Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Pisze prace magisterska na temat diagnostyki ukl.hamulcowych pojazdow pow. 3,5t i przyczep. Promotor wskazal mi 4 zagadnienia ktorymi mam sie zajac:

-dociazanie podczas badania

-badanie pojazdow z wieloma osiami napedowymi

-badanie hamulca najazdowego w przyczepach z roznym rodzajem zaczepu

-badanie sprawnosci retarderow

Wiem ze przynajmieniej pierwsze trzy pozycje sa w miare opisane. Chodzi mi o dolkadniejsze opisy lub inne ciekawe informacjie, schematy urzadzen potrzebnych do wykonywania takich badan. Zalozenie jest takie: nie ma takiego ukladu hamulcowego jakiego nie mozna zbadac.

Napisano

Witaj.

Masz kilka możliwości. Kontakt z konstruktorami urządzenia do badania układów hamulcowych najbliżej Fudim -Polma w Zakrzewie k. Poznania ul.Przemysłowa 10 tel.8944194, lub na Politechnice OSKP Pan Leszek Foltynowicz, oraz z Centrum Szkolenia Diagnostów Samochodowych PZMot Poznań ul. Cześnikowska 30 tel.

869-44-29 pozdrawiam PK

• 4 weeks later...
Napisano
-dociazanie podczas badania

No to zajechało teorią. Domyślam się, że chodzi o dociążania pojazdu podczas badania sił hamowania. Jak kiedyś miałem przyjemność pracować jako diagnosta na przełomie lat 80 i 90 to wówczas wkładaliśmy na podłogę pojazdu ciężarki odpowiednie do nacisków określonych w dowodzie rejestracyjnym. Dopiero wtedy dokonywaliśmy pomiaru zbieżności bądź geometrii i sił hamowania na rolkach.

Teraz jakoś każdy bawi się w pomiar sił hamowania samochodem nieobciążonym sprawdzając różnicę sił hamowania na 30% mimo, iż przepis jasno każde dociążyć auto. Jeśli się nie dociąży należy siły hamowania wyliczać z kilku wzorów wychodząc z dopuszczalnej masy całkowitej w stosunku do wartości przyspieszenia ziemskiego.

Tak więc powtórzę się ale zaleciało teorią w zasadzie jak powinno być.

Na marginesie doradzam lekturę Dz. U nr 32 i 227. Jest tu w dziale przepisy i jest tam mowa o wszystkich tematach pracy a o retarderach to odsyłam do stacji okręgowej PKS jeśli jest w pobliżu.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

• 11 months later...
Napisano

Zajrzyj do Dz.U.40 z 2006r poz 275 tam masz wyposażenie SKP i do Dz.U.155 z 2009 poz 1232 tam sposób wykonywania badań na podstawie tych dwóch dzienników czyli wyposażenia i sposobu wykonywania trzeba to ogarnąć i zorganizować.

Napisano

pewnie, żeby korepetycji udzielić osobiście ...

:lol:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
tak a po co nr tel???

W sprawie tej "potrzeby" :D

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Tomek D ostatnio w Mierzynie juz chlopakom pomagal to studentce jak sie zmusi tez pomoze :cool: