Skocz do zawartości

SPRAWDZENIE HAMULCÓW PRZYCZEPY

ARTUR2214

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę i informacje jak sprawdzic na SKP podstawowej działanie hamucy!!!.Rolki do 3,5 T[/b]

[ Dodano: 07-10-2009, 13:14 ]

PANOWIE CZY NIE ROBICIE BT PRZYCZEP???[/b

[ Dodano: 07-10-2009, 16:14 ]

Moja wpis oglądalo popnad 50 diagnostow i nei wierze ze nikt znich nie robił BT przyczepy na SKP do 3,5

POzdrawiam i licze na wsparcie

Proszę i informacje jak sprawdzic na SKP podstawowej działanie hamucy!!!.Rolki do 3,5 T[/b]

Możesz się określić dokładnie o jaki problem Ci chodzi bo nie do końca rozumiem. Pracuję na podstawowej ale bez przyczep więc może dlatego.

jak sprawdzic na SKP podstawowej działanie hamucy!!!.Rolki do 3,5 T

zamontować urz do wymuszania nacisku na mechanizm hamulca najazdowego, wjechać na rolki i sprawdzić zgodnie z DTR

tyle na skróty :D

Masz na wyposażeniu stacji przyrząd do badania hamulca najazdowego przyczepy? wystarczy przestudiować instrukcje obsługi :-D

To wiem ,ale to chodzi o przyczepe z h-cami pneumatycznymi np. D-35 ,ktora ze względow konstr nie moze być sprawdzona na rolkach,poprostu jest szersza.Gdtby była za h-cem najazdowym nie byłoby problemów.pozdrawiam

Spotkałem sie z przypadkami ,ze na niektórych stacjach robi sie to na zasadzie śladów hamowania na betonie ,a nawet niektórzy mówili że masz opóznieniomierz -i nie mozesz zbadać hamulców . :cool:

Pierwsza zasada -jeżeli nie ma warunków wykonania badania zgodnie z dz.ustaw nie przystępuje do niego -nic na siłę .

Pierwsza zasada -jeżeli nie ma warunków wykonania badania zgodnie z dz.ustaw nie przystępuje do niego -nic na siłę .

Racja! Nie warto ryzykować. Jak się nie da to trudno. Nikt przez to z torbami nie pójdzie.

Racja! Nie warto ryzykować. Jak się nie da to trudno. Nikt przez to z torbami nie pójdzie.

Miałem kiedyś taki przypadek u sąsiadów na SKP <<<<<"robili">>>> przeglądy Milticarów "że chej" a pewnego razu tak przy kawce pytam się jak to robią a kumpel no na rolkach normalnie pech chciał dla kolegi za 20 minut podjeżdża słynny Multicar no to mówie pochwal się jak robisz ten przegląd :D

Oczy mu niedługo z orbit by wyleciały jak zobaczył że MULTICAR na jego rolki nie może wjechać bo miał za duży rozstaw rolek :razz:

Spotkałem sie z przypadkami ,ze na niektórych stacjach robi sie to na zasadzie śladów hamowania na betonie ,a nawet niektórzy mówili że masz opóznieniomierz -i nie mozesz zbadać hamulców . :cool:

Tak mam opóznieniomierz- tylko mam watpliwosci.

czy jesli podczepie opoznieniomierz do pzryczepy -bedzie to wskazanie opoznienia dla przyczepy czy tez ciagnika?

Jeśli przeprowadzisz badanie hamulców na urządzeniu rolkowym lub płytowym, to możesz określić WSH zarówno dla pojazdu ciągnącego jak i przyczepy. Natomiast podczas pomiaru opóźnienia hamowania, określasz WSH dla zespołu pojazdów. W przypadku ciągnika rolniczego i przyczepy rolniczej, min. WSH=27%. Badasz taki zestaw, odpowiednio obciążony opóźnieniomierzem i wyliczasz WSH. To wszystko.

§ 44. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o "pojeździe", rozumie się przez to ciągnik rolniczy, leśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami.

§ 50. Układy hamulcowe przyczepy, o której mowa w § 44, powinny odpowiadać warunkom określonym w § 15 ust. 1 i ust. 2 pkt 4 oraz § 48 ust. 3.

§ 51. 1. Wskaźnik skuteczności hamowania, o którym mowa w § 16 ust.1, dla pojazdu wymienionego w § 44 nie może być mniejszy niż 27%.

27% dla pojazdu -czy ciagnik rolniczy i przyczepa to juz nie zespół pojazdów

Dz.ust.155 \1232

Pomiar opóźnienia hamowania

§3.1 Pomiar opóźnienia hamowania pojazdu hamulcem .......

Czy dopuszcza sie badanie zespołu pojazdów opóźnieniomierzem - dla mnie nie do końca wczytując sie w rozporządzenia

§ 44. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o "pojeździe", rozumie się przez to ciągnik rolniczy, leśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami.

§ 50. Układy hamulcowe przyczepy, o której mowa w § 44, powinny odpowiadać warunkom określonym w § 15 ust. 1 i ust. 2 pkt 4 oraz § 48 ust. 3.

§ 51. 1. Wskaźnik skuteczności hamowania, o którym mowa w § 16 ust.1, dla pojazdu wymienionego w § 44 nie może być mniejszy niż 27%.

27% dla pojazdu -czy ciagnik rolniczy i przyczepa to juz nie zespół pojazdów

Dz.ust.155 \1232

Pomiar opóźnienia hamowania

§3.1 Pomiar opóźnienia hamowania pojazdu hamulcem .......

Czy dopuszcza sie badanie zespołu pojazdów opóźnieniomierzem - dla mnie nie do końca wczytując sie w rozporządzenia

a moze stosowac tu zapis DZAIŁU II $4 PKT .7/DU-155/ -Jezeli zmierzona siła hamowania hamulca postaojwego .lub obliczony na tej podstawie wskaznik skutecznosci hamowania nie osiagają wymaganej watrosci ,lecz w czasie hamowania wszystkie koła hamowane zostały zablokowane .należy uznac skutecznośc hamowania za odpowiadająca wymaganiom.

Masz rację kolego "fiedorowicz", w tych naszych po.........ych przepisach trzeba zwracać uwagę na każde słowo. Rzeczywiście, nie ma nigdzie napisane jak sprawdzić hamulce zespołu pojazdów poza rolkami czy płytami. :razz: Czyli - kolejny przypadek nie objęty przepisami. Ileż takich przypadków jeszcze możemy wymienić??? :shock: