ARTUR2214 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Proszę i informacje jak sprawdzic na SKP podstawowej działanie hamucy!!!.Rolki do 3,5 T[/b] [ Dodano: 07-10-2009, 13:14 ] PANOWIE CZY NIE ROBICIE BT PRZYCZEP???[/b [ Dodano: 07-10-2009, 16:14 ] Moja wpis oglądalo popnad 50 diagnostow i nei wierze ze nikt znich nie robił BT przyczepy na SKP do 3,5 POzdrawiam i licze na wsparcie Cytuj
lucjan23 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Bo na przyczepach pewnikiem diagności się nie znają Cytuj
adam1501 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Proszę i informacje jak sprawdzic na SKP podstawowej działanie hamucy!!!.Rolki do 3,5 T[/b] Możesz się określić dokładnie o jaki problem Ci chodzi bo nie do końca rozumiem. Pracuję na podstawowej ale bez przyczep więc może dlatego. Cytuj
Regan55 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Bo na przyczepach pewnikiem diagności się nie znają Oj znają się znają ale nie chcą podzielić się wiedzą!!! Prawdę mówiąc tego nie robię!! Cytuj
Jacdiag Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 jak sprawdzic na SKP podstawowej działanie hamucy!!!.Rolki do 3,5 T zamontować urz do wymuszania nacisku na mechanizm hamulca najazdowego, wjechać na rolki i sprawdzić zgodnie z DTR tyle na skróty Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Rowan Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Proszę i informacje jak sprawdzic na SKP podstawowej działanie hamucy!!!.Rolki do 3,5 T[/b] Masz na wyposażeniu stacji przyrząd do badania hamulca najazdowego przyczepy? wystarczy przestudiować instrukcje obsługi Cytuj
ARTUR2214 Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 To wiem ,ale to chodzi o przyczepe z h-cami pneumatycznymi np. D-35 ,ktora ze względow konstr nie moze być sprawdzona na rolkach,poprostu jest szersza.Gdtby była za h-cem najazdowym nie byłoby problemów.pozdrawiam Cytuj
kowal Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 Spotkałem sie z przypadkami ,ze na niektórych stacjach robi sie to na zasadzie śladów hamowania na betonie ,a nawet niektórzy mówili że masz opóznieniomierz -i nie mozesz zbadać hamulców . Pierwsza zasada -jeżeli nie ma warunków wykonania badania zgodnie z dz.ustaw nie przystępuje do niego -nic na siłę . Cytuj
ijm Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 ktora ze względow konstr nie moze być sprawdzona na rolkach,poprostu jest szerszaNie mozesz wykonac tego badania, odsylasz klienta na OSKP Cytuj
Jackow Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 Pierwsza zasada -jeżeli nie ma warunków wykonania badania zgodnie z dz.ustaw nie przystępuje do niego -nic na siłę . Racja! Nie warto ryzykować. Jak się nie da to trudno. Nikt przez to z torbami nie pójdzie. Cytuj
Nowicjusz Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 Racja! Nie warto ryzykować. Jak się nie da to trudno. Nikt przez to z torbami nie pójdzie. Miałem kiedyś taki przypadek u sąsiadów na SKP <<<<<"robili">>>> przeglądy Milticarów "że chej" a pewnego razu tak przy kawce pytam się jak to robią a kumpel no na rolkach normalnie pech chciał dla kolegi za 20 minut podjeżdża słynny Multicar no to mówie pochwal się jak robisz ten przegląd Oczy mu niedługo z orbit by wyleciały jak zobaczył że MULTICAR na jego rolki nie może wjechać bo miał za duży rozstaw rolek Cytuj
ARTUR2214 Napisano 8 Październik 2009 Autor Napisano 8 Październik 2009 Spotkałem sie z przypadkami ,ze na niektórych stacjach robi sie to na zasadzie śladów hamowania na betonie ,a nawet niektórzy mówili że masz opóznieniomierz -i nie mozesz zbadać hamulców . Pierwsza zasada -jeżeli nie ma warunków wykonania badania zgodnie z dz.ustaw nie przystępuje do niego -nic na siłę . Tak mam opóznieniomierz- tylko mam watpliwosci. czy jesli podczepie opoznieniomierz do pzryczepy -bedzie to wskazanie opoznienia dla przyczepy czy tez ciagnika? Cytuj
bohdang Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 Jeśli przeprowadzisz badanie hamulców na urządzeniu rolkowym lub płytowym, to możesz określić WSH zarówno dla pojazdu ciągnącego jak i przyczepy. Natomiast podczas pomiaru opóźnienia hamowania, określasz WSH dla zespołu pojazdów. W przypadku ciągnika rolniczego i przyczepy rolniczej, min. WSH=27%. Badasz taki zestaw, odpowiednio obciążony opóźnieniomierzem i wyliczasz WSH. To wszystko. Cytuj
kowal Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 § 44. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o "pojeździe", rozumie się przez to ciągnik rolniczy, leśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami. § 50. Układy hamulcowe przyczepy, o której mowa w § 44, powinny odpowiadać warunkom określonym w § 15 ust. 1 i ust. 2 pkt 4 oraz § 48 ust. 3. § 51. 1. Wskaźnik skuteczności hamowania, o którym mowa w § 16 ust.1, dla pojazdu wymienionego w § 44 nie może być mniejszy niż 27%. 27% dla pojazdu -czy ciagnik rolniczy i przyczepa to juz nie zespół pojazdów Dz.ust.155 \1232 Pomiar opóźnienia hamowania §3.1 Pomiar opóźnienia hamowania pojazdu hamulcem ....... Czy dopuszcza sie badanie zespołu pojazdów opóźnieniomierzem - dla mnie nie do końca wczytując sie w rozporządzenia Cytuj
ARTUR2214 Napisano 8 Październik 2009 Autor Napisano 8 Październik 2009 § 44. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o "pojeździe", rozumie się przez to ciągnik rolniczy, leśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami.§ 50. Układy hamulcowe przyczepy, o której mowa w § 44, powinny odpowiadać warunkom określonym w § 15 ust. 1 i ust. 2 pkt 4 oraz § 48 ust. 3. § 51. 1. Wskaźnik skuteczności hamowania, o którym mowa w § 16 ust.1, dla pojazdu wymienionego w § 44 nie może być mniejszy niż 27%. 27% dla pojazdu -czy ciagnik rolniczy i przyczepa to juz nie zespół pojazdów Dz.ust.155 \1232 Pomiar opóźnienia hamowania §3.1 Pomiar opóźnienia hamowania pojazdu hamulcem ....... Czy dopuszcza sie badanie zespołu pojazdów opóźnieniomierzem - dla mnie nie do końca wczytując sie w rozporządzenia a moze stosowac tu zapis DZAIŁU II $4 PKT .7/DU-155/ -Jezeli zmierzona siła hamowania hamulca postaojwego .lub obliczony na tej podstawie wskaznik skutecznosci hamowania nie osiagają wymaganej watrosci ,lecz w czasie hamowania wszystkie koła hamowane zostały zablokowane .należy uznac skutecznośc hamowania za odpowiadająca wymaganiom. Cytuj
bohdang Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 Masz rację kolego "fiedorowicz", w tych naszych po.........ych przepisach trzeba zwracać uwagę na każde słowo. Rzeczywiście, nie ma nigdzie napisane jak sprawdzić hamulce zespołu pojazdów poza rolkami czy płytami. Czyli - kolejny przypadek nie objęty przepisami. Ileż takich przypadków jeszcze możemy wymienić??? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi