Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

powiedzcie jaki rodzaj badania wystawic? koles na lawecie przywi rozbite auto z niemiec i chce dostac badanie by opłacic w celnym? czy to bedzie badnie 6.9b za 94 zl? wpisuje rok produkcji i pojemnosc TAK?

Napisano

A o 1.2 i 98,- to zapomniałeś?

Mozesz zrobić tez na wniosek klienta ident.danych za 60,- i nic wiecj.Ulatwi mu to zycie w UC i US. ::hey

Napisano

Zostaje Ci, tak jak pisze Regan55, ustalić dane na wniosek klienta za 60 zł.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
A o 1.2 i 98,- to zapomniałeś?

Mozesz zrobić tez na wniosek klienta ident.danych za 60,- i nic wiecj.Ulatwi mu to zycie w UC i US. ::hey

no z okresowym to chyba nie?

jeśli auto rozbite na lawecie.

pozdrawiam

Napisano

Zaraz, zaraz. W innym wątku ustaliliśmy, że diagnosta wykonując jakiekolwiek badanie (a identyfikacja i ustalenie danych to też badanie) - nie może być ślepy. Paragraf 3, ust.1, pkt 11 Rozporządzania o badaniach. A więc w przypadku pojazdu rozbitego ustala dane - 60-zł i wykonuje badanie tzw. pokolizyjne za 94-zł. Określa wynik badania jako negatywny i zwraca klientowi zagraniczny DR.

Napisano
W innym wątku ustaliliśmy, że diagnosta wykonując jakiekolwiek badanie (a identyfikacja i ustalenie danych to też badanie) - nie może być ślepy.

Tak jest :D

Pomimo mojego wcześniejszego postu. Potwierdzam słowa bohdang-a, przed chwila doszliśmy tam do takich wniosków.

Łooo w tym temacie http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=61368&highlight=#61368

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
no z okresowym to chyba nie?

A dlaczego nie?Wyniku takiego badania nie muszę Ci podawać!!! :D

Napisano
A więc w przypadku pojazdu rozbitego ustala dane - 60-zł i wykonuje badanie tzw. pokolizyjne za 94-zł. Określa wynik badania jako negatywny i zwraca klientowi zagraniczny DR.

:ok pod takim tokiem myślenia również się podpisuję.

Napisano

Taki tok myślenia mam sens tylko wtedy gdy samochód jest dopuszczony do ruchu. Załóżmy ze na lawecie stoi samochód z urwanym kołem a jakiś mądry w UC zażyczył sobie ustalenia danych. Robimy "badanie" 6.9 za 60 pln, ale jak macie zamiar zrobić badanie 6.10 jak tym samochodem nie da się zjechać z lawety?

Napisano

robimy badanie 6,9 ustalenie danych a nie obt więc czemu ma zjechac z lawet poruwnuje dane pojazdu z dowodem i dziękuje a jeśli 6,10 to N

Napisano
Zaraz, zaraz. W innym wątku ustaliliśmy, że diagnosta wykonując jakiekolwiek badanie (a identyfikacja i ustalenie danych to też badanie) - nie może być ślepy. Paragraf 3, ust.1, pkt 11 Rozporządzania o badaniach. A więc w przypadku pojazdu rozbitego ustala dane - 60-zł i wykonuje badanie tzw. pokolizyjne za 94-zł. Określa wynik badania jako negatywny i zwraca klientowi zagraniczny DR.

hehe święta racja

Tylko na jakiej podstawie celnicy wymagają badania, może znowu do sądu gdzieś za granicą i ich oświecą (ale kto za to zapłaci)

MY

Napisano

Ponoć nasze UC nie wymagają już badania z SKP. Taką informację przekazał na kierownik WK po rozmowie z UC.

Napisano
Ponoć nasze UC nie wymagają już badania z SKP

Zmiana toku myślenia w UC? Jeszcze w piątek kolega informował mnie ze bez BT nie chcą z klientem nawet rozmawiać!!!!! :x

• 2 weeks later...
Napisano

Panowie, a jak postąpicie w takim przypadku:

Honda Accord 2.0, 1995r, sprowadzona z Niemiec, hak , LPG , ma ważne BT. Potrzebne jest dodatkowe do celnego. Pytanie brzmi: czy potrzebny jest krajowy TDT podczas badania? Czy tylko w pkt 1 w zaświadczeniu wpisujemy dane auta.... hak, gaz? Czy schodki zaczną się w WK gdzie pani Jadzia z okienka zarząda TDT? Klient powie, że nie ma i co? Wymienić butlę i powrót do pani Jadzi?

Napisano
czy potrzebny jest krajowy TDT podczas badania?

Tak

Potrzebne jest dodatkowe do celnego

Nie na SKP (rzeczoznawca)

Napisano

Tzn wiem, że podczas badania musi mieć TDT, ale klient chce tylko do celnego. Co w takim wypadku? Auto ma instalacje z Niemiec i tam ważne badanie.

Napisano
ale klient chce tylko do celnego.

Zgodnie z rozporzadzeniem nie wystepuje badanie dodatkowe dla potrzeb Urzedu

Celnego. Jedyne badanie identyfikujace pojazd, to dodatkowe badanie techniczne pojazdu

skierowanego przez staroste lub na wniosek własciciela w celu ustalenia danych pojazdu niezbednych do rejestracji.

Jesli skierowanie starosty nie wystepuje, jedyna instancja, do której może sie zwrócic własciciel pojazdu jest rzeczoznawca samochodowy.

Napisano

6.9 skierowany ... na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji ... Nie można tego podpiąć pod badanie do celnego?? Problem jest z tym gazem:/ Zaznaczyć że jest zamontowany czy żądać jakichś dokumentów://

Napisano

A kto bedzie pytał w UC czy w pojezdzie jest gaz?

Jezeli chcesz być taki dokladny mozesz to zaznaczyć w uwagach.Natomiast myślę ze dobrze by było jak by klient miał jakieś dok.na gaz. :-D

Napisano
Zgodnie z rozporzadzeniem nie wystepuje badanie dodatkowe dla potrzeb Urzedu

Celnego.

Zgadzam się całkowicie, napisałem nazwę potoczną badania z poz. 6.09

wykonuję je na wniosek właściciela, a co on z tym robi to już jego sprawa.

Napisano
wykonuję je na wniosek właściciela

Właściciel oczywiście wie o jakie dane chodzi 8)

Napisano
Właściciel oczywiście wie o jakie dane chodzi

A od czego jesteśmy my?Jezeli klient nie ma pojęcia i zakręcony jest jak "baranie rogi"to trzeba go naprowadzić samemu bo z reguły przeciez wiemy co potrzebuje UC :D