Skocz do zawartości

Ceny urzędowe w góre: prawo jazdy i dowód rejestracyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapowiada się kolejna rewolucja w prawach jazdy, tym razem - cenowa. Jeszcze tylko przez dwa miesiące za kurs nauki jazdy płacimy bez podatku VAT. Według pomysłu resortu finansów, od 1 stycznia do ceny szkolenia zostanie on doliczony i to w wysokości aż 22 proc. - informuje Dziennik Zachodni.

Przy średniej cenie kursu (1000 - 1700 zł.) może to oznaczać ok. 200-350 zł. więcej do wydania. Ośrodki szkolące kierowców jeszcze nie notują drastycznego wzrostu liczby kursantów, ale spodziewają się, że lada dzień to się zmieni.

Pretekstem do wprowadzenia zmian łatających dziurę budżetową jest dostosowanie naszego prawa do unijnego. Jak wyjaśnia Magdalena Kobos, rzeczniczka resortu finansów, według unijnej nomenklatury działalność szkół jazdy nie mieści się w katalogu usług edukacyjnych, na które VAT jest zerowy. I właśnie dlatego ten 22-procentowy haracz zostanie wprowadzony.

Na tym nie koniec złych wiadomości dla obecnych i przyszłych kierowców. Od stycznia w górę pójdą też urzędowe opłaty. Tym razem niespodziankę szykuje nam Ministerstwo Infrastruktury, które przygotowało projekt nowelizacji rozporządzeń zawierający nowe wysokości opłat za wydanie prawa jazdy i dokumentów pojazdu.

Wydanie prawa jazdy będzie kosztować 82 zł. (podwyżka o 12 zł.), nowa opłata za międzynarodowe prawo jazdy wyniesie 29 zł. (więcej o 4 zł.), wydanie dowodu rejestracyjnego to wydatek 53 zł. (o 5 zł. więcej), komplet naklejek na tablice 12 zł. (wzrost o 1 zł.), a nalepka na szybę 18 zł. (o 2 zł. w górę).

Aldona Minorczyk-Cichy

źródło: http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Za-prawko-zaplacisz-wiecej,wid,11636293,wiadomosc.html

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano

W cale się nie dziwie, w tym kraju to są tylko podwyżki. Wielka jedna banda.

Napisano

Na razie to projekt - Dz.U. nie został jeszcze ogłoszony.

Trzeba przyznać, że aktualne ceny dokumentów komunikacyjnych utrzymywały się chyba najdłużej w ciągu ostatniej dekady, więc nie dziwo, że idzie nowe...

Ukryta prawda jest taka, że zaczęły się sypać budżety starostw, przyzwyczajone do określonych wpływów z tej działki swojej działalności. A że spadek na rynku wyraźny, to i plany budżetowe przestały się wypełniać. Zamiast zwiększyć subwencje postanowiono więc zagwarantować wyższe ceny urzędowe...

Napisano
W cale się nie dziwie, w tym kraju to są tylko podwyżki. Wielka jedna banda.

O przepraszam CEPIK staniał 8)

Napisano
ale się rzucili.

Statystycznie rzecz biorąc staniało o 50% a że z 1,00 na 0,50zł. to już pikuś :lol:

Podwyżka prawka jest tylko o 15%, a że jest to 12,00zł to też pikuś ale Pan Pikuś :shock::x

No i zupełnie przypadkiem wszedł obowiązek wymiany wszystkich praw jazdy dla kierowców zawodowych by na ich koszt wpisać specjalny kod "95" :x:x:x

A, że od kilku lat nie ma powodów do podwyżki cen za badania techniczne i z tych samych powodów można podwyższyć ceny dokumentów komunikacyjnych to dopiero PAN PIKUŚ :x::hey

No to wkońcu podwyżki pójdą na jakiś zbożny cel na przykład podwyżki dla urzędników bo koszty produkcji przecież nie zdrożały :-)

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

Napisano
a że z 1,00 na 0,50zł. to już pikuś

mi się zdaje ze z 2 zł na 1 zł :)

Napisano
2 zł na 1 zł
tak gdybyśmy mówili o opłacie ewidencyjnej za badania techniczne a mówimy o dokumentach komunikacyjnych czyli z 1zł. na 0.50zł. :-D

Nic nie szkodzi :cool:

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Napisano
2 zł na 1 zł
tak gdybyśmy mówili o opłacie ewidencyjnej za badania techniczne a mówimy o dokumentach komunikacyjnych czyli z 1zł. na 0.50zł. :-D

Nic nie szkodzi :cool:

A ja o CEPIK-u za bt Co mnie WK tu forum dla diagnostów halo :-)

Też nic nie szkodzi 8)

Napisano
No to wkońcu podwyżki pójdą na jakiś zbożny cel na przykład podwyżki dla urzędników bo koszty produkcji przecież nie zdrożały :-)

Boguś... Wybaczam Ci, bo jest w końcu weekend i miałeś prawo się napić 8)

Napisano
Co mnie WK tu forum dla diagnostów halo

No właśnie hallo to jest forum diagnostów i Wydziałów Komunikacji. Temat został zamieszczony w dziale Wydziały Komunikacji a jego tytuł

Ceny urzędowe w góre: prawo jazdy i dowód rejestracyjny
a treść:
Zapowiada się kolejna rewolucja w prawach jazdy,
oraz
nowe wysokości opłat za wydanie prawa jazdy i dokumentów pojazdu.
tj
wydanie dowodu rejestracyjnego
.

Tak dla wzrokowców link znajduje się w WK:

NORCOM [FORUM] Strona Główna » Wydziały Komunikacji » Wydziały Komunikacji - tematy ogólne » Ceny urzędowe w góre: prawo jazdy i dowód rejestracyjny

W większości wypowiedzieli się w temacie urzędnicy ale miło' date=' że forumowicz Pan Jarolud też zabrał głos.

podwyżki dla urzędników
ot rozmarzyłem się jak to Błażeju określiłeś w weekend - Pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Napisano
W większości wypowiedzieli się w temacie urzędnicy ale miło, że forumowicz Pan Jarolud też zabrał głos.

Co na myśli miałem powiedziałem (tj napisałem żeby znowu nie było że za słówka łapią) AMEN 8) Pozatym jako diagnosta chciałbym zrozumieć problemy od str. WK . A zmieniłem zdanie w tej kwestii bo jednak po tej samej stronie barykady stoimy . 8)

Napisano

Forum jest o badaniach technicznych I REJESTRACJI POJAZDÓW!! :-x

Czy w SKP rejestruje się pojazdy?? :lol:

Napisano
Czy w SKP rejestruje się pojazdy??

Coś napisałem o rejestracji ? Napisałem o CEPIKU na SKP . Ceregiele :-)

W cale się nie dziwie, w tym kraju to są tylko podwyżki. Wielka jedna banda

Wypowiedź dotyczy tego co powyżej zacytowałem i co z tego ze dział itepe ? Diagnosta z urzednikiem WK nie moze wymienić poglądów ? WK mają swoje fora. Bo mam kilka pytań ale po takiej tyradzie to faktycznie dam sobie spokój :( Przepraszam że się urodziłem 8)

Napisano

prawda jest taka, ze gdybysmy mieli swojego przedstawiciela w gronie 'WIELKICH' dokonujacych legislacji ustaw moze by sie za NAMI ujal a tak to nie liczmy na wiele

Byla podwyzko-obnizka cen za badania techniczne, nastepna bedzie za lat pare...

Napisano
Jest razem z diagnostami, ale to chyba nic

No jak juz tu jesteś.....a to se bądz,moze i Ty się do czegoś przydasz....!!!! :x:lol:

Napisano
dostaniecie po banie!

Nie lubie banow...!!!! :razz:

[ Dodano: 02-11-2009, 20:50 ]

Ps.Wolę g....ą z.......ą z miodem...!!!!! :viva:

Napisano
Jest razem z diagnostami, ale to chyba nic

No jak juz tu jesteś.....a to se bądz,moze i Ty się do czegoś przydasz....!!!! :x:lol:

Dzięki za pozwolenmie:-) Ty diagnosta przecież, też tu zaglądasz ? Bo nie wiem czy nam wolno banie BANIA PIWA by się przydała 8)

Napisano
Ty diagnosta przecież, też tu zaglądasz

A powiedz co na wszelki wypadek nosi ksiądz.......!!!!! :x

A ja wlasnie prawie jak ten ksiądz......!!!! :D

Napisano
Ty diagnosta przecież, też tu zaglądasz

A powiedz co na wszelki wypadek nosi ksiądz.......!!!!! :x

A ja wlasnie prawie jak ten ksiądz......!!!! :D

hihi ::D okularnicy wszystkich krajów łączcie się albo jakoś tak .... :)8)

Napisano
a nalepka na szybę 18 zł. (o 2 zł. w górę).

Aldona Minorczyk-Cichy

źródło: http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Za-prawko-zaplacisz-wiecej,wid,11636293,wiadomosc.html

Gwoli ścisłości, nie 2zł. a 1,50zł. ;)

Ciekawostką był fakt, jak były świadectwa kwalifikacji.

Wyprodukowane one były w identycznej technologii jak prawo jazdy, identycznie wyglądały, a jedyny fakt jaki je różnił to kolor, były zielone, i ......cena kosztowały 30zł. a prawo jazdy ...70zł!!!

Jak widać inny kolor farby potrafi wiele kosztować ;)

Napisano
kosztowały 30zł. a prawo jazdy ...70zł

Ceny urzędowe nie mają nic wspólnego z kosztem produkcji. Dla WK w dostawie kosztowały prawie tyle samo.

Napisano
Ceny urzędowe nie mają nic wspólnego z kosztem produkcji

Dokładnie. Przypomnijcie sobie jak było z kartami pojazdu kilka lat temu.