janko Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 witam . czy można przekwalifikowac autobus 18 miejsc do siedzenia ( ze straży pożarnej) na pojazd specjalny. Pojazd opisany , posiada elementy pojazdu uprzywilejowanego . Jak uzyskać wpis do DR "pojazd uprzywilejowany ? Cytuj
markes30 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Co w tym pojeździe jest specjalnego? Dz.U. 108 z 2005r 36) pojazd specjalny - pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji; Cytuj
Psuj Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Może być co najwyżej "używany do celów specjalnych" i wtedy może być uprzywilejowany... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
janko Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Co w tym pojeździe jest specjalnego? nic Może być co najwyżej "używany do celów specjalnych" i wtedy może być uprzywilejowany "Używany do celów specjalnych" tak , ale rodzaj pozostaje jako autobus i wtedy trzeba .... a strażacy biedni. Jeżeli chodzi o uprzywilejowany to był zapis w DR do czasu jego wymiany , przy wymianie dowodu WK nie wpisał adnotacji ponieważ taka nie istnieje. Faktycznie jest cała gama adnotacji np. HAK ,TAXI ,LPG , BUS 100 itd. ale adnotacja uprzywilejowany nie ma , brak w zestawie . A co powiecie o autobusie 45 miejsc do siedzenia zarejestrowany jako specjalny WK nie przeniusł Cytuj
rurek777 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 wk. miał rację bo nie może być autobus jako specjalny , napisz jeszcze jakie te elementy pojazdu specjalnego ma ten autobus i po co mu to potrzebne Cytuj
janko Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 Typowych elementów dla pojazdu specjalnego - brak Autobus używany do celów specjalnycj - przewóz uczestników akcji ratowniczo-gaśniczych A co z odmową przez WK wpisu "uprzywilejowany" do DR , który jak wspomniałem był w poprzednim DR Cytuj
TOSPOL Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Pojazdem (uprzywilejowanym) może być bo to jest pojazd straży pozarnej. Warunek że musi być odpowiednio oznakowany i wyposażony. Cytuj
adam1501 Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 A co z odmową przez WK wpisu "uprzywilejowany" do DR , który jak wspomniałem był w poprzednim DR Bo takiego wpisu nie musi być i nie jest przez nikogo wymagany. Pojazd ma spełniać warunki dla pojazdu uprzywilejowanego jak wspomniał powyżej TOSPOL. Natomiast jeżeli pojazd nie jest wymieniony w art 53 "prawka" a jest uprzywilejowany to musi mieć na to "kwit" od ministra a nie wpis w DR. Cytuj
blakop Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Pojazdy straży pożarnej jeśli są odpowiednie oznakowane są uprzywilejowane z mocy prawa bez żadnych kwitów. Poruszałem już kiedyś taki temat - strażacy oponowali, sprawa oparła się o Ministerstwo przyznano mi racje. Takie pojazdy (autobusy, wóz dowódcy) nie są pojazdami specjalnymi. To zwykłe samochody o rodzaju zgodnym z homologacją o przeznaczeniu "operacyjny straży pożarnej" - i co najwyżej takowy wpis może trafić do DR. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi