Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

spotkałem się z różnymi opiniami. Czy na skp podstawowej ABTE c można zrobic przegląd pojazdu który ma już w dowodzie wbite VAT i mat niebezpieczne. Prosę kolegów o podpowiedz w tej sprawie. Pozdrawiam

Napisano

ADR to bym się zgidził ale VAT to przcież jest coś co już istnieje w dowodzie zmiany kto by robił

[ Dodano: 20-04-2009, 09:55 ]

przepraszam za słowo zgodził anie zgidził

Napisano

Art. 83. 1. Badanie techniczne jest przeprowadzane na koszt właściciela pojazdu, przez:

1) podstawową stację kontroli pojazdów - w zakresie:

a) sprawdzenia oraz oceny prawidłowości działania poszczególnych zespołów i układów

pojazdu, w szczególności pod względem bezpieczeństwa jazdy i ochrony środowiska,

b) badań technicznych, o których mowa w lit. a, oraz niektórych badań technicznych, o

których mowa w pkt 2, jeŜeli stacja posiadała zezwolenie starosty na wykonywanie

tych badań wydane przed dniem wejścia w Ŝycie ustawy - Przepisy wprowadzające

ustawę o swobodzie działalności gospodarczej;

2) (73) okręgową stację kontroli pojazdów - w zakresie badań technicznych określonych w

pkt 1 lit. a oraz w zakresie badań co do zgodności z warunkami technicznymi autobusu,

którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h,

pojazdu przeznaczonego do przewozu towarów niebezpiecznych, pojazdu przystosowanego

do zasilania gazem, pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą (przed rejestracją

w kraju), pojazdu zabytkowego, pojazdu marki "SAM", pojazdu, w którym dokonano zmian

konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie

rejestracyjnym, pojazdu skierowanego na badania techniczne przez organ kontroli ruchu

drogowego lub starostę, pojazdu sprowadzanego z zagranicy i noszącego ślady uszkodzeń

lub którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji

pojazdu, mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego, oraz pojazdu, dla którego określono wymagania techniczne w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.

Napisano

Nie pracuję na OSKP ale na SKP o poszerzonym zakresie.Niejednokrotnie przeprowadzałem BT pojazdu z wpisem VAT w DR i nikt mi nie powiedział słowa ze wykonuję to niezgodnie z przepisami/wystawiałem tez zaświadczenia za zatrzymany DR/.Nie jestem pewny czy przypadkiem nie mylisz I badania pojazdu w celu stwierdzenia czy spelnia warunki techniczne o podatku od towarów i usług :)

Napisano

U nas po konsultacjach z WK robimy jako SKP z rozszerzeniami pojazdy z wpisanym VAT-em, ale ostatnio miałem pojazd z rażąco niezgodnym zapisem o VAT-2 (przegroda wykonana ze sklejki, długość nie wystarczająca) i po wyjaśnieniach niezgodności klient nie bulwersował się, wręcz był wdzięczny, że to spostrzegł ktoś inny niż urząd skarbowy.

Napisano
Nie pracuję na OSKP ale na SKP o poszerzonym zakresie.Niejednokrotnie przeprowadzałem BT pojazdu z wpisem VAT w DR i nikt mi nie powiedział słowa ze wykonuję to niezgodnie z przepisami/wystawiałem tez zaświadczenia za zatrzymany DR/.Nie jestem pewny czy przypadkiem nie mylisz I badania pojazdu w celu stwierdzenia czy spelnia warunki techniczne o podatku od towarów i usług :)

Z pewnością nie mylę tego z pierwszym badaniem, z pewnością zauważyliście, że w okręgówkach nie ma "L'ek" i te badanie wykonuję (okresowe). Przynajmniej tak ja to interpretuję...

Napisano

Zgadza sie ze VAT ma robic okręgówka, ale tylko okreslenie spełniających warunków i wydanie zaświadczenia do US. Co do badania to kazdego z nas diagnostów obowiązuje VAT czy to okregówka czy podstawowa. Musi sprawdzic warunki przewidziane dla vat. Zorbisz przegląd pojazdowi z wbitym VAT a on nie spełnia warunków i co tyłek zmoczony.