masz wifi a pracuje off-line czyli nic nie pobiera. W nokii była w standardzie Cytuj
scob Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Przychylam się (przynajmniej częściowo) do zdanie przedpiszcy.. Dlaczego nie laptop: - nie ma jak pewnie umocować - wstrząsy wytelepią klapę matrycy. Nie po pierwszym przejeździe, ale bardzo prędko (wiem z doświadczenia) Dlaczego koniecznie Windows..? Google mapy do codziennej nawigacji - najlepiej się sprawdzą na tablecie z Androidem, na androidku można tez zainstalowac wszystkie szanujące się "powazne" aplikacje do nawigacji. Ważne - żeby tablet był wyposażony w slot SIM - tam, gdzie nie ma zasięgu WiFi a trzeba dane zaktualizować i - oczywiście - w GPSa. Do tego 1GB ram i dwa rdzenie - i mamy całkiem sprytne narzedzie nie-tylko-do-nawigacji. Za +- 1000 zł mamy temat SPRZĘTU "opękany". Cytuj
Qnick Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 najlepiej się sprawdzą na tablecie z Androidem Byle nie za duży ten tablet bo 10 cali na szybie zasłoni pół szyby w aucie przynajmniej w moim Cytuj
eborg Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Byle nie za duży ten tablet bo 10 cali na szybie zasłoni pół szyby w aucie przynajmniej w moim Czyżbyś poruszał się "kurduplem"? Cytuj
crackers Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Qnick nieuchronna zmiana auta,albo błądzenie w terenie wybór należy do Ciebie(chiba,że uskutecznisz atlas samochodowy) Cytuj
Qnick Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Czyżbyś poruszał się "kurduplem"? Nie ale oglądałem ostatnio tablet 10 cali bo planuję coś tam kupić i stwierdziłem że chyba byłby za duży żeby to czepiać do szyby przedniej. Chcę kupić urządzenie do wszystkiego (głównie internetu, zabawki dla dzieci, dvb-t i może gps) patrzyłem jaka jest różnica pomiędzy 7 a 10 cali i stwierdziłem że 10 calowy na szybie osobówki to zdecydowanie za duży sprzęt, no chyba że ktoś jeździ autobusem Cytuj
szombi Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Przy okazji sprawdziłem aktualność map i Google wyznaczają trasę objazdem podczas gdy np zumi lub docelu wyznacza trasę przez ulice zamknięte od kilku miesięcy Cytuj
scob Napisano 26 Marzec 2013 Napisano 26 Marzec 2013 Qnick: ale z kolei lepiej się gra/ogląda bajki na 10" Szombi: róznie z tym jest, często odwrotnie. Jednakowoż na uczęszczanych szlakach google ma przewagę - "szpieguje" nas na bieżąco, "widząc" którędy trasy z A do B są pokonywane. Cytuj
Qnick Napisano 26 Marzec 2013 Napisano 26 Marzec 2013 ale z kolei lepiej się gra/ogląda bajki na 10" Dlatego będzie 10'' a gps jest 4,3'' póki co i mi wystarczy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi