kowal Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Nowe przepisy przy przewozie odpadów! Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 czerwca 2009 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy gospodarowaniu odpadami komunalnymi wprowadziły znaczące zmiany w zakresie wyposażenia pojazdów przeznaczonych do transportu odpadów komunalnych. Przepisy obowiązujące od 17 września 2009 roku stanowią, iż każdy pojazd przewożący odpady komunalne musi być wyposażony w: 1) apteczkę pierwszej pomocy; 2) pojemniki z solą fizjologiczną lub wodą destylowaną do przemywania oczu; 3) pojemnik zapewniający dostęp do czystej wody; 4) podręczny sprzęt gaśniczy, w którym ilość środka gaśniczego jest odpowiednia do ilości i rodzaju transportowanych odpadów. Cytuj
waga50 Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Brawo fiedorowicz - dobrze że jest to forum. Jutro muszę się z tym rozporządzeniem zapoznać bo pkt. 4 brzmi dla nie jak zadnie matematyczne. Cytuj
Jacdiag Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 czerwca 2009 w ...Dziennik Ustaw z 1 lipca 2009 Nr 104 poz. 868 [ Dodano: 14-09-2009, 11:06 ] jeszcze jedno § 30. 1. Pojazdy transportujące odpady powinny być wyposażone w co najmniej dwa rodzaje urządzeń sygnalizujących zbliżanie się pojazdu do przeszkody podczas cofania, takie jak dźwiękowa i świetlna sygnalizacja cofania. co poeta miał na myśli mają sygnalizować kierowcy przeszkodę czy postronnym cofanie pojazdu Cytuj
al41 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Przepisy obowiązujące od 17 września 2009 roku stanowią, iż każdy pojazd przewożący odpady komunalne musi być wyposażony w: Od 2.10.2009. Cytuj
kowal Napisano 14 Wrzesień 2009 Autor Napisano 14 Wrzesień 2009 Zgadza sie kolego - Przepisy wchodzą 3 miesiące od momentu ogłoszenia - ale informacje otrzymałem na poczte od doradcy ADR i nie doczytałem -mój błąd Cytuj
Nowicjusz Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 A mam takie pytanie: co to są odpady komunalne Żartowałem Chyba w komunalkach połowe samochodów polikwidują teraz Cytuj
al41 Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 co poeta miał na myśli mają sygnalizować kierowcy przeszkodę czy postronnym cofanie pojazdu Pewnie chodzi o czujnik parkowania z sygnałem dźwiękowym i świetlnym bo światła cofania to mają. Cytuj
waga50 Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Kuzyn pracuje w komunalce i w jego aucie jest zamontowana kamera z tyłu, ma pojemnik na wodę. Gdy włączy wsteczny słychać sygnał dźwiękowy. Gdy ktoś stoi z tyłu na stopniu to wstecznego nie włączy bo zaraz gaśnie silnik a do przodu może jechać z prędkością 30 km/h. Jedyny mankament to światła tylne które zasłaniają pracownicy stojący na stopniu i chociaż są powtórzone na górze to niestety bez stopu. Gdy zadzwonili w tej sprawie do serwisu to otrzymali odpowiedz że auta są tak homologowane. [ Dodano: 24-09-2009, 21:13 ] DAF z 2008. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi