Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Termin następnego badania technicznego

SKP Kęty

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie jaki termin następnego badania wpisujecie do dowodu

Po szkoleniu w Bielsku Białej na którym było kilku kierowników W.K.z Żywca,Pszczyny,Cieszyna i Bielska Białej stwierdzili że należy wpisywać o 1 dzień krócej np:29-09-2009 do 28-09-2010, natomiast starostwo powiatowe w Oświęcimiu twierdzi ze od dnia do dnia np 29-09-2009 do 29-09-2010 jak wpisujecie datę następnego badania?

• Odpowiedzi 129
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Regan55

23

• JANUSZ60

14

• blakop

9

• Nowicjusz

5

stwierdzili że należy wpisywać o 1 dzień krócej np:29-09-2009 do 28-09-2010,

Przecież KPA art. 57 mówi, że okres zaczyna się od dnia następnego po badaniu, dlatego właśnie kończy się dokładnie w tym samym dniu np. po roku, bo jest o jeden dzień krócej.

Kierownicy WK nie wiedzieliby o tym ? Dziwne ,,,

stwierdzili że należy wpisywać o 1 dzień krócej

Mało tego.Często przy wyznaczaniu NTBT termin ten wychodzi w niedz.lub święto.

Wtedy wpisuję datę najblizszego dnia roboczego np.poniedziałek!!!! ::hey

" W przypadku gdy koniec terminu obliczonego z uwzględnieniem przepisów art. 57 § 1-3 przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się najbliższy następny dzień powszedni. "

Jaśkowska Małgorzata LEX 2009

Przecież KPA art. 57 mówi, że okres zaczyna się od dnia następnego po badaniu
:ok a przekładając to na nasze, że ważnośc OBT wykonanego w dniu dzisiejszym rozpoczyna się od dnia jutrzeszego.

Ja nie skracam i też nie wydłużam jeżeli wypada w niedziele koniec przeglądu bo tą sprawe tak jak napisał leniwiec reguluje również KPA

Ja nie skracam i też nie wydłużam jeżeli wypada w niedziele koniec przeglądu bo tą sprawe tak jak napisał leniwiec reguluje również KPA

I własnie o to chodzi

Witam.

Również byłem na wspomnianym zebraniu w bielsku no i jestem w kropce. Naszym wszechwiedzącym WK chodzi o to że wedle niedawnych zmian TNBT ustala się przed upływem 3 lat od PR, następnie nie później niż przed upływem 5 lat a następnie przrd upływem roku od poprzedniego BT. Dla niektórych WK właśnie ten zwrot "przed upływem" zmienia sposób ustalania TNBT ponieważ wcześniej było cytat: "... a następnie corocznie..". Jak się ustalało zawsze to ja wiem. Od dnia do dnia i po sprawie. Tu właśnie chodzi o to jak się to ma do nowych przepisów.

Niestety mam wrażenie, że tu chyba po raz kolejny pojawia się sprawa interpretacji przepisów. Ja to rozumiem tak, WK inaczej, a efektem końcowym będzie telefon z WK (bo nie myśle tak jak oni) albo pretensje klienta wysłanego przez dany WK.

Z resztą jak to co chwilę na tym spotkaniu podkreślali kierownicy WK, i tak ostateczna decyzja jest nasza i nikt poza nami czyli diagnostami nie ponosi odpowiedzialności :twisted:

i tak ostateczna decyzja jest nasza i nikt poza nami czyli diagnostami nie ponosi odpowiedzialności :twisted:

Czyżby chcieli postraszyć ???

Zresztą na każde 350 aut rejestrowanych i badanych okresowo w roku byłoby o jedno więcej nie ? (dla WK oraz SKP) może warto skrócić?

Właśnie dostałem pismo z naszego WK że po konsultacjach z innymi WK termin następnego BT ustala się według zasad z przed 22 września 2009 czyli po staremu. Zasada się potwierdza. Co wydział to inna interpretacja :D

Właśnie dostałem pismo z naszego WK

To ty zyjesz chyba w innym kraju/dostał pismo!!! :razz: i to z WK/Ja jak dostaję pismo to tylko wtedy kiedy muszę coś wyjaśniać!!!

Gdyby ustawy były pisane na "chłopski rozum" nie byłoby tak idiotycznych problemów ,,,

Mnie tez się marzy kurna chata!!! :D

U nas był na kontroli z WK i też uznał że musimy skracać o jeden dzień( oczywiście tylko jak dajemy na rok). W programie Patronat jest jeszcze normalnie, tak jak było dotychczas.

Witam, mam pytanko w myśl nowych przepisów jak Panowie wyznaczają termin badania po usterkach. Wpisujecie datę z dnia w którym zgłosił się na badania czy datę w którym dokonujemy badania poprawkowego.

Ja wpisuję datę kiedy zgłosi się na bad.poprawkowe. :D

Bo zapis mówi, że termin ustala się od dnia uzyskania pozytywnego wyniku badania.

Ciekawe zatem, czemu w pytaniach z vademecum poprawną była odpowiedź, że od dnia pierwszej wizyty(tej sprzed np.14-stu dni)...

Bardzo proszę o podstawę prawną.

Przed 22.09.2009.było przynajmniej tyle: 2003 Nr 227 poz. 2250

Paragraf 3 pkt.3. Sposób obliczenia terminu wykonania następnego badania technicznego ustala się zgodnie z zasadami określonymi w art. 57 Kodeksu postępowania administracyjnego, z tym że w przypadku pojazdów, o których mowa w § 12 ust. 3, datę terminu następnego badania technicznego pojazdu oblicza się od dnia uzyskania pozytywnego wyniku badania.

W dz. ust.155 nie ma już nic , bo po co ? diagnosta się domyśli no nie ???

Jak nie ma nic nowego to stosujemy stare sprawdzone zasady!!!!

Pod warunkiem, że spodobają się one (zasady) we wszystkich WK ,,,

Nie mówiąc już o policji ...