zbigi Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Czy wiadomo cos nt odstepstwa od obowiazku posiadania zaglówków na siedzeniach tylnych dla Toyoty Yaris rocznik 1999 I seria ver. japonska. Auto sprowadzone z niemiec rok temu, prosze o info Cytuj
JANUSZ60 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Jeśli nie ma obowiązku to tylko tylne środkowe ,,, [ Dodano: 26-09-2009, 21:58 ] 9) w zagłówki na siedzeniach wyposażonych w pasy bezpieczeństwa mocowane co najmniej w TRZECH PUNKTACH, z wyjątkiem siedzeń w pojeździe z nadwoziem otwartym oraz siedzeń tylnych w pojeździe z nadwoziem rodzaju coupe o układzie siedzeń "2+2"; przepis stosuje się do pojazdów wyprodukowanych po dniu 31 grudnia 1995 r.; Cytuj
Nowicjusz Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 tylne środkowe ,,,9) w zagłówki na siedzeniach wyposażonych w pasy bezpieczeństwa mocowane co najmniej w TRZECH PUNKTACH, z wyjątkiem siedzeń w pojeździe z nadwoziem otwartym oraz siedzeń tylnych w pojeździe z nadwoziem rodzaju coupe o układzie siedzeń "2+2"; przepis stosuje się do pojazdów wyprodukowanych po dniu 31 grudnia 1995 r.; A gdzie tu mowa o siedzeniach tylnych, wiem pisze ale tylko do rodzaju coupe a reszta. Cytuj
zbigi Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Napisano 26 Wrzesień 2009 zgadza sie, auto to posiada pasy bezp na siedzeniach tylnych tylko nie ma zaglowkow a w mysl ustawy powinny byc, chyba ze ktos udzielil odstepstwa jak to mialo miejsce dla: Citroen AX oraz ZX wyprodukowanych do 30 czerwca 1996 r. w ilasci 2.600szt.; * Rover 111 rejestrowane po raz pierwszy do 31 grudnia 1997 r. w ilosci,m~€)szt.; * Citroen AX wyprodukowanych do 31 lipca 1997 r. w ilosci 2000szt.; * Land Rover Defender rejestrowane po raz pierwszy do 31 gru.QRi,a1997 r. wflbsGi~! 200 szt.; * Bezterminowo odstepstwo od obowiazku posiadania zaglówkÓw nasiedzemiacb,tylny,cnj dotyczy samochodów FIAT (FSM) 1261' 650; * Przepisy prawa zwalniaja równiez od obowiazku posiadania zaglówkÓw,natyinychsie.. dZ,eniachpojazdy o nadwoziu rodzaju coupe o ukladzie siedzen ,,2+2". w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposaŜonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do: a) przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu: i) 30 czerwca 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej powyŜej 1.400 cm3, ii) 31 grudnia 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm3 do 1.400 cm3, iii) 30 czerwca 1972 r. - pozostałych, b) siedzeń innych niŜ przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r., c) siedzeń w pojazdach innych niŜ wymienione w lit. a i b, wyposaŜonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.; przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym; 9) 28w zagłówki na siedzeniach wyposaŜonych w pasy bezpieczeństwa mocowane co najmniej w trzech punktach, z wyjątkiem siedzeń w pojeździe z nadwoziem otwartym oraz siedzeń tylnych w pojeździe z nadwoziem rodzaju coupe o układzie siedzeń „2+2"; dopuszcza się moŜliwość niewyposaŜenia w zagłówki siedzeń tylnych środkowych; przepis stosuje się do pojazdów wyprodukowanych po dniu 31 grudnia 1995 r.; Cytuj
speed Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Czy wiadomo cos nt odstepstwa od obowiazku posiadania zaglówków na siedzeniach tylnych dla Toyoty Yaris rocznik 1999 I seria ver. japonska. Auto sprowadzone z niemiec rok temu, prosze o info To jakiś popapraniec ta toyota, pewno sprowadzony z zagranicy, tam był ciężarowy, ktoś dopakował siedzenia ale nie do końca wykonał zadanie. Miałem takie przypadki przy sprowadzanych, że brakowało zagłówków. Nasze przepisy mówią że w tym roczniku mają być . Cytuj
zbigi Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Napisano 26 Wrzesień 2009 ale dziwi mnie jedno ze tylna kanapa nie ma nawet otworow/uchwytow na zaglowki bo nie jest problemem je zalozyc jesli tylko sa uchwyty... widocznie jest to model seryjny bez, albo jak piszesz kombinowany... Cytuj
speed Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 ale dziwi mnie jedno ze tylna kanapa nie ma nawet otworow/uchwytow na zaglowki bo nie jest problemem je zalozyc jesli tylko sa uchwyty... widocznie jest to model seryjny bez, albo jak piszesz kombinowany... Dokładnie tak jak mówisz, to samo miałem, to był jakiś citroem sprowadzony z belgii. Tam pracował ma poczcie jako cięzarowy, kupił go polak ma chandel i przy okazji kupił od turasa kanapę na tył. To że tak było wiem od handlarza bo sam mi to wyznał. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 A gdzie tu mowa o siedzeniach tylnych, wiem pisze ale tylko do rodzaju coupe a reszta. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, iż tylne środkowe nie ma pasa mocowanego w trzech punktach więc nie ma obowiązku posiadania zagłówka .. Cytuj
zbigi Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Napisano 27 Wrzesień 2009 dokladnie tak 9 pkt. ustawy o tym mowi: w zagłówki na siedzeniach wyposaŜonych w pasy bezpieczeństwa mocowane co najmniej w trzech punktach Ten model posiada 2 pasy mocowane w 3 pkt. natomiast zero zaglowkow Domniemam ze musialo na to byc jakowes odstepstwo bo byla to I seria Yarisa w europie mozliwe ze produkowana na inne rynki gdzie nie ma takiego obowiazku Cytuj
Psuj Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, iż tylne środkowe nie ma pasa mocowanego w trzech punktach Moje auto ma Ale ma i trzeci zagłówek rok 1997 Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
JANUSZ60 Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Moje auto ma Dzięki, faktycznie są też takie ; Chciałem, więc zwrócić uwagę na te, które nie mają takich pasów i nie muszą mieć zagłówków... Cytuj
zbigi Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Napisano 27 Wrzesień 2009 ja tez mam Nissana P11 96/97 i ma z tylu 3 masy bezwladnosciowe jak i 3 zaglowki. Ten 3 nie jest obowiazkowy... Ale odnoszac sie do ww. Toyoty Yaris to spotkalem sie z innymi egzemplarzami z tej serii ktore rowniez mialy 3 szt. zaglowkow z tylu dlatego poruszylem temat, bo byc moze ktos drazyl temat i sopotkal sie z tym wczesniej Cytuj
adam1501 Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 w europie mozliwe ze produkowana na inne rynki gdzie nie ma takiego obowiazku Mnóstwo jest takich pojazdów, które mimo obowiązku nie posiadają zagłówków zwłaszcza te, które były sprowadzane z zagranicy. Najczęściej są to auta z roczników 1996, 1997, które przechodziły u "pocztowców" badania pierwsze i do dnia dzisiejszego ludzie są w szoku jak zwraca się im uwagę o niesprawności pojazdu. Cytuj
Nowicjusz Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, iż tylne środkowe nie ma pasa mocowanego w trzech punktach więc nie ma obowiązku posiadania zagłówka .. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 Corsa B 2000r itp A ostatnio Punto II 2003r-zagłówków brak(tekst -taki sprowadziłem ,zarejestrowałem i tak ma być) Ale zacytuje Wam fragmenty Skargi klienta napisanej do prezesa: a dokładnie "Reklamacji usługi przeglądu technicznego okresowego mojego samochodu"... (wersja skrócona) , ".....Pan diagnosta odmówił dopuszczenia pojazdu do ruchu,jako powód podając m.in."brak zagłówków kanapy tylnej".Pojazd Opel Corsa 2000r został sprowadzony z Niemiec.Ma homo dopuszczającą pojazd do ruchu na terenie Unii.W2007 r został sprowadzony i przeszedł badania i został dopuszczony w kraju...Zgodnie z prawem Unii może sie poruszać po terenie Unii.Tylna kanapa była bez zagłówków i nie jest wynikiem modernizacji czy zmian.Samochód w Niemczech nie był rej. do zastosowań komercyjnych-kratka,tylko używany przez osobę prywatną.......jestem zbulwersowany że diagnosta opierając się na swoim przekonaniu(nieprawda -informowałem klienta) nie dopuścił mnie do ruchu. w związku z tym proszę o zwrot kosztów przeglądu ,gdyż został wykonany wadliwie"............. Jak odpisać takiemu klientowi???? Cytuj
wiesław Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 są takie ciekawostki np.AUDI 80 B2 rok 1981 posiadał dwa boczne lusterka i zagłówki na tylnej kanapie ,następny model AUDI 80 B3 z roku 1987 posiadal tylko lewe lusterko i nie miał tylnych zaglówków ,co było powodem żeby w nowszym modelu cofać sie w tył z technologią ? Cytuj
blakop Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 Ja bym zwolnił tego diagnostę. Gość sprowadził i zarejestrował, a ten mu teraz z zagłówkami wymyśla... i co jeszcze? Może mu do lamp zajrzysz jeszcze, czy dobrze ustawione??!! No troszkę zrozumienia dla przepisów Unijnych no... Cytuj
domin_g Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 S.K.P-POZNAŃ, ja bym go wysłał na drzewo... § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się: 9) w zagłówki na siedzeniach wyposażonych w pasy bezpieczeństwa mocowane co najmniej w trzech punktach, z wyjątkiem siedzeń w pojeździe z nadwoziem otwartym oraz siedzeń tylnych w pojeździe z nadwoziem rodzaju coupe o układzie siedzeń "2+2"; dopuszcza się możliwość niewyposażenia w zagłówki siedzeń tylnych środkowych; przepis stosuje się do pojazdów wyprodukowanych po dniu 31 grudnia 1995 r.; Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 AUDI 80 B3 z roku 1987 posiadal tylko lewe lusterko i nie miał tylnych zaglówków No to jest 1987 ,a nie 2000r i wciskanie ciemnoty o przepisach unijnych ja bym go wysłał na drzewo... Może jakbym miał własną SKP. W naszej firmie trzeba odpisać nawet na najbardziej idiotyczne skargi,uwagi klientów.Klient nasz p... ..an. . Cytuj
adam1501 Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 estem zbulwersowany że diagnosta opierając się na swoim przekonaniu Następnym razem zaznacz w uwagach zaświadczenia odpowiedni paragraf wyniku negatywnego i niech pretensje ma na ul.Wiejską w stolicy a nie do Twego szefa czy też do Ciebie za to że rzetelnie wykonujesz swoją robotę a nie jak "kowal na poczcie", jak śmiał zauważyć klient. fragmenty Skargi klienta napisanej Trzeba było szefa napuścić że coś takiego to powinien zgłosić stosownym organom bo klient wyraźnie przyznaje się do tego że Twoi poprzednicy w badaniach zrobili je niezgodnie z przepisami i takie pismo odesłać właścicielowi zamiast zwrotu kosztów Cytuj
Wojciech Jania Napisano 18 Sierpień 2010 Napisano 18 Sierpień 2010 Kolejna ciekawostka - Dacia Logan, rok produkcji 2010, pierwsza rejestracja 31.05.2010 (kupiona w polskim salonie) - ciężarowy (kratka), 5-miejscowy - tylna kanapa bez zagłówków i nawet nie ma gniazd do ich montażu! Cytuj
Sebastian ZG Napisano 18 Sierpień 2010 Napisano 18 Sierpień 2010 Jak odpisać takiemu klientowi? Jest salomonowe rozwiązanie (klient zadowolony, szef też)... kup klientowi kanapę z zagłówkami i mu ją zamontuj. Cytuj
danielg539 Napisano 18 Sierpień 2010 Napisano 18 Sierpień 2010 kup klientowi kanapę z zagłówkami i mu ją zamontuj. Nie zapomnij o dobraniu identycznej tapicerki . Jak odpisać takiemu klientowi???? Krótko, zwięźle i z podaniem podstawy prawnej . Cytuj
elliot Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 jestem zbulwersowany że diagnosta opierając się na swoim przekonaniu(nieprawda -informowałem klienta) nie dopuścił mnie do ruchu. Ja również jestem zbulwersowany, jak mogłeś nie dopuścić człowieka do ruchu? Jak miał więc wrócić do domu, do rodziny taki ............................ niedopuszczony? Kolejna ciekawostka - Dacia Logan, rok produkcji 2010, pierwsza rejestracja 31.05.2010 (kupiona w polskim salonie) - ciężarowy (kratka), 5-miejscowy - tylna kanapa bez zagłówków Dacia Logan ...... ŚLICZNE auto Może ta kanapa była od Wartburga bo pewnie technologia w tych autach jest plug&play Cytuj
JANUSZ60 Napisano 20 Sierpień 2010 Napisano 20 Sierpień 2010 Producent, też chce zarobić, więc tnie koszty ,,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi