Skocz do zawartości

Jak podejsć do EX II i Przyczepy tego pojazdu.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pewien problem. Przyjechał do mnie na SKP pojazd marki Iveco Stralis ,rocznik 2005r. Jest to pojazd EX II , kl.I grupa zgodności J. Powiedzcie mi proszę czy tylko wystarczy nam zaświadczenie z czerwonym paskiem i wyciąg ze świadectwa homologacji ,czy ma być Decyzja z Dozoru o dopuszczeniu pojazdu do ruchu.

Czemu się pytam >>dlatego gdyż jak sprawdzamy FL i inne to ma być Decyzja z Dozoru oprócz zaświadczenia z czerwonym paskiem ,a jak podejść do EX II.

Następne Pytania;

-Jest jeszcze przyczepa do tego Iveco >>ZASŁAW typ-D656 ,kat. O3. Klijent przedstawiał mi tylko jakieś zaświadczenie z Firmy produkującej te przyczepy i nic więcej . Tam wyczytałem że SPEŁNIA NORMY KLAS 1,2,9,[ Grupa A]. Jak to interpretować ,czy też mamy wymagać Decyzji. Kurde , oprócz tego zaświadczenia to nie ma nic tzn.żadnej podstawy do dopuszczenia do ruchu.

- no i oczywiście są opończe do tych pojazdów bez żadnych atestów.

- czy te atesty na opończe mają być co rok nowe wydawane.

Napisano

dozór musi być na każdy zbiornik , a co do zawieszenia to nie wiem proponuję się z naszym wodzem skontaktować on jest wszech wiedzący ::claus:D:-D

Napisano

Kolego "mmiodzio", problem rozwiąże zastosowanie treści pkt.6, zał. nr 4, Dz.U. 255 z 2009r.

A co do dozoru, to pojazdy EXII i EXIII nie podlegają. Chyba że będą przewozić materiały wybuchowe w cysternach :mrgreen:

Napisano

Nie jestem w pracy i nie mam dostępu do ADR - ale trzeba sprawdzić to co ma spełniać EX II Po pierwsze z tego co pamiętam to wyłącznik prądu, oznaczenie tacho itp, uziemnienie pojazdu itp. Podkreślam, zę mogę się mylić bo dawno takiego pojazdu nie miałem.

Napisano

Wodzu dzięki , jesteś nieoceniony.

[ Dodano: 31-10-2009, 15:08 ]

ponti >> tak przy okazji nie mogę skojarzyć kim jesteś. Napisz na pw.

[ chodziło chyba o 155]

Napisano

Oczywiście, gwoli sprostowania: pojazdy EXII,EXIII,FL,OX,AT i MEMU muszą posiadać Świadectwo Dopuszczenia (z czerwonym paskiem) wydane przez odpowiednią władzę, czyli u nas TDT, ale nie należy tego mylić z poświadczeniem dozorowym dla cystern. To miałem na myśli pisząc poprzedni post.

Napisano

Jestem 'swiezo' po egzaminie ale nic mi nie wiadomo o procedurze dopuszczania do ruchu pojazdow tego typu. Wydaje mi sie ze musisz po kolei punkt po punkcie sprawdzic wymagania okreslone w rozdziale 9 ADR i jesli spelnia te wszystkie warunki wydac odpowiednie zaswiadczenie: ZASWIADCZENIE O PRZEPROWADZONYM DODATKOWYM BADANIU TECHNICZNYM POJAZDU PRZEZNACZONEGO DO

PRZEWOZU NIEKTÓRYCH TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH

Dla FL'ow rzeczywiscie potrzebny jest wazny protokol TDT na zbiornik jak pisze kolega ponti

Co do 'niepalnosci' oponczy i skrzyni ladunkowej wiazacym dokumentem jest poswiadczenie producenta.

Te 2 dokumenty + badanie techniczne z wynikiem pozytywnym wlasciciel odsyla do TDT skad otrzymuje SWIADECTWO DOPUSZCZENIA POJAZDÓW DO

PRZEWOZU NIEKTÓRYCH TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH (z czerwonym paskiem)

Jesli sie myle poprawcie mnie bo jestem poczatkujacy;)

A najlepiej bedzie jak zadzwonisz do TDT i Ci powiedza jakie sa wymagania i jak przebiega procedura

Napisano
Jestem 'swiezo' Wydaje mi sie ze musisz po kolei punkt po punkcie sprawdzic wymagania okreslone w rozdziale 9 ADR i jesli spelnia te wszystkie warunki wydac odpowiednie zaswiadczenie:

To nie powinno Ci się wydawać ,tak powinno się zawsze robić ,ale serdeczne dzięki .

Każda podpowiedż jest dobra. Co do reszty pytań to skorzystam z porady i zadzwonie do TDT. ::hey