Tytus Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Czesc Wczoraj probowalem przerejestrowac pojazd. Odmowiono mi przyjecia wniosku bo BT mialem wazne tylko 14 dni. Szukam paragrafu jakim mogli sie podeprzec bo oczywiscie zarowno BWPzO (bardzo wazna panienka z okienka) jak i naczelnik nie odpowiedzial na moje pytanie. Zazadano "waznosci" DR na min 30 dni - na nic zdaly sie moje zapewnienia iz przy odbiorze "twardego" dowodu bede mial wazne badanie. Jestem o tyle wkurzony ze zrobilem ok 200 km i stracilem dzien urlopu. Cytuj
blakop Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Hehe - bzdura - niestety praktykowana przez wiele WK... Cytuj
Tytus Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 Czesc Hehe - bzdura - niestety praktykowana przez wiele WK... I mnie tak sie wydaje, zobaczymy co odpisze pan naczelnik bo zlozylem oficjalne zapytanie. Dodam ze z takim olewactwem i brakiem checi zalatwienia sprawy dawno sie nie spotkalem w zasadzie bylo to na granicy chamstwa. BTW prosze o podpowiedz kto jest przelozonym naczelnika wydzialu komunikacji??? Cytuj
Psuj Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 BTW prosze o podpowiedz kto jest przelozonym naczelnika wydzialu komunikacji??? starosta, lub prezydent miasta. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
darkdog Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 oczywiście ze to wymysl wk nawet gdy obt jest ważne dwa dni to powinni przyjąć dokunenty ale poco lepiej petenta przeczolgać ze 3 razy Cytuj
blakop Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Zapytanie to mało. Należało obstawać za przyjęciem wniosku - choćby poprzez złożenie na sekretariacie i oczekiwania odmowy lub wezwania do uzupełnienia dokumentów w formie pisemnej z uzasadnieniem Cytuj
Tytus Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 Czesc Zapytanie to mało. Należało obstawać za przyjęciem wniosku - choćby poprzez złożenie na sekretariacie i oczekiwania odmowy lub wezwania do uzupełnienia dokumentów w formie pisemnej z uzasadnieniem Na to wlasnie liczyl pan naczelnik, zloze wniosek minie 14 dni i bedzie podstawa. Brak BT Ale ja nie zlozylem wniosku - zlozylem zapytanie dlaczego odmowil - nie znal podstawy prawnej. Widze ze musze jeszcze wyslac to pismo do wiadomosci Starosty. Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Zgodnie z Kodeksem Postępowania Administracyjnego Urząd nie ma prawa odmowy przyjęcia wniosku. Doradzam złożyć wniosek przez sekretariat z potwierdzeniem odbioru. Wówczas urząd musi wydać decyzję odmowną albo wezwać do uzupełnienia dokumentów pod rygorem nie rozpatrzenia w terminie 7 dni. Na dzień składania wniosku BTP było ważne. Tym samym jak diagnosta zobaczy że za tydzień kończy się legalizacja taksometru to da wynik negatywny albo badanie na rok czASU. a MOŻE NA KONTROLI SKP jak zobaczy urzędnik że legalizacja analizatora spalin jest ważna jeszcze przez 14 dni to uzna jej brak? Nad Panem naczelnikiem jest Burmistrz/Starosta/Prezydent - zanim się do niego dostaniesz minie 14 dni. Można złożyć skargę do Wydziału Kontroli ale wówczas n ie wiadomo jak się ona zakończy. Najlepiej złożyć wniosek przez sekretariat z opłatami i czekać na decyzję odmowną z powodu terminu badania ważnego jeszcze tylko 14 dni a wówczas sprawa trafi do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. I dokładnie przy odbiorze dowodu stałego dostarcza się okresowe nowe badanie i ponownie wraca się do stacji na wbicie pieczęci i po sprawie. No chyba, że jest inna sytuacja. Urzędnik myśli o finansach obywatela i nie chce narażać go na dodatkowe koszty za 6 lat wymiany dowodu rejestracyjnego i chce oszczędzić ilość kratek wolnych na wpis o badaniu. Albo diagnosta dał bezprawnie termin warunkowy na 14 dni np. na usunięcie usterek a nie np. rok i przed upływem roku klient się zgłosił. Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
Tytus Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 Witam Zgodnie z Kodeksem Postępowania Administracyjnego Urząd nie ma prawa odmowy przyjęcia wniosku. Doradzam złożyć wniosek przez sekretariat z potwierdzeniem odbioru. Wówczas urząd musi wydać decyzję odmowną albo wezwać do uzupełnienia dokumentów pod rygorem nie rozpatrzenia w terminie 7 dni. Na dzień składania wniosku BTP było ważne. Poprosze jeszcze o info co potrzebuje zeby zlozyc ten wniosek w imieniu zony, nie chce je narazac na kontakt z tym bucem a wybieram sie tam osobiscie w poniedzialek wlasnie po to by zlozyc wniosek. Pelnomocnictwo.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi