laptop Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 Witam kolegów. Jak podchodzicie do tematu OBT pojazdu przed I rejestracją, który ma zamontowany hak? Chodzi mi o cenę za takie badanie. 98zł plus 35zł czy tylko 98zl? (nie rozpisywać mi się tu, że 60zł za DIP !) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 Tak jak napisałeś okresowe + dodatkowe - 98 + 35 Jak już będzie miał adnotację o haku to 98 zł - ale w żadnym zagranicznym takiej adnotacji nie ma chyba, że się mylę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 Chodzi mi o cenę za takie badanie. 98zł plus 35zł czy Tak jak napisałeś...!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laptop Napisano 28 Październik 2009 Autor Share Napisano 28 Październik 2009 No właśnie z tą adnotacją jest problem bo ja też takiej nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOSPOL Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 Adnotacja jest czy nie ma zawsze przy pierwszym robimy badanie okresowe po raz 1 + dodatkowe i kasujemy ... + 35zł za hak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponti Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 ja też tak robię ponieważ w badaniu pojazdu sprowadzanego z zagranicy wchodził zakres spr poj. BO oraz zakres badania dodatkowych urządzeń zamontowanych w pojeździe oprócz instalacji gazowej. W zakresie badania okresowego nie ma nic wspomniane o spr. dodatkowym warunkach ,a hak jest dodatkowym " urządzeniem " Zgodnie z pkt 7.1 tabeli opłat za BTP (Dz. U. z 2004r. Nr 223, poz. 2261) dodatkowe badanie prawidłowości przystosowania pojazdu silnikowego do ciągnięcia przyczepy pobiera się 35 zł. i teraz czytajcie dokładnie zapis objaśnienia nr 1: w przypadku pojazdu przedstawionego do okresowego badania technicznego z adnotacją w dowodzie rejestracyjnym o treści: "przystosowany do ciągnięcia przyczepy" lub "HAK" nie pobiera się opłaty określonej w Lp. 7.1 tabeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 z adnotacją w dowodzie rejestracyjnym o treści: "przystosowany do ciągnięcia przyczepy" lub "HAK" nie pobiera się opłaty określonej w Lp. 7.1 tabeli. Właśnie... Właśnie... Widziałem ostatnio adnotację taką w dowodzie Szwedzkim. Przyznam się bez bicia że nie wziąłem za hak kasy. Dobrze czy źle???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOSPOL Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 Nic dodać nic ująć, róbmy tak wszyscy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 Widziałem ostatnio adnotację taką w dowodzie Szwedzkim. Przyznam się bez bicia że nie wziąłem za hak kasy. Dobrze czy źle???? Nie mnie osądzać dobrze czy zle.Zobaczysz to jak gościu przyjedzie na normalne OBT. A w zaś. z OBT wpisałes ze ma hak...!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 Nie. Nie pisałem. Z TDT powiedzieli mi kiedyś że adnotacja HAK jest zarezerwowana dla sytuacji gdy wpisujesz hak do zaświadczenie i dajesz klientowi celem przedstawienia w WK - do wpisu HAK w dowodzie. W przypadku gdy w dowodzie jest adnotacja HAK (w tym Szwedzkim była) to mogę sobie najwyżej napisać "z hakiem" w uwagach do badania (nie zaświadczenia). Jeśli muszę. Najlepiej nie gryzmolić po rejestrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponti Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 Właśnie... Właśnie... Widziałem ostatnio adnotację taką w dowodzie Szwedzkim. Przyznam się bez bicia że nie wziąłem za hak kasy. Dobrze czy źle???? Pozdrawiam Ja myślę że jak byś wzioł kasę to by nic się nie stało zawsze możesz się wytłumaczyć tym że : Opłatę za hak pobiera się jednorazowo i przy najbliższym BO , które właśnie wykonujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 W przypadku gdy w dowodzie jest adnotacja HAK (w tym Szwedzkim była) to mogę sobie najwyżej napisać "z hakiem" w uwagach do badania Mozna i tak jezeli p.Zosia to doczyta z dowodu szweckiego. Ja w takich przypadkach nie mam skropułów i licze dod.35,- Jezeli nie doczyta to bedziesz to robił w przyszłym roku na OBT.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 to bedziesz to robił w przyszłym roku na OBT.... Zgadza się. Jasno klientowi powiedziałem. Masz wpisane tu (pokazałem palcem) hak. W WK powinni przepisać to do polskiego DR. Jeśli będą mieli jakieś problemy, to zapraszam do mnie z kwotą 35 zł i wystawiam stosowne zaświadczenie z badania dodatkowego. Hak i tak sprawdziłem w zakresie BO. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi