mmiodzio Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 Witam. Mam pewien problem. Przyjechał do mnie na SKP pojazd marki Iveco Stralis ,rocznik 2005r. Jest to pojazd EX II , kl.I grupa zgodności J. Powiedzcie mi proszę czy tylko wystarczy nam zaświadczenie z czerwonym paskiem i wyciąg ze świadectwa homologacji ,czy ma być Decyzja z Dozoru o dopuszczeniu pojazdu do ruchu. Czemu się pytam >>dlatego gdyż jak sprawdzamy FL i inne to ma być Decyzja z Dozoru oprócz zaświadczenia z czerwonym paskiem ,a jak podejść do EX II. Następne Pytania; -Jest jeszcze przyczepa do tego Iveco >>ZASŁAW typ-D656 ,kat. O3. Klijent przedstawiał mi tylko jakieś zaświadczenie z Firmy produkującej te przyczepy i nic więcej . Tam wyczytałem że SPEŁNIA NORMY KLAS 1,2,9,[ Grupa A]. Jak to interpretować ,czy też mamy wymagać Decyzji. Kurde , oprócz tego zaświadczenia to nie ma nic tzn.żadnej podstawy do dopuszczenia do ruchu. - no i oczywiście są opończe do tych pojazdów bez żadnych atestów. - czy te atesty na opończe mają być co rok nowe wydawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponti Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 dozór musi być na każdy zbiornik , a co do zawieszenia to nie wiem proponuję się z naszym wodzem skontaktować on jest wszech wiedzący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 31 Październik 2009 Share Napisano 31 Październik 2009 Kolego "mmiodzio", problem rozwiąże zastosowanie treści pkt.6, zał. nr 4, Dz.U. 255 z 2009r. A co do dozoru, to pojazdy EXII i EXIII nie podlegają. Chyba że będą przewozić materiały wybuchowe w cysternach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 31 Październik 2009 Share Napisano 31 Październik 2009 Nie jestem w pracy i nie mam dostępu do ADR - ale trzeba sprawdzić to co ma spełniać EX II Po pierwsze z tego co pamiętam to wyłącznik prądu, oznaczenie tacho itp, uziemnienie pojazdu itp. Podkreślam, zę mogę się mylić bo dawno takiego pojazdu nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 31 Październik 2009 Autor Share Napisano 31 Październik 2009 Wodzu dzięki , jesteś nieoceniony. [ Dodano: 31-10-2009, 15:08 ] ponti >> tak przy okazji nie mogę skojarzyć kim jesteś. Napisz na pw. [ chodziło chyba o 155] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 31 Październik 2009 Share Napisano 31 Październik 2009 Oczywiście, gwoli sprostowania: pojazdy EXII,EXIII,FL,OX,AT i MEMU muszą posiadać Świadectwo Dopuszczenia (z czerwonym paskiem) wydane przez odpowiednią władzę, czyli u nas TDT, ale nie należy tego mylić z poświadczeniem dozorowym dla cystern. To miałem na myśli pisząc poprzedni post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi Napisano 1 Listopad 2009 Share Napisano 1 Listopad 2009 Jestem 'swiezo' po egzaminie ale nic mi nie wiadomo o procedurze dopuszczania do ruchu pojazdow tego typu. Wydaje mi sie ze musisz po kolei punkt po punkcie sprawdzic wymagania okreslone w rozdziale 9 ADR i jesli spelnia te wszystkie warunki wydac odpowiednie zaswiadczenie: ZASWIADCZENIE O PRZEPROWADZONYM DODATKOWYM BADANIU TECHNICZNYM POJAZDU PRZEZNACZONEGO DO PRZEWOZU NIEKTÓRYCH TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH Dla FL'ow rzeczywiscie potrzebny jest wazny protokol TDT na zbiornik jak pisze kolega ponti Co do 'niepalnosci' oponczy i skrzyni ladunkowej wiazacym dokumentem jest poswiadczenie producenta. Te 2 dokumenty + badanie techniczne z wynikiem pozytywnym wlasciciel odsyla do TDT skad otrzymuje SWIADECTWO DOPUSZCZENIA POJAZDÓW DO PRZEWOZU NIEKTÓRYCH TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH (z czerwonym paskiem) Jesli sie myle poprawcie mnie bo jestem poczatkujacy;) A najlepiej bedzie jak zadzwonisz do TDT i Ci powiedza jakie sa wymagania i jak przebiega procedura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 2 Listopad 2009 Autor Share Napisano 2 Listopad 2009 Jestem 'swiezo' Wydaje mi sie ze musisz po kolei punkt po punkcie sprawdzic wymagania okreslone w rozdziale 9 ADR i jesli spelnia te wszystkie warunki wydac odpowiednie zaswiadczenie: To nie powinno Ci się wydawać ,tak powinno się zawsze robić ,ale serdeczne dzięki . Każda podpowiedż jest dobra. Co do reszty pytań to skorzystam z porady i zadzwonie do TDT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi