szyszon Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 powiedzcie jaki rodzaj badania wystawic? koles na lawecie przywi rozbite auto z niemiec i chce dostac badanie by opłacic w celnym? czy to bedzie badnie 6.9b za 94 zl? wpisuje rok produkcji i pojemnosc TAK? Cytuj
Regan55 Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 A o 1.2 i 98,- to zapomniałeś? Mozesz zrobić tez na wniosek klienta ident.danych za 60,- i nic wiecj.Ulatwi mu to zycie w UC i US. Cytuj
Psuj Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Zostaje Ci, tak jak pisze Regan55, ustalić dane na wniosek klienta za 60 zł. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
zjc Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 A o 1.2 i 98,- to zapomniałeś?Mozesz zrobić tez na wniosek klienta ident.danych za 60,- i nic wiecj.Ulatwi mu to zycie w UC i US. no z okresowym to chyba nie? jeśli auto rozbite na lawecie. pozdrawiam Cytuj
bohdang Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Zaraz, zaraz. W innym wątku ustaliliśmy, że diagnosta wykonując jakiekolwiek badanie (a identyfikacja i ustalenie danych to też badanie) - nie może być ślepy. Paragraf 3, ust.1, pkt 11 Rozporządzania o badaniach. A więc w przypadku pojazdu rozbitego ustala dane - 60-zł i wykonuje badanie tzw. pokolizyjne za 94-zł. Określa wynik badania jako negatywny i zwraca klientowi zagraniczny DR. Cytuj
Psuj Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 W innym wątku ustaliliśmy, że diagnosta wykonując jakiekolwiek badanie (a identyfikacja i ustalenie danych to też badanie) - nie może być ślepy. Tak jest Pomimo mojego wcześniejszego postu. Potwierdzam słowa bohdang-a, przed chwila doszliśmy tam do takich wniosków. Łooo w tym temacie http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=61368&highlight=#61368 Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Regan55 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 no z okresowym to chyba nie? A dlaczego nie?Wyniku takiego badania nie muszę Ci podawać!!! Cytuj
adam1501 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 A więc w przypadku pojazdu rozbitego ustala dane - 60-zł i wykonuje badanie tzw. pokolizyjne za 94-zł. Określa wynik badania jako negatywny i zwraca klientowi zagraniczny DR. pod takim tokiem myślenia również się podpisuję. Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Taki tok myślenia mam sens tylko wtedy gdy samochód jest dopuszczony do ruchu. Załóżmy ze na lawecie stoi samochód z urwanym kołem a jakiś mądry w UC zażyczył sobie ustalenia danych. Robimy "badanie" 6.9 za 60 pln, ale jak macie zamiar zrobić badanie 6.10 jak tym samochodem nie da się zjechać z lawety? Cytuj
darkdog Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 robimy badanie 6,9 ustalenie danych a nie obt więc czemu ma zjechac z lawet poruwnuje dane pojazdu z dowodem i dziękuje a jeśli 6,10 to N Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 więc czemu ma zjechac z lawet bo nie ma koła Cytuj
al41 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Zaraz, zaraz. W innym wątku ustaliliśmy, że diagnosta wykonując jakiekolwiek badanie (a identyfikacja i ustalenie danych to też badanie) - nie może być ślepy. Paragraf 3, ust.1, pkt 11 Rozporządzania o badaniach. A więc w przypadku pojazdu rozbitego ustala dane - 60-zł i wykonuje badanie tzw. pokolizyjne za 94-zł. Określa wynik badania jako negatywny i zwraca klientowi zagraniczny DR. hehe święta racja Tylko na jakiej podstawie celnicy wymagają badania, może znowu do sądu gdzieś za granicą i ich oświecą (ale kto za to zapłaci) MY Cytuj
Regan55 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 ale kto za to zapłaci To nie wiesz???????? Cytuj
pirat Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Ponoć nasze UC nie wymagają już badania z SKP. Taką informację przekazał na kierownik WK po rozmowie z UC. Cytuj
Regan55 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Ponoć nasze UC nie wymagają już badania z SKP Zmiana toku myślenia w UC? Jeszcze w piątek kolega informował mnie ze bez BT nie chcą z klientem nawet rozmawiać!!!!! Cytuj
laptop Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 Panowie, a jak postąpicie w takim przypadku: Honda Accord 2.0, 1995r, sprowadzona z Niemiec, hak , LPG , ma ważne BT. Potrzebne jest dodatkowe do celnego. Pytanie brzmi: czy potrzebny jest krajowy TDT podczas badania? Czy tylko w pkt 1 w zaświadczeniu wpisujemy dane auta.... hak, gaz? Czy schodki zaczną się w WK gdzie pani Jadzia z okienka zarząda TDT? Klient powie, że nie ma i co? Wymienić butlę i powrót do pani Jadzi? Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 czy potrzebny jest krajowy TDT podczas badania? Tak Potrzebne jest dodatkowe do celnego Nie na SKP (rzeczoznawca) Cytuj
laptop Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 Tzn wiem, że podczas badania musi mieć TDT, ale klient chce tylko do celnego. Co w takim wypadku? Auto ma instalacje z Niemiec i tam ważne badanie. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 ale klient chce tylko do celnego. Zgodnie z rozporzadzeniem nie wystepuje badanie dodatkowe dla potrzeb Urzedu Celnego. Jedyne badanie identyfikujace pojazd, to dodatkowe badanie techniczne pojazdu skierowanego przez staroste lub na wniosek własciciela w celu ustalenia danych pojazdu niezbednych do rejestracji. Jesli skierowanie starosty nie wystepuje, jedyna instancja, do której może sie zwrócic własciciel pojazdu jest rzeczoznawca samochodowy. Cytuj
Regan55 Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 Potrzebne jest dodatkowe do celnego Nic dodać,nic ująć jw. Cytuj
laptop Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 6.9 skierowany ... na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji ... Nie można tego podpiąć pod badanie do celnego?? Problem jest z tym gazem:/ Zaznaczyć że jest zamontowany czy żądać jakichś dokumentów:// Cytuj
Regan55 Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 A kto bedzie pytał w UC czy w pojezdzie jest gaz? Jezeli chcesz być taki dokladny mozesz to zaznaczyć w uwagach.Natomiast myślę ze dobrze by było jak by klient miał jakieś dok.na gaz. Cytuj
laptop Napisano 10 Październik 2009 Napisano 10 Październik 2009 Zgodnie z rozporzadzeniem nie wystepuje badanie dodatkowe dla potrzeb Urzedu Celnego. Zgadzam się całkowicie, napisałem nazwę potoczną badania z poz. 6.09 wykonuję je na wniosek właściciela, a co on z tym robi to już jego sprawa. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 10 Październik 2009 Napisano 10 Październik 2009 wykonuję je na wniosek właściciela Właściciel oczywiście wie o jakie dane chodzi Cytuj
Regan55 Napisano 10 Październik 2009 Napisano 10 Październik 2009 Właściciel oczywiście wie o jakie dane chodzi A od czego jesteśmy my?Jezeli klient nie ma pojęcia i zakręcony jest jak "baranie rogi"to trzeba go naprowadzić samemu bo z reguły przeciez wiemy co potrzebuje UC Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi