megalex Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Witam. OBT brak tabliczki znam. Wynik N opłata wg cennika i klient wraca ze skierowaniem od Starosty .Wykonuję tabliczkę i opłata? 36PLN za tabliczkę i czy powinienem również skasować20PLN za badanie poprawkowe? drugi przypadek z życia przyjechał pojazd z pokwitowaniem za brak OBT .Wykonałem okresowe ,zaświadczenie a WK cofnął bo powinno być dodatkowe i okresowe I co mam skasować 98+20? I trzeci przypadek również z życia pojazd z powitowaniem 3 usterki ,ale klient stwierdził że w międzyczasie "wyszło" badanie i zrobiłem okresowe.I znowu cofka na nic moje tłumaczenie że okresowe obejmuje równiez sprawdzenie tych usterek wg pana z WK jeżeli policja wypisała 30 usterek to za każdą 20PLN i koniec .Na moje nieśmiałe stwierdzenie że okresowe obejmuje wszystko pan stwierdził: a jeżeli usterka nie podlega badaniu okresowemu? Niestety nie mógł zrozumieć mojej odpowiedzi że jeżeli jest to usterka która nie podlega BT to nie mnie decydować .PARANOJA. Odpowiedzcie proszę jak postępujecie w takich przypadkach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Ad1.Tu są zdania podzielone ,ja kasuję tylko za tabliczkę. Ad2.Tu jest jakaś lipa,dodatkowe za co,chyba,że GAZ itp.jeśli nie ma nic dodatkowego to tylko okresowe. Ad3.Po pierwsze nikt by nie wydal DR bez ważnego badania,masz rację robisz okresowe i tyle.to załatwia wszyskie usterki.Pan w WK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 A według mnie wciska dodatkowe (4.10) oraz okresowe i w uwagach napisać: W ramach badania dodatkowego wykonano zakres badania okresowego i na wniosek właściciela pojazdu wyznaczono termin następnego badania technicznego pojazdu I już nikt się nie przyczepi i na pewno będzie zgodnie z literą prawa Oczywiście kasuje tylko za okresowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 W pierwszym przypadku kasuję również za poprawkę. W końcu badanie powinno się zakończyć wynikiem P Drugi przypadek tylko okresowe, bo za to został zatrzymany DR przez policjanta. Trzeci przypadek robisz okresowe i te trzy usterki, bo do odebrania DR musi być zrobione dodatkowe po skierowaniu. Kiedyś tez mi się wydawało, że starczy samo okresowe . Ten temat zresztą gdzieś był, tylko nie mogę go znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 przyjechał pojazd z pokwitowaniem za brak OBT .Wykonałem okresowe ,zaświadczenie a WK cofnął bo powinno być dodatkowe i okresowe I co mam skasować 98+20? A to dodatkowe to za co ???? Pojazd był skierowany na badania "okresowe" ,bo ich nie miał. Coś w tym WK nie kumają A według mnie wciska dodatkowe i żadnego wciskania nie zrobię DU 223 -o opłatach Tabela opłat pkt 4.1 ...4) 4) -opłata obowiazuje również przy okresowym badaniu technicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Ad1.Tu są zdania podzielone ,ja kasuję tylko za tabliczkę...................... A w przypadku jak ty dajesz N, a tabliczkę nabija inna SKP - to też nie pobierasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Ad1.Tu są zdania podzielone ,ja kasuję tylko za tabliczkę...................... A w przypadku jak ty dajesz N, a tabliczkę nabija inna SKP - to też nie pobierasz? Życiowo jest tak, że klient nabija u mnie,ale jeśli zrobi to na innej stacji wtedy pobieram za poprawkę. [ Dodano: 05-06-2009, 20:16 ] Trzeci przypadek robisz okresowe i te trzy usterki, bo do odebrania DR musi być zrobione dodatkowe po skierowaniu. Co byś zrobił jakby było np 7 usterek i auto do 3,5 T Co do oplaty porawkowej w przypadku tabliczki to zweryfikuję swoje postępowanie,czyli będę pobierał "2 dychy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Co byś zrobił jakby było np 7 usterek i auto do 3,5 T Badanie dodatkowe "usterki" - suma przekracza 98 zeta więc bierzemy właśnie te 98 i na życzenie klienta okresowe z ustaleniem TNB za następne 98 i jak odbierze DR i przyjdzie po pieczątkę to jeszcze 1 zeta na CEPIK Żal mi klientów ale stacja to nie instytucja charytatywna. Ciekawe co by powiedział Twój szef gdyby się dowiedział, że z litości skasowałeś mniej klienta niż powinieneś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Co byś zrobił jakby było np 7 usterek i auto do 3,5 T Badanie dodatkowe "usterki" - suma przekracza 98 zeta więc bierzemy właśnie te 98 i na życzenie klienta okresowe z ustaleniem TNB za następne 98 i jak odbierze DR i przyjdzie po pieczątkę to jeszcze 1 zeta na CEPIK Żal mi klientów ale stacja to nie instytucja charytatywna. Ciekawe co by powiedział Twój szef gdyby się dowiedział, że z litości skasowałeś mniej klienta niż powinieneś? Sory,ale nie kumam,to na zaswiadczeniu będą 2 szt OBT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 OBT brak tabliczki znam. drugi przypadek z życia przyjechał pojazd z pokwitowaniem za brak OBT I trzeci przypadek również z życia pojazd z powitowaniem 3 usterki ,ale klient stwierdził że w międzyczasie "wyszło" badanie i zrobiłem okresowe. 1/Wynik N-kasuje 98,- Po powrocie z tabliczką/sam tego nie wykonuję/-wynik P-kasuję 20,- oraz 1,- za wpis do DR. 2/W przypadku kiedy klient przyjezdza z pok.z policji wykonuję OBT,wystawiam zaswiadczenie i kasuję 98,-.Po powrocie klienta z WK wpis do DR i kasuję 1,- i do zobaczenia.Dodatkowe mozesz wykonać jedynie w przypadku: a/nauki jazdy b/taxi c/pojazdu z gazem W powyzszych przypadkach stosujesz inny cennik niz 20,- to chyba znasz? 3/W tym przypadku postąpiłbym tak samo dodatkowo opisując wykonane badanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Sory,ale nie kumam,to na zaswiadczeniu będą 2 szt OBT ? Czy ja piszę niewyraźnie? Badanie dodatkowe "usterki" - suma przekracza 98 zeta więc bierzemy właśnie te 98 i na życzenie klienta okresowe z ustaleniem TNB za następne 98 i jak odbierze DR i przyjdzie po pieczątkę to jeszcze 1 zeta na CEPIK 3/W tym przypadku postąpiłbym tak samo dodatkowo opisując wykonane badanie A ja myślę, że policjant skierował na dodatkowe i WK ma pełne prawo takiego badania zażądać przed wydaniem DR (ale kiedyś też tak robiłem jak Ty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Czy ja piszę niewyraźnie? Nie jest to zbyt uprzejme Ps.U mnie na programie nie mam takiej możliwości aby skumulować dodatkowe badanie w kwocie 98 zł,mogę tyko wybrać z cennika 1.2 + 1.2 i byłoby dwa razy okresowe (na zaswiadczeniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Nie jest to zbyt uprzejme Ale chyba się nie przejąłeś ??? Bo mi wstyd będzie i byłoby dwa razy okresowe (na zaswiadczeniu) Na zaświadczeniu będzie okresowe i dodatkowe a na paragonie/fakturze de facto będą dwa okresowe. Ale dokument płatności to nie zaświadczenie - to są dwa rózne dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Zostawmy to , u mnie to się nie uda.chcą pobrać 2 x 98 zł ( aby było na zaswiadczeniu okresowe + dodatkowe) mogę to zrobić wybierając tylko i wyłącznie 2x okresowe i potem samoczynnie przerzuca na paragon lub f-rę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 u mnie to się nie uda.chcą pobrać 2 x 98 zł ( aby było na zaswiadczeniu okresowe + dodatkowe) mogę to zrobić wybierając tylko i wyłącznie 2x okresowe i potem samoczynnie przerzuca na paragon lub f-rę Prawdę mówiąc ja nie miałem takiego przypadku ale wiem ze jezeli pobiorę 2x98,-to zadne dodatkowe mi na zaświadczeniu nie wyskoczy,chyba ze coś bym musial wpisac-zmienić w nagłówku ale tego nie próbowałem -nie miałem po prostu takiej potrzeby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 u mnie to się nie uda.chcą pobrać 2 x 98 zł ( aby było na zaswiadczeniu okresowe + dodatkowe) Nie wierzę. Zamiast klikać automatyczne przeniesienie z btp wybierz opłaty z cennika ręcznie i po kłopocie. No chyba, że program cię blokuje. Ale analogicznie jak klient przyjedzie tylko z 7 usterkami i nie będzie chciał robić okresowego to jak skasujesz go 98 zł za dodatkowe???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Połączylem sie z mózgiem i mogę zrobić tak jak piszesz,poprostu zmieniam z ręki rodzaj badania na zaswiadczeniui po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megalex Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2009 mnie tłumaczyli w WK ,że jeśli DR zatrzymany to w uwagach musi być art.81 a wg mnie w takim przypadku muszę pobrać opłatę min 20PLN aby nie być posądzonym o oszustwo podatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 6 Czerwiec 2009 Share Napisano 6 Czerwiec 2009 mnie tłumaczyli w WK ,że jeśli DR zatrzymany to w uwagach musi być art.81 a wg mnie w takim przypadku muszę pobrać opłatę min 20PLN aby nie być posądzonym o oszustwo podatkowe Tak moze i dobrze Ci tlumaczyli w WK ale w pokwitowaniu musi być wpisany powód zatrzymania DR a wówczas Ty musisz ocenić ile pobrac kasy od klienta pamiętając ze nie mozesz go skasować więcej niz 98,- Przykladowo:uszkodzony błotnik,drzwi kierowcy/jezeli polic.nie wpisał usterki pokoliz.-bo to juz innabroszka/to podciągasz pod 1 pkt. i 20,- wypisując zaświadczenie do WK /w uwagach ter.następ.bad. jak w DR/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 6 Czerwiec 2009 Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Co byś zrobił jakby było np 7 usterek i auto do 3,5 T Badanie dodatkowe "usterki" - suma przekracza 98 zeta więc bierzemy właśnie te 98 i na życzenie klienta okresowe z ustaleniem TNB za następne 98 i jak odbierze DR i przyjdzie po pieczątkę to jeszcze 1 zeta na CEPIK Żal mi klientów ale stacja to nie instytucja charytatywna. Ciekawe co by powiedział Twój szef gdyby się dowiedział, że z litości skasowałeś mniej klienta niż powinieneś? No a ja się za bardzo nie zgodzę jeżeli usterek jest 2 lub 20 to jeśli klient wnioskuje o wykonanie badania okresowego to w ramach badania dodatkowego wykonujemy okresowe i wpisujemy: "W ramach badania dodatkowego wykonano zakres badania okresowego i na wniosek właściciela pojazdu wyznaczono termin nastepnego badania technicznego pojazdu" Ja pobieram tylko 98 zł przykładowe usterki : brak oświetlenia tablicy rejestracyjnej, brak lewego kierunkowskaza, brak światła przeciwmgilnego, brak światła stopu prawa strona Brak śwaitła postojowego prawa strona przód - no wystarczy - co pobieracie 2x 98 zł ?? Chyba trochę nieprawnie - pozatym klient wnoskuje aby w ramach badania dodatkowego wykonać zakres okresowego Proszę o pouczenie jeśli źle rozumuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 6 Czerwiec 2009 Share Napisano 6 Czerwiec 2009 przykładowe usterki : brak oświetlenia tablicy rejestracyjnej, brak lewego kierunkowskaza, brak światła przeciwmgilnego, brak światła stopu prawa strona Brak śwaitła postojowego prawa strona przód - no wystarczy - co pobieracie 2x 98 zł ?? Niesprawne oswietlenie pojazdu -20zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 6 Czerwiec 2009 Share Napisano 6 Czerwiec 2009 w ramach badania dodatkowego wykonujemy okresowe i wpisujemy: Masz wykonać w pierwszej kolejności to na co masz skierowanie, czyli badanie dodatkowe na usterki i kasujesz za każdą po "2 dychy" lecz nie więcej niż badanie okresowe a jeżeli klient wnioskuje o wykonanie badania okresowego to dodatkowo wykonujesz badanie okresowe kasując odpowiednio. Nie pisz poematów na zaświadczeniu, im mniej wynika z tego dokumentu tym Twój spokojniejszy sen, ogranicz się do informacji niezbędnych czyli na stronie "pierwszej" dane pojazdu i rodzaje badań czyli dodatkowe i okresowe bez żadnych adnotacji, następnie nie w uwagach tylko w punkcie drugim wypisujesz usterki jakie klient usunął i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ijm Napisano 6 Czerwiec 2009 Share Napisano 6 Czerwiec 2009 następnie nie w uwagach tylko w punkcie drugim wypisujesz usterki jakie klient usunął i wszystko.O ile sie nie myle to 2 pkt w zaswiadczeniu dotyczy spelniania lub nie warunkow dodatkowych przez pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 7 Czerwiec 2009 Share Napisano 7 Czerwiec 2009 O ile sie nie myle to 2 pkt w zaswiadczeniu dotyczy spelniania lub nie warunkow dodatkowych przez pojazd Fakt ze ja juz jestem wiekowo niezbyt młody i z pamięcią róznie bywa ale pkt2 w zaświadczeniu słuzy jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 7 Czerwiec 2009 Share Napisano 7 Czerwiec 2009 Jeżeli nie robi się badania okresowego to zgodnie z Dz.U 155 z 2005 poz 1302 (opis do zaświadczenia) wpisuje się to w punkcie drugim zaświadczenia. "...w wyniku przeprowadzenia dodatkowego badania technicznego..., pozycje 1 i 2 skreśla się i wypełnia się pkt 2 na drugiej stronie zaświadczenia." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi