xed Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Witam, Sprawa wygląda tak: samochód pierwsza rejestracja w kraju 1981r. Brak prawego lusterka i światła przeciwmgielnego tylnego - producent w tych latach nie wyposażał. Jest za to hak zamontowany bardzo dawno temu (bez CE czy co tam teraz się wymaga "europejskiego" na tabliczce). Hak nie jest wbity w dowód, bo poprzedni właściciel stwierdził, że to nieopłacalne. Chcę to zmienić. Lusterko uniwersalne założyłem. Pozostaje problem światła przeciwmgielnego i chyba tabliczki. Z gniazda wychodzi przewód i wisi w powietrzu. Czy w pojeździe holującym przyczepę DMC 750kg (można założyć na hak 800kg wg tabliczki, wg producenta auta 750kg przy hamowanej) jest wymagane pociągnięcie instalacji z osobnym pstryczkiem dla światła przeciwmgielnego przyczepy? Czy hak ze starą tabliczką przejdzie? Jeśli nie (ze względu na tabliczkę) to mam hak z demontażu z nowym wzorem tabliczki, ale pozostaje kwestia światła przeciwmgielnego. Jak do tego podejść? Pozdrawiam Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Jak do tego podejść? zgodnie z przepisami tak jak napisałeś.Podejrzewam że wiesz jak i co ma być wg producenta auta 750kg pozostaje kwestia światła przeciwmgielnego Ma być Cytuj
xed Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 Tzn. jak? Mam przerzucić haki i zrobić sobie w kabinie włącznik dla światła przeciwmgielnego dla przyczepy? Czy do auta też mam takie światło zamontować? Cytuj
mirek.g Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Jak do tego podejść? zgodnie z przepisami tak jak napisałeś.Podejrzewam że wiesz jak i co ma być wg producenta auta 750kg pozostaje kwestia światła przeciwmgielnego Ma być chyba,że pierwsza rejestracja przyczepy jest przed 01.01.1986 to nie musi być,wg. mnie Cytuj
Regan55 Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Czy hak ze starą tabliczką przejdzie? Oczywiście ze tak,pod warunkiem ze dane z tabliczki haka są zgodne z zapisami w DR. Cytuj
xed Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 W dowodzie nie ma żadnych danych odnośnie mas przyczep itp. Auto jest na czarnych tablicach i ze starym typem DR, w którym się takich rzeczy nie pisało z automatu jak teraz (czy hak jest czy nie ma). Czy w takim wypadku dane zawarte w instrukcji fabrycznej i literaturze odnośnie tego modelu są brane pod uwagę przy wydawaniu zaświadczenia przez diagnostę do WK w celu wbicia haka w dowód i uzupełniania tych wszystkich O1, O2 itd.? Dzwoniłem przed momentem do dwóch SKP i w każdej co innego mi powiedzieli: w pierwszej, że absolutnie nie podbiją takiego haka bez tabliczki z CE i mogę sobie go wywalić na złom, a drugiej SKP żebym przyjechał i się zobaczy, ale jak jest cały i nie skorodowany to nie będzie problemu. Na temat światła przeciwmgielnego nikt się nie potrafił konkretnie wypowiedzieć, ale coś przebąkiwali, że jeśli auto nie ma to nie ma takiego obowiązku. Jeśli można prosiłbym o konkretne paragrafy, bo w kodeksie niczego takiego nie znalazłem, a Wy macie pewnie jakieś przepisy szczegółowe. Cytuj
leniwiec Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Dz.U.2003.32.262 …….. Światła § 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne: …………………… 13) przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa; ……………………. 2. Przepisow ust. 1: 1) pkt 12-15 nie stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986r..... Cytuj
xed Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 Dobrze, czyli reasumując: 1) jeśli auto było zarejestrowane przed 1 stycznia 1986r. a było, nie muszę ciągnąć instalacji światła przeciwmgielnego, nawet w wypadku gdy montuję hak obecnie. 2) zostawiam hak (a dokładniej tabliczkę) tak jak jest i jadę na kontrolę tam, gdzie nie widzą problemu. Nasuwa się jeszcze jedno, co w wypadku kontroli drogowej, gdy ciągnę przyczepę wyposażoną w światło przeciwmgłowe, a auto nie posiada instalacji do niego? Wg przepisów wszystko umieszczone na / zamontowane w pojeździe (w tym przypadku przyczepie) powinno działać. A światło nie działa, bo nie ma kabla. Przekleić taśmą do krzyża? Tylko że wtedy powstaje kolejny problem, bo przyczepa zarejestrowana po 1 stycznia 1986r. musi mieć światło przeciwmgielne. No i ma, tyle że nie działa (a że tylko z tym autem, dla którego jest taki wyjątek to inna sprawa). I teraz albo poleci dowód auta, albo przyczepy. Wiem, że to co opisuję to skrajny przypadek, ale to jest Polska i na każdego można znaleźć haka... Cytuj
mirek.g Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Jeśli przyczepa po 01.01.1986 to ma mieć światło przeciwmgłowe i tyle, moja rada jest taka:zamontuj w pojeżdzie przeciwmgłowe i po kłopocie,bo zaczynasz strasznie kombinować Cytuj
xed Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 Wg Ciebie kombinatorstwem jest chęć zrozumienia "co autor miał na myśli"? Nasuwa się tylko jedno, że lepiej dać na flaszkę i mieć spokój niż być uczciwym i chcieć zrobić wszystko zgodnie z literą prawa. Przykre to... Cytuj
mirek.g Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Żle mnie zrozumiałeś,chodzilo mi o to,że np.zaklejanie światła nic nie daje w przyczepie po 01.01.1986 bo musi posiadać itp. Cytuj
leniwiec Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 "co autor miał na myśli"? Tego nikt Ci tu nie wytłumaczy. lepiej dać na flaszkę Z tym bym uważał. Niestety w przyczepie musisz mieć p-mgielne ( po 86r ) więc jeśli będziesz prowadzil przewody to jaki problem zamontować w aucie? Cytuj
xed Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 Dobrze, inaczej. Przyjeżdża do Was klient na badanie "hak". Wszystko ma w porządku tylko tester (czy tablica) podłączony do gniazda nie zapala świateł przeciwmgielnych w pojeździe, bo takich pojazd nie posiada i zgodnie z prawem posiadać nie musi. Co wtedy? Negatyw? Jeśli tak, proszę o podstawę prawną, bo z tego co tu zostało przytoczone: Dz.U.2003.32.262…….. Światła § 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne: …………………… 13) przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa; ……………………. 2. Przepisow ust. 1: 1) pkt 12-15 nie stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986r..... nie wynika, że pojazd, który ma możliwość holowania przyczepy musi posiadać światło przeciwmgłowe tylne ani że musi umożliwiać zapalenie tego światła w przyczepie. Światła nie chcę montować w pojeździe, bo jeśli nie musi być to po co mi ono. Cytuj
Psuj Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Światła nie chcę montować w pojeździe, bo jeśli nie musi być to po co mi ono. Jak nie zamontujesz instalacji światła p. mgielnego to możesz ciągnąć tylko i wyłącznie przyczepę w której to światło nie jest wymagane. Tak samo jest z najnowszymi przyczepami które mają mieć światło cofania i mogą być ciągnięte przez pojazdy które mają takowe podłączone w gnieździe. Oczywiście przegląd na hak przejdziesz (a przynajmniej powinieneś przejść) pozytywnie, ale bez tego światełka mogą być problemy przy kontroli drogowej. Cytuj
al41 Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 I tu jest prawda . [ Dodano: 08-09-2009, 19:51 ] (czy tablica) daj mi namiar na tablicę zgodna z wymaganiami. Mam dość sprawdzania podłączenia na urządzeniu z certyfikatem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi