Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Masa przyczepy bez hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyjęło się, że masa ta nie może przekroczyć 750kg (oprócz ciągnika rolniczego).

W przypadku sam. osobowych ma to uzasadnienie w przepisach.

Ale co jeśli dotyczy to samochodu ciężarowego?

Dla takowego ograniczenia powyższego parametru nie ma.

Chyba, że ktoś mnie uświadomi ;)

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• JANUSZ60

9

• Paprock

9

• kowal

8

• IVVO

5

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Nie przyjęło się tylko wynika to z warunków technicznych dla przyczepy gdzie lekka zwolniona jest z obowiązku posiadania hamulcy bez względu na to jaki pojazd ją ciągnie.Pozdro.

Napisano

Nigdzie nie ma określonych warunków technicznych (m.in.maks DMC) dla przyczepy bez hamulca dla pojazdów innych niż osobowe.

I tak np. ciągniki rolnicze maja już 1500 bez hamulca, a ciężarówki... no właśnie? :)

Napisano

kemor, podaj mi przepis mówiący o tym, że w samochodzie ciężarowym w pozycji O2 w DR nie mogę mieć wpisu 2500 :)

• 6 months later...
Napisano

Mam pytanie na bieżąco : pojazd z Austrii

masa własna 1444

dmc przycz. b. ham 750kg

co robimy, puszczamy czy obcinamy do połowy masy własnej ???

Napisano
Mam pytanie na bieżąco : pojazd z Austrii

masa własna 1444

dmc przycz. b. ham 750kg

Ja obcinam do połowy :)
Napisano

Jeżeli jet to maksymalna masa podana przez producenta puszczamy.

Tak z ciekawości weszłem sobie do katalogu ITS i w przypadku Opla Vectry przy masie własnej 1428 ,maksymalna masa przyczepy b.h. 750

Napisano

Dla czego obcinacie o 1/2 masy własnej? Dz.U 32 mówi o DMC ?

5. (15) Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przez samochód osobowy przyczepy bez

hamulca nie mo0e przekroczyć:

a) maksymalnej masy ciągniętej określonej dla tego pojazdu przez producenta lub połowy

dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu; należy zastosować mniejsza wartość,

b) 750 kg.

Napisano
Dla czego obcinacie o 1/2 masy własnej? Dz.U 32 mówi o DMC ?

, bo ten sam dz. u. w par. 14 przy okazji hamulców ogranicza masę prz. bez ham. do połowy m. własnej,,,

o ile w poj z Niemiec zazwyczaj się to mieści, to z Austrii niekoniecznie, być może temu, iż doliczają 75 kg na kierowcę(bez kierowcy przyczepy ciągnąć się nie da ) może to argument ???

Napisano

Dokładnie tak jak wyżej napisał Markes30, wpisujemy MMC a o DMC musi zadbać kierowca

Napisano

, bo ten sam dz. u. w par. 14 przy okazji hamulców ogranicza masę prz. bez ham. do połowy m. własnej,,,

W tym momencie zrobiłeś założenie że przyczepa lekka to tylko bez hamulca! Doczytaj par14 do końca i dodaj pkt7. Nie możesz w ten sposób ograniczać możliwości pojazdu.

Napisano

To może odwróćmy pytanie: Czy pojazd o masie własnej np. 1300kg może ciągnąć przyczepę o dmc większej niż 650kg i mniejszej niż 750kg, która nie posiada żadnego hamulca? Moim zdaniem nie może, a wynika to z par.14 ust.6 pkt1, który nakazuje przyczepie lekkiej przeznaczonej do ciągnięcia przez pojazd, którego masa własna jest mniejsza niż dwu-krotność dmc tej przyczepy spełnienie warunków zawartych w ust.7. Ust.7 odnosi się do przyczep o dmc do 3,5T (jeśli zarejestrowana po '68 roku) a więc nasza przyczepa ten warunek spełnia, następnie pojazd ciągnący ma mieć dmc co najmniej 1.33 razy większy od dmc przyczepy (co też jest spełnione) i mówi o tym, że zastosowany hamulec może być typu najazdowego i nie musi spełniać warunków zapisanych w ust.5 tzn. nie musi być uruchamiany jednym ruchem wraz z hamulcem roboczym pojazdu ciągnącego itd. itp.

Tylko że to wszystko nie ma nic wspólnego z maksymalną masą całkowitą przyczepy, która to wartość jakoby jest podawana w DR. :sad:

Napisano
W tym momencie zrobiłeś założenie że przyczepa lekka to tylko bez hamulca! Doczytaj par14 do końca i dodaj pkt7.

Doczytałem do końca i podobnie jak Ty poprawnie to rozumuję (przyczepa lekka może oczywiście posiadać hamulec), nie mniej jednak kiedy mówimy o (przyczepa bez ham. w DIP- e) to musimy spełnić warunek (połowa m. własnej ),,,

Napisano

Poszperałem trochę w instrukcjach obsługi samochodów i doszedłem do wniosku, że producenci często podają DMC przyczepy bez hamulca jako połowę masy własnej ale powiększoną o połowe masy kierowcy i zaokrąglają w dół do pełnych 10 kg.

Ma to sens bo chyba nie może poruszać się pojazd z przyczepą ale bez kierowcy :D .

Jet to chyba trochę niezgodne z prawem, ale i w samum Du raz jest odniesienie do MW, a raz do masy rzeczywistej.

• 4 years later...
Napisano

Wrucę jeszcze do tematu bo tak do końca nie kumam czyli samochód osobowy dmc 1590kg, i masie własnej 1020kg jaką wartość ( dmc ) przyczepy bez hamulca byście określili??? :razz:

1590dmc

2800dmc zespołu pojazdów :-(

Napisano
jaką wartość ( dmc ) przyczepy bez hamulca byście określili???

Taką jaką przewidział producent...

Napisano

Dz U poz. 951

5.16) Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przez samochód osobowy przyczepy bez hamulca nie może przekroczyć:

a) maksymalnej masy ciągniętej określonej dla tego pojazdu przez producenta lub połowy dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu; należy zastosować mniejszą wartość,

b) 750 kg.

W Twoim przypadku max. 750kg.

Napisano
bez hamulca to ja bym określił - 510 kg

I to jest to błędne skojarzenie - połowa masy własnej,,,

lub połowy dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu
Napisano
Dz U poz. 951

5.16) Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przez samochód osobowy przyczepy bez hamulca nie może przekroczyć:

a) maksymalnej masy ciągniętej określonej dla tego pojazdu przez producenta lub połowy dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu; należy zastosować mniejszą wartość,

b) 750 kg.

W Twoim przypadku max. 750kg.

I tego się trzymać.

Napisano
Dz U poz. 951

- no dobrze to jest w warunkach technicznych i dotyczy producentów i może rzeczoznawców, albo tych co SAMY robili

- natomiast w "sposobie ustalania nieznanych lub nowych danych technicznych podczas przeprowadzania badania technicznego", ani pół słowa wzmianki do tego odniesienia,

a raczej do tego co Psuj podał:

Napisano
Dz U poz. 951

- no dobrze to jest w warunkach technicznych i dotyczy producentów i może rzeczoznawców, albo tych co SAMY robili

- natomiast w "sposobie ustalania nieznanych lub nowych danych technicznych podczas przeprowadzania badania technicznego", ani pół słowa wzmianki do tego odniesienia,

a raczej do tego co Psuj podał:

Bo pojazd ma spełniać wymagania podane w rozporządzeniu, więc cały czas odnosisz się do tego co powyżej. Do dyspozycji katalogi, wyciągi z homo, opinie rzeczoznawców, telefon do przyj...przedstawiciela itp.
Napisano
Bo pojazd ma spełniać wymagania podane w rozporządzeniu, więc cały czas odnosisz się do tego co powyżej. Do dyspozycji katalogi, wyciągi z homo, opinie rzeczoznawców, telefon do przyj...przedstawiciela itp.

- znam to, a najczęściej w sufit patrzę co potwierdzam słusznym zdaniem:

"Powyższe dane techniczne ustalono zgodnie z § 2. 1. działu II. załącznika nr 2. rozporządzenia w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów". :cool:

Napisano
jaką wartość ( dmc ) przyczepy bez hamulca byście określili???

A do czego jest Ci potrzebne DMC przyczepy??? Jeśli o MMC chodzi to wartość ustalona przez producenta.