GosiaD102 Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 Cześć.Parę miesięcy temu kupiłam auto.Poprzedni właściciel zaraz je wyrejestrował a ja do tej pory go nie zarejestrowałam.Czy będę miała z tego powodu jakieś problemy?Teraz chce je sprzedać na części a resztę złomować.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 Teraz chce je sprzedać na części a resztę złomować Złomuje się auto kompletne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 Złomuje się auto kompletne. No nie tak do końca - można złomować auto niekompletne, bo przepisy to przewidują, ale musisz się liczyć z tym, że o ile auta kompletne są przez upoważnione "złomowiska" przyjmowane za darmo (nierzadko łącznie z odbiorem spod domu), o tyle przy aucie niekompletnym możesz się liczyć z opłatami (za każdy brakujący kg masy własnej). Zadzwoń może zatem na "złomowisko" przedtem i zapytaj o zasady przyjmowania niekompletnych pojazdów. Fakt nie przerejestrowania pojazdu na siebie nie rodzi żadnych konsekwencji ujemnych dla Ciebie - póki co przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GosiaD102 Napisano 13 Listopad 2009 Autor Share Napisano 13 Listopad 2009 Dzięki za rade.Najbardziej bałam się że tak długo nie rejestrowałam auta.A z tym złomowaniem to się dowiem.Chciałam sprzedać silnik i skrzynię biegów bo są w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Z tego co się orientuję to w moim rejonie w przypadku pojazdu niekompletnego można dostarczyć dla zrównoważenia masy trochę złomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duchu Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Jezeli masz dowód rejestracyjny i tablice to po prostu do wydziału komunikacji i zarejestrują, bo rozumiem ze kolega zgłosił sprzedaz auta.Chyba ze czegos nie zrozumiałem i auto jest wyrejestrowane na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Koleżanka chciała sprzedać p[arę gratów z autka - skrzynia, silnik, a resztę złomować, a nie rejestrować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Koleżanka chciała sprzedać p[arę gratów z autka - skrzynia, silnik, a resztę złomować, a nie rejestrować... Zdziwisz się "blakop" jeśli koleżanka będzie musiała to autko najpierw zarejestrować, by je potem móc zezłomować, by z kolei móc je wyrejestrować - takie są przepisy ale znając trochę Polskę przebiegnie to zupełnie inaczej ,,, na razie to koleżanka nie zachowała terminu 30 dni na zarejestrowanie zakupionego pojazdu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytus Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Czesc Koleżanka chciała sprzedać p[arę gratów z autka - skrzynia, silnik, a resztę złomować, a nie rejestrować... Zdziwisz się "blakop" jeśli koleżanka będzie musiała to autko najpierw zarejestrować, by je potem móc zezłomować, by z kolei móc je wyrejestrować - takie są przepisy ale znając trochę Polskę przebiegnie to zupełnie inaczej ,,, na razie to koleżanka nie zachowała terminu 30 dni na zarejestrowanie zakupionego pojazdu ... Ano zezlomowac mozna tylko zarejstrowane autko... a przekroczenie terminu 30 dni nie niesie za soba zadnych konsekwencji (w projekcie jest juz chyba zwiekszenie o 50% oplaty za rejestracje) osobiscie jezdze i motocyklem i samochodem nie przerejestrowanym od ponad roku... glownie dzieki "uprzejmosci" pan i panow z mojego WK Tylko czegos nie rozumiem - co to znaczy "wyrejstrowal" na jakiej podstawie i w jaki sposob??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACEK GUZ Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Nie wyrejestrował tylko zgłosił sprzedaz jeśli już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 To znaczy zgłosił sprzedaż na podstawie umowy sprzedaży, tylko tyle mógł ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GosiaD102 Napisano 13 Listopad 2009 Autor Share Napisano 13 Listopad 2009 Dzięki za rady.Tylko teraz to mam naprawdę mętlik co zrobić-zarejestrować czy nie????I prostuje-poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż.A czy można by było np. sprzedać co się da a resztę pociąć w drobny mak i na skup????Tylko jak się potem rozliczyć z tego auta???Co z jego papierami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 A czy można by było np. sprzedać co się da a resztę pociąć w drobny mak i na skup????Tylko jak się potem rozliczyć z tego auta???Co z jego papierami? To jest najgorsze rozwiązanie. Do końca życia będziesz musiała płacić OC za to auto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACEK GUZ Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Tak jak ktoś już napisał Pojedż sobie do firmy ktora zlomuje stare auta i zapytaj jak oni to widzą i czy bez rejestracji moga wystawić kwit o zlomowaniu i po problemie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytus Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Siemka Dzięki za rady.Tylko teraz to mam naprawdę mętlik co zrobić-zarejestrować czy nie????I prostuje-poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż.A czy można by było np. sprzedać co się da a resztę pociąć w drobny mak i na skup????Tylko jak się potem rozliczyć z tego auta???Co z jego papierami? No to masz kolezanko problem...i to nie z przerejestrowaniem a z obowiazkiem OC ktoremy podlega kazdy pojazd mechaniczny. Istnieje duza szansa ze jesli nie ubezpieczysz pojazdu to scignie Cie fundusz gwarancyjny... Obecna kara to ok 30 euro za dzien bez ubezpieczenia. Firmy ubezpieczeniowe jak na razie niechetnie wysylaja informacje do UFG ale robia to coraz czesciej jesli nie otrzymaja wypowiedzenia polisy na pismie lub kasy za przedluzenie (a przedluza sie automatycznie - sama). BTW tą ustawe o ubezpieczeniach to dopiero mafia tworzyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Panowie - przestańcie z ta rejestracją. Ten pojazd jest zarejestrowany - ma DR, tablice itd. Poprzedni właściciel zgłosił jego sprzedaż jedynie, co w potocznym języku właścicieli jest określane mianem "wyrejestrowałem samochód". Za przekroczenie tych 30 dni na razie nic Ci nie grozi. Absolutnie nie musisz tez rejestrować pojazdu na siebie przed oddaniem na złom. Musisz jednak miec cały komplet dokumentów od autka i ubezpieczać je do ostatniego dnia jego istnienia (kascji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Musisz jednak miec cały komplet dokumentów od autka i ubezpieczać je do ostatniego dnia jego istnienia (kascji) Nic dodać,nic ująć...!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GosiaD102 Napisano 14 Listopad 2009 Autor Share Napisano 14 Listopad 2009 Czyli jednym słowem muszę przymusowo dopełnić obowiązku ubezpieczenia go,i chodź przez ten czas nie był użytkowany....i dopiero mogę ruszyć na szrot...i w razie czego dogadać się czy i w jakiej go formie przyjmą.Czy będę miała w ogóle możliwość sprzedaży paru rzeczy. A myśleliśmy że to będzie takie proste!!!!!!Sprzedać co się da i na złom Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 muszę przymusowo dopełnić obowiązku ubezpieczenia go,i chodź przez ten czas nie był użytkowany Niestety jeszcze jeden z absurdów made in poland...!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 Ja wiem czy absurdów... W wielu krajach ubezpieczenie OC jest obowiązkowe i dobrze. Przepis jest prosty - masz samochód - płać OC. Jakby się tłumaczyć, że nie jeżdżę to nie płace, a jak zacznę jeździć to zapłacę to w polskim społeczeństwie oznaczałoby w praktyce "nigdy nie płacę - bo udowodnij mi że jeżdżę"... No taka prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 Przepis jest prosty - masz samochód - płać OC Niby proste jak drut "kolczasty".... że nie jeżdżę to nie płace Tak w zasadzie powinno być ale tez jest ze nie placę ale jezdzę...moze się jednak uda i wszystko będzie OK..!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 Niby proste jak drut "kolczasty".... , albo dwa metry sznurka w kieszeni ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GosiaD102 Napisano 15 Listopad 2009 Autor Share Napisano 15 Listopad 2009 Czarna rzeczywistość Chciałam mieć autko-to teraz będę płacić.Znalazłam namiary na warsztat, który często i gęsto pomaga takim jak ja.Oczywiście z większą korzyścią dla siebie.Albo odkupi w całości autko na części albo w częściach z dołożeniem żelastwa tak jak już wspominał kolega.Tylko jeszcze muszę coś pokombinować z oc????????Może będzie można trochę w czasie się cofnąć ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 15 Listopad 2009 Share Napisano 15 Listopad 2009 Może będzie można trochę w czasie się cofnąć ...... Tutaj nic nie wskorasz.Musisz mieć pieczątkę z WK i adnotację ze autko wyrejestrowane i dopiero do firmy ubezpieczeniowej.Inaczej nie będą chcieli z Tobą rozmawiać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 15 Listopad 2009 Share Napisano 15 Listopad 2009 Jak sprzedasz całe autko warsztatowi, to co się przejmujesz OC? Niech się warsztat martwi. Nie rejestrowałaś na siebie do tej pory, nie ubezpieczałaś, to i zgłaszać nigdzie nic nie musisz... Tak to w praktyce wygląda na dzień dzisiejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi