Nowicjusz Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 Mam takie pytanie ---- w związku iż rolnicy płacą za usługi dla rolnictwa i w rolnictwie 6% VATU czy na stacjach diagnostycznych nie powinno się wystawiać faktur za przyczepy rolnicze i ciągniki rolnicze ze 6% stawką VATU Może ktoś coś doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 Moim zdaniem problem jest dwojakiego rodzaju - masz działalność gospodarczą (nie rolniczą) polegającą na świadczeniu usług (badań) które to są obciążone VATem 22% - nie ma oddzielnej usługi rolniczej z odpowiednim symbolem SWW i stawką VAT mniejszą niż 22% (o ile mi wiadomo nie ma w ogóle takiej usługi). Stawki niższe niż 22% mają materiały do produkcji rolnej i części zamienne do maszyn rolniczych. Pracowałem kiedyś w serwisie ciągników. Części zamienne do maszyn rolniczych - pasujące tylko do maszyn rolniczych - miały symbol SWW i niższy VAT. Części pasujące też do samochodów miały VAT 22% (uszczelniacze, o-ringi itp). Usługa miała VAT 22%. To było w latach 1996-1999. Jeśli były jakieś zmiany - nic o nich nie wiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llary Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 Może ktoś coś doradzi Jak ktoś nie ma co robic to dziwne pytania wymyśla. Co ma wspólnego rolnik "vatowiec" sześcio-procętowy z tym że usługi na stacji są na 22% dosłownie nic aczkolwiek może ma bo oba są na wacie to jak byś szedł do sklepu po chlep który chyba jest na 7% a sklepowa do Ciebie z tekstem pan rolnik czy z sektora prywatnego i sru na 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 Myślę, że zostały pomylone dwa pojęcia świadczeniodawca i świadczeniobiorca. Rolnik może sobie wystawić fakturę z Vatem 6%. Ale proszę mi wyjaśnić czy jak rolnik kupuje paliwo do ciągnika to z jakim Vatem Jest nabywcą i płaci Vat 22%, a później niech sobie odlicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Jak ktoś nie ma co robic to dziwne pytania wymyśla. Też tak myślę. Myślę, że zostały pomylone dwa pojęcia świadczeniodawca i świadczeniobiorca Nie to forum,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 8 Listopad 2009 Autor Share Napisano 8 Listopad 2009 sru na 22% Za dużo reklam kolega ogląda Też tak myślę. ketiw38 napisał/a: Myślę, że zostały pomylone dwa pojęcia świadczeniodawca i świadczeniobiorca Nie to forum,,, _________________ Tak się spytałem bo też takie pytanie otrzymałem i musiałem się poradzić Nigdy nie zawadzi jak mądry głupiemu doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 8 Marzec Share Napisano 8 Marzec W mojej okolicy był zakład produkujący m.in. betoniarki. I maszyna pomalowana na szaro pod szyldem "betoniarka" = VAT 22% A taka sama maszyna pomalowana na zielono (czy niebiesko) pod szyldem "mieszalnik pasz" = VAT 0% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vercyngetoryks Napisano 9 Marzec Share Napisano 9 Marzec Z taczkami też tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi