Bogusław Maćkowski Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Zapowiada się kolejna rewolucja w prawach jazdy, tym razem - cenowa. Jeszcze tylko przez dwa miesiące za kurs nauki jazdy płacimy bez podatku VAT. Według pomysłu resortu finansów, od 1 stycznia do ceny szkolenia zostanie on doliczony i to w wysokości aż 22 proc. - informuje Dziennik Zachodni. Przy średniej cenie kursu (1000 - 1700 zł.) może to oznaczać ok. 200-350 zł. więcej do wydania. Ośrodki szkolące kierowców jeszcze nie notują drastycznego wzrostu liczby kursantów, ale spodziewają się, że lada dzień to się zmieni. Pretekstem do wprowadzenia zmian łatających dziurę budżetową jest dostosowanie naszego prawa do unijnego. Jak wyjaśnia Magdalena Kobos, rzeczniczka resortu finansów, według unijnej nomenklatury działalność szkół jazdy nie mieści się w katalogu usług edukacyjnych, na które VAT jest zerowy. I właśnie dlatego ten 22-procentowy haracz zostanie wprowadzony. Na tym nie koniec złych wiadomości dla obecnych i przyszłych kierowców. Od stycznia w górę pójdą też urzędowe opłaty. Tym razem niespodziankę szykuje nam Ministerstwo Infrastruktury, które przygotowało projekt nowelizacji rozporządzeń zawierający nowe wysokości opłat za wydanie prawa jazdy i dokumentów pojazdu. Wydanie prawa jazdy będzie kosztować 82 zł. (podwyżka o 12 zł.), nowa opłata za międzynarodowe prawo jazdy wyniesie 29 zł. (więcej o 4 zł.), wydanie dowodu rejestracyjnego to wydatek 53 zł. (o 5 zł. więcej), komplet naklejek na tablice 12 zł. (wzrost o 1 zł.), a nalepka na szybę 18 zł. (o 2 zł. w górę). Aldona Minorczyk-Cichy źródło: http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Za-prawko-zaplacisz-wiecej,wid,11636293,wiadomosc.html Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
mmiodzio Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 W cale się nie dziwie, w tym kraju to są tylko podwyżki. Wielka jedna banda. Cytuj
blakop Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Na razie to projekt - Dz.U. nie został jeszcze ogłoszony. Trzeba przyznać, że aktualne ceny dokumentów komunikacyjnych utrzymywały się chyba najdłużej w ciągu ostatniej dekady, więc nie dziwo, że idzie nowe... Ukryta prawda jest taka, że zaczęły się sypać budżety starostw, przyzwyczajone do określonych wpływów z tej działki swojej działalności. A że spadek na rynku wyraźny, to i plany budżetowe przestały się wypełniać. Zamiast zwiększyć subwencje postanowiono więc zagwarantować wyższe ceny urzędowe... Cytuj
jarolud Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 W cale się nie dziwie, w tym kraju to są tylko podwyżki. Wielka jedna banda. O przepraszam CEPIK staniał Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 ale się rzucili. Statystycznie rzecz biorąc staniało o 50% a że z 1,00 na 0,50zł. to już pikuś Podwyżka prawka jest tylko o 15%, a że jest to 12,00zł to też pikuś ale Pan Pikuś No i zupełnie przypadkiem wszedł obowiązek wymiany wszystkich praw jazdy dla kierowców zawodowych by na ich koszt wpisać specjalny kod "95" A, że od kilku lat nie ma powodów do podwyżki cen za badania techniczne i z tych samych powodów można podwyższyć ceny dokumentów komunikacyjnych to dopiero PAN PIKUŚ No to wkońcu podwyżki pójdą na jakiś zbożny cel na przykład podwyżki dla urzędników bo koszty produkcji przecież nie zdrożały Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
jarolud Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 a że z 1,00 na 0,50zł. to już pikuś mi się zdaje ze z 2 zł na 1 zł Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 2 zł na 1 zł tak gdybyśmy mówili o opłacie ewidencyjnej za badania techniczne a mówimy o dokumentach komunikacyjnych czyli z 1zł. na 0.50zł. Nic nie szkodzi Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
jarolud Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 2 zł na 1 zł tak gdybyśmy mówili o opłacie ewidencyjnej za badania techniczne a mówimy o dokumentach komunikacyjnych czyli z 1zł. na 0.50zł. Nic nie szkodzi A ja o CEPIK-u za bt Co mnie WK tu forum dla diagnostów halo Też nic nie szkodzi Cytuj
blakop Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 No to wkońcu podwyżki pójdą na jakiś zbożny cel na przykład podwyżki dla urzędników bo koszty produkcji przecież nie zdrożały Boguś... Wybaczam Ci, bo jest w końcu weekend i miałeś prawo się napić Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 2 Listopad 2009 Autor Napisano 2 Listopad 2009 Co mnie WK tu forum dla diagnostów halo No właśnie hallo to jest forum diagnostów i Wydziałów Komunikacji. Temat został zamieszczony w dziale Wydziały Komunikacji a jego tytuł Ceny urzędowe w góre: prawo jazdy i dowód rejestracyjny a treść: Zapowiada się kolejna rewolucja w prawach jazdy, oraz nowe wysokości opłat za wydanie prawa jazdy i dokumentów pojazdu. tj wydanie dowodu rejestracyjnego. Tak dla wzrokowców link znajduje się w WK: NORCOM [FORUM] Strona Główna » Wydziały Komunikacji » Wydziały Komunikacji - tematy ogólne » Ceny urzędowe w góre: prawo jazdy i dowód rejestracyjny W większości wypowiedzieli się w temacie urzędnicy ale miło' date=' że forumowicz Pan Jarolud też zabrał głos. podwyżki dla urzędników ot rozmarzyłem się jak to Błażeju określiłeś w weekend - Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
jarolud Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 W większości wypowiedzieli się w temacie urzędnicy ale miło, że forumowicz Pan Jarolud też zabrał głos. Co na myśli miałem powiedziałem (tj napisałem żeby znowu nie było że za słówka łapią) AMEN Pozatym jako diagnosta chciałbym zrozumieć problemy od str. WK . A zmieniłem zdanie w tej kwestii bo jednak po tej samej stronie barykady stoimy . Cytuj
blakop Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Forum jest o badaniach technicznych I REJESTRACJI POJAZDÓW!! Czy w SKP rejestruje się pojazdy?? Cytuj
jarolud Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Czy w SKP rejestruje się pojazdy?? Coś napisałem o rejestracji ? Napisałem o CEPIKU na SKP . Ceregiele W cale się nie dziwie, w tym kraju to są tylko podwyżki. Wielka jedna banda Wypowiedź dotyczy tego co powyżej zacytowałem i co z tego ze dział itepe ? Diagnosta z urzednikiem WK nie moze wymienić poglądów ? WK mają swoje fora. Bo mam kilka pytań ale po takiej tyradzie to faktycznie dam sobie spokój Przepraszam że się urodziłem Cytuj
zbigi Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 prawda jest taka, ze gdybysmy mieli swojego przedstawiciela w gronie 'WIELKICH' dokonujacych legislacji ustaw moze by sie za NAMI ujal a tak to nie liczmy na wiele Byla podwyzko-obnizka cen za badania techniczne, nastepna bedzie za lat pare... Cytuj
blakop Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 WK mają swoje fora. Owszem. Jedno jest pod adresem www.norcom.com.pl/nowe_forum Jest razem z diagnostami, ale to chyba nic Cytuj
Regan55 Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Jest razem z diagnostami, ale to chyba nic No jak juz tu jesteś.....a to se bądz,moze i Ty się do czegoś przydasz....!!!! Cytuj
blakop Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Za chwile wszyscy dostaniecie po banie! Cytuj
Regan55 Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 dostaniecie po banie! Nie lubie banow...!!!! [ Dodano: 02-11-2009, 20:50 ] Ps.Wolę g....ą z.......ą z miodem...!!!!! Cytuj
jarolud Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Jest razem z diagnostami, ale to chyba nic No jak juz tu jesteś.....a to se bądz,moze i Ty się do czegoś przydasz....!!!! Dzięki za pozwolenmie:-) Ty diagnosta przecież, też tu zaglądasz ? Bo nie wiem czy nam wolno banie BANIA PIWA by się przydała Cytuj
Regan55 Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Ty diagnosta przecież, też tu zaglądasz A powiedz co na wszelki wypadek nosi ksiądz.......!!!!! A ja wlasnie prawie jak ten ksiądz......!!!! Cytuj
jarolud Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Ty diagnosta przecież, też tu zaglądasz A powiedz co na wszelki wypadek nosi ksiądz.......!!!!! A ja wlasnie prawie jak ten ksiądz......!!!! hihi okularnicy wszystkich krajów łączcie się albo jakoś tak .... Cytuj
elliot Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 a nalepka na szybę 18 zł. (o 2 zł. w górę). Aldona Minorczyk-Cichy źródło: http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Za-prawko-zaplacisz-wiecej,wid,11636293,wiadomosc.html Gwoli ścisłości, nie 2zł. a 1,50zł. Ciekawostką był fakt, jak były świadectwa kwalifikacji. Wyprodukowane one były w identycznej technologii jak prawo jazdy, identycznie wyglądały, a jedyny fakt jaki je różnił to kolor, były zielone, i ......cena kosztowały 30zł. a prawo jazdy ...70zł!!! Jak widać inny kolor farby potrafi wiele kosztować Cytuj
blakop Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 kosztowały 30zł. a prawo jazdy ...70zł Ceny urzędowe nie mają nic wspólnego z kosztem produkcji. Dla WK w dostawie kosztowały prawie tyle samo. Cytuj
Jackow Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 Ceny urzędowe nie mają nic wspólnego z kosztem produkcji Dokładnie. Przypomnijcie sobie jak było z kartami pojazdu kilka lat temu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi