Skocz do zawartości

VAT dla rolnictawa

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie ---- w związku iż rolnicy płacą za usługi dla rolnictwa i w rolnictwie 6% VATU czy na stacjach diagnostycznych nie powinno się wystawiać faktur za przyczepy rolnicze i ciągniki rolnicze ze 6% stawką VATU

Może ktoś coś doradzi :D

Napisano

Moim zdaniem problem jest dwojakiego rodzaju

- masz działalność gospodarczą (nie rolniczą) polegającą na świadczeniu usług (badań) które to są obciążone VATem 22%

- nie ma oddzielnej usługi rolniczej z odpowiednim symbolem SWW i stawką VAT mniejszą niż 22% (o ile mi wiadomo nie ma w ogóle takiej usługi). Stawki niższe niż 22% mają materiały do produkcji rolnej i części zamienne do maszyn rolniczych.

Pracowałem kiedyś w serwisie ciągników. Części zamienne do maszyn rolniczych - pasujące tylko do maszyn rolniczych - miały symbol SWW i niższy VAT. Części pasujące też do samochodów miały VAT 22% (uszczelniacze, o-ringi itp). Usługa miała VAT 22%.

To było w latach 1996-1999. Jeśli były jakieś zmiany - nic o nich nie wiem.

Pozdrawiam

Napisano
Może ktoś coś doradzi
Jak ktoś nie ma co robic to dziwne pytania wymyśla. :mrgreen:

Co ma wspólnego rolnik "vatowiec" sześcio-procętowy z tym że usługi na stacji są na 22% :lol: dosłownie nic aczkolwiek może ma bo oba są na wacie :evil::evil: to jak byś szedł do sklepu po chlep który chyba jest na 7% a sklepowa do Ciebie z tekstem pan rolnik czy z sektora prywatnego i sru na 22% :P

Napisano

Myślę, że zostały pomylone dwa pojęcia świadczeniodawca i świadczeniobiorca. Rolnik może sobie wystawić fakturę z Vatem 6%. Ale proszę mi wyjaśnić czy jak rolnik kupuje paliwo do ciągnika to z jakim Vatem :?: Jest nabywcą i płaci Vat 22%, a później niech sobie odlicza. :x

Napisano
Jak ktoś nie ma co robic to dziwne pytania wymyśla. :mrgreen:

Też tak myślę.

Myślę, że zostały pomylone dwa pojęcia świadczeniodawca i świadczeniobiorca

Nie to forum,,,

Napisano
  • Autor
sru na 22% :P

Za dużo reklam kolega ogląda :D

Też tak myślę.

ketiw38 napisał/a:

Myślę, że zostały pomylone dwa pojęcia świadczeniodawca i świadczeniobiorca

Nie to forum,,,

Tak się spytałem bo też takie pytanie otrzymałem i musiałem się poradzić :D

Nigdy nie zawadzi jak mądry głupiemu doradzi :D:D:x

• 14 years later...
Napisano

W mojej okolicy był zakład produkujący m.in. betoniarki.

I maszyna pomalowana na szaro  pod szyldem "betoniarka" = VAT 22%

A taka sama maszyna pomalowana na zielono (czy niebiesko)  pod szyldem "mieszalnik pasz" = VAT 0%

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Z taczkami też tak było :)