Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I jeszcze jedno pytanie - w rozporzadzeniu o WT jest ogolny punkt dotyczacy szyb w pojazdach, mowiacy, ze nie moga dawac ostych odlamkow a dla szyby przedniej wymog przejrzystosci oraz nie powodowania deformacji obrazu. Czy oznacza to, ze w SAMie moze byc zamontowana szyba przednia hartowana?

Maciek

Napisano

Jeśli homologowana to tak,ale nie jestem pewny czy takie się jeszcze produkuje.

Napisano
szyba przednia hartowana?

Nie

5. Szyby pojazdu:

1) nie powinny dawac ostrych odprysków w razie rozbicia; przednia szyba powinna zapewnic kierowcy pełna i wyrazna widocznosc bez zniekształcenia obrazu, a w razie rozbicia - zapewniac jeszcze dostateczna widocznosc drogi;

chyba że możnaby zastosować przepis o wycieraczkach

3) w samoczynne wycieraczki przedniej szyby w liczbie zapewniajacej odpowiednie pole

widzenia kierowcy oraz w urzadzenie do zmywania tej szyby; przepisu nie stosuje sie do:

a) pojazdu wyposażonego w przednia szybe o takich wymiarach i kształcie, że kierowca bez zmiany normalnej pozycji może obserwowac droge nie poprzez te szybe,

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
a w razie rozbicia - zapewniac jeszcze dostateczna widocznosc drogi;

A rozbita szyba hartowana nie zapewnia dostatecznej widocznosci? Zreszta co to wogole znaczy dostateczna?

Maciek

Napisano
A rozbita szyba hartowana nie zapewnia dostatecznej widocznosci?

:shock:

A widziałeś kiedyś rozbitą szybę hartowaną? Zakładając oczywiście, że od razu nie wyleciała, to prawie nic przez nią nie widać.

Zreszta co to wogole znaczy dostateczna?

Lepiej niż niedostateczna, gorzej niż dobra...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Proszę podpowiedzcie jak odróżnić hartowaną od klejonej bo mam luki w wiedzy.

Napisano

Szyby przednie hartowane- oznaczenie FP/MP/FGP/MGP

klejone- L/LG/LGB/LC/LCB

M- szkło ciągnione

F- fload

Napisano
Szyby przednie hartowane- oznaczenie FP/MP/FGP/MGP

klejone- L/LG/LGB/LC/LCB

M- szkło ciągnione

F- fload

Szacun :ok

Napisano
Proszę podpowiedzcie jak odróżnić hartowaną od klejonej bo mam luki w wiedzy.

Witam. Mam troszkę " materiału" na temat szyb >>>może się przyda.

Dyrektywa szyby.pdf