Pyncz Napisano 28 Maj 2009 Share Napisano 28 Maj 2009 Witam! Od jakiegos czasu borykam sie z problemem z rejestracja moto DR 125. Mam do niego zezwolenie na eksploatacje (Gutachten) dzieki temu motor jezdzil w Niemczech bez rejestracji. Drugi wlasciciel musial go chyba jednak zarejestrowac bo mam tez zaswiadczenie o wyrejestrowaniu (Abmeldebescheinigung). I tu jest problem z rejestracja w polsce, bo nie mam dowodu rejestracyjnego i nie chca zarejestrowac. W wymeldowaniu napisali ze urzad zatrzymal dowod przy wyrejestrowaniu. Czy jesli napisze do urzedu gdzie byl zarejestrowany to czy przysla mi dowod, badz jego kopie? I drugie pytanie, czy jesli sprobuje go zarejestrowac z umową zawartą z tym pierwszym wlascicielem ( on mial zwolnionego z rejestracji jako lekki motor leichtkraftrad, nie potrzebowalbym wtedy dowodu) to czy w urzedzie beda mieli obiekcje??? Pozdrawiam! [ Dodano: 28-05-2009, 13:54 ] Bardzo prosze o opinie w tej sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DariuszSawicki Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 mając wymeldowanie jest problem z rejestracją choć nie jest to nie możliwe. Ostatnio zarejestrowałem pojazd z takim dokumentem. Możesz wysłać list do Niemiec z prośbą o wydanie dowodu rejestracyjnego, niektóre urzędy wydają inne nie ale wtedy dostaniesz pismo, że np. dokument jest już zniszczony. Nie jestem pewien jak z tym dokumentem z którego wynika, że pojazd nie podlega rejestracji, myślę, że mając taki dokument urząd komunikacji nie powinien żądać dowodu rejestracyjnego bo go nie ma i nie będzie - NIE PODLEGA REJESTRACJI. pozdrawiam Dariusz Sawicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 O ile nie będą Cię pamiętać, to idź do WK wyłącznie z tym "gutachtenem", a o tym wymeldowaniu w ogóle nie wspominaj. Tamten dokument w zupełności wystarczy do rejestracji. Rejestracja na samym abmeldungu zasadniczo mogłaby być możliwa, tylko zazwyczaj wymaga drogi odwoławczej, a więc czasu... Jeśli masz możliwość napisz do Niemiec, żeby wystawili Ci jakieś zaświadczenie na ten motocykl - jakiekolwiek. Nawet jeśli Ci odmówią (na piśmie) to od przyszłego piątku rejestracja w takim wypadku będzie możliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Nawet jeśli Ci odmówią (na piśmie) to od przyszłego piątku rejestracja w takim wypadku będzie możliwa Od przyszłej środy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyncz Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 Więc muszę napisać do Niemiec żeby mi wysłali dowód. Nie rozumiem tylko dlaczego nawet jesli odmowią w Niemczech wydania dowodu to i tak mi zarejestrują ale dopiero od przyszlej srody??? I czy jesli bym wypisal umowe z tym pierwszym wlascicielem to czy w ktoryms urzedzie dojda do tego ze motocykl byl jeszcze pozniej w Niemczech zarejestrowany? Czy nie ma szans nie weryfikuja tego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 30 Maj 2009 Share Napisano 30 Maj 2009 Dlatego Pyncz, że w chwili obecnej do rejestracji pojazdu z UE masz przedłożyć dowód rejestracyjny. Od przyszłej środy w przypadku zagubienia DR możesz przedłożyć zaświadczenie z odpowiedniego WK zagranicą plus zaświadczenie z Policji o zgłoszonej utracie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 30 Maj 2009 Share Napisano 30 Maj 2009 Tak sorki - pomyliłem daty. Zmiana przepisów następuje 3 czerwca. W Twoim WK nikt nie dojdzie do tego, czy pojazd był rejestrowany w Niemczech, czy nie - spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADHD 13 Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Niemcy motory do 125 cm3 traktowali jako lekkie i niepodlegały rejstracji tak jak motorowery i te dokumenty powinny być wystarczajace , wydziały komunikacji dostały swego czasu wytyczne w tej sprawie ale może nie wszystkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryan Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 Ja mam identyczny problem z motorem: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewforum.php?f=140 Wiec mi w urzedzie wlasnie rzadaja dowodu rejestracyjnego bo mowia mi to jest motor i musze miec to ;/ a widze ze tu ktos napisal ze to jest pojazd lekki i niedostaje sie nic procz certyfikatu no prosze o pomoc nadal mam zadane tam dwa pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi