Skocz do zawartości

Grzybobranie !

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbliża się sezon wyjazdów na grzyby. Może macie jakieś fajne miejsca gdzie warto zawitać aby koszyk był pełny ?

Napisano

A może poejdziemy razem ? Ale nie ja z Tobą, bo to dziwnie zabrzmi - może wspólne spotkanie ludzi z forum - na grzybach ? ;)

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Ciekawe co byśmy nazbierali ... ? Jeśli tematów by było tyle co postów to by nam zabrakło czasu !

Napisano

A czy to ważne - co ?

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Napisano

To może łącząc przyjemne z pożytecznym "forumowicze" spotkają się na gzrybach :?:

Napisano

A nie wydaje Ci się, że o sprawach zawodowych trzeba rozmawiać, ale w pracy ?

Mi już się czasami niedobrze robi ...

Napisano

Spotkanie będzie dotyczyło oceny smaku "borowika i maślaka" ! Całkiem poważnie to naprawde oczekuje informacji od kolegów, mam zamiar zabrać rodzinke na całodniowy wypad ! Koledzy piszcie, będe chętnie udzielał pochwały "pomógł", jeśli oczywiście coś nazbieram! :D

Napisano

Nie lubę grzybów a feeee...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

A kto tu mówi o ich jedzeniu ? Ja poważam tylko kurki przegotowane przez moją mame :-)

Napisano

Krem z kurek to cos fantastycznego, jajecznica z grzybami (wczesniej ugotowane i podsmazone). Spotkanie na grzybach dlaczego nie, moze okolice Obornik Wlkp. duze lasy i duzo grzybow, to samo w kierunku na Zielona Gore(z Poznania). :)

Napisano

A czy nalezy z soba zabrac pare puszek........ noooo na wyostrzenie wzroku , aby wrucic z pelnym koszykiem :D a potem :mrgreen:

[ Dodano: 19-08-2005, 19:08 ]

ups!! [wrócić]

Napisano

Takie coś zawsze jest wskazane :D

Napisano

Jak się bierze puszki to trzeba wziąść też kasę ,tak na wszelki wypadek,przecież grzyb rzecz nabyta :D

• 12 years later...
Napisano

Taki sobie 40 cm okaz boczniaka

:D

boczniak.thumb.jpg.5522525d8a77d277dc7aadf151088fb2.jpg

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

a fuj... grzyby... :razz::razz::razz:

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

A widzisz Psuj... Rozumiem Twój uraz...

One zawsze mówią, że są zdrowe... :evil:

Napisano

Najpierw tyle nazbierał ...

1506251544_xawote_600.jpg

a potem

a fuj...

:lol:

ale tak prawdę mówiąc - chyba też bym miał dość po takich zbiorach

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• 1 year later...
Napisano

podgrzybki.thumb.JPG.9790d77a15034cca6e59faf4dee52cdd.JPG

Dzisiaj po pracy w powrotnej drodze do domu ( dobrze, że w samochodzie miałem folię ), a że na rybach nie byłem :?  to podgrzybków nataszczyłem........... ( a ludzi ) ;-)

Napisano

" Prawdziwkowa wyspa " -  jest tam naprawdę bajkowo - sami zobaczcie. :wink: 

wyspa.thumb.JPG.be1184410c810ddb93960f8aa66e3e98.JPG

Do tego j/w mam " zębacza 60 cm " - i jakoś do ( 10 - tego powinno wystarczyć) :silent:

Dzisiaj ryby, nie specjalnie współpracowały, za to wczoraj ..... ( bez okazów ) ale " połowiłem ". :wink:

Napisano

Jejka uwielbiam zbierać grzyby. Teraz jest najodpowiedniejsza pora, kiedy zbiory są największe!

Napisano
10 minut temu, adam3212 napisał:

Teraz jest najodpowiedniejsza pora, kiedy zbiory są największe!

A wysyp jest, że aż !........ :wink:

Napisano

U mnie już powoli przemija ale też nazbierałem i nawet porozdawałem. Teraz czekam na zieleniatki (członki, pecłonki) i jak kto chce tak sobie nazwie. Bardzo lubię zbierać te całkowicie schowane w żółtym piasku.:viva:

Napisano

Nie wiem ile w tym prawdy, ale w " opisanych rejonach " bym uważał. :icon_wink: :

https://kielce.onet.pl/policja-i-lesnicy-uspokajaja-ws-mafii-zagranicznych-grzybiarzy/fx5g7pz

18 minut temu, jast napisał:

Teraz czekam na zieleniatki (członki, pecłonki)

W moich rejonach to zielonki lub siwki - jak dla mnie za " wysokie progi - po prostu,  jestem za cienki " do zbierania tych grzybów - jadalnych " sobowtórów " muchomora sromotnikowego :silent:

Napisano

To jakiś mit z tymi trującymi grzybami.

Przecież WSZYSTKIE grzyby są jadalne!!

No tylko że niektóre tylko jeden raz ;)