arcybartek Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 Witam! Wszedłem w posiadanie przyczepy kempingowej w dobrym stanie technicznym (tylko koła są do wulkanizacji, jeszcze nie sprawdzałem co ze światłami). Jest zarejestrowana w Polsce, problem leży w tym że skończył sie termin ubezpieczenia. Jestem dość świeżym kierowcą, i nie orientuję się w tym jeszcze do końca - czy konieczne jest posiadanie dla przyczepy ubezpieczenia? Czy starczy sama rejestracja? W końcu, na mój rozum, to nie jest samochód... Jeśli ubezpieczenie jest niezbędne, czy jest możliwe wykupienie polisy na termin krótszy niż rok? W sume jest mi potrzebna teraz na lipiec a resztę roku przeleży na działce... Dzięki z góry za odpowiedź. Cytuj
blakop Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 Ubezpieczenie (OC) dotyczy wszystkich pojazdów, a nie tylko "samochodów". Musisz ją zatem niezwłocznie ubezpieczyć. Nie ma okresów krótszych niż rok niestety (z wyjątkiem pewnych sytuacji dla osób prowadzących działalność związaną z obrotem pojazdami), ale też znowu koszty ubezpieczenia przyczepy nie są tak wysokie... Cytuj
Regan55 Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 problem leży w tym że skończył sie termin ubezpieczenia. Nic nie piszesz czy ma wazne BT.Pamiętaj o tym ze jak ma niewazny DR to nikt Ci nie wypisze ubezpieczenia. Cytuj
blakop Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 Eeeee - do samego OC nie każda ubezpieczalnia wymaga ważnego badania... Cytuj
Regan55 Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 do samego OC nie każda ubezpieczalnia wymaga ważnego badania... Być moze,byc moze........................... Cytuj
wolf Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Ubezpieczalnia nie może odmówić ubezpieczenia OC. W najgorszym przypadku są zwyżki za brak ważnego BT, ale to zależy od ubezpieczalni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi