ponti Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Dochodzą do mnie słuchy że w niektórych stacjach w moim rejonie nie chcą robić badaną tak zwanych " Po szkodzie komunikacyjnej " czyli szkoda powyżej 2.tyś zł < nr. cennika 6.8 >. Diagności opierają się tym że po 22-09-2009r weszły nowe przepisy odnośnie tego badania i została wzniesiona ta opłata i zastąpiona badaniem za 94 zł .Przeglądałem dz U i tam dalej takie badanie istnieje. http://www.patronat.pl/Akty_prawne/Pliki_PDF/2009/Dz.U.2009-155_1233.pdf Cytuj
Regan55 Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Diagności opierają się tym że po 22-09-2009r weszły nowe przepisy odnośnie tego badania i została wzniesiona ta opłata i zastąpiona badaniem za 94 zł .Przeglądałem dz U i tam dalej takie badanie istnieje Nic się w tej kwestii nie zmieniło.Ja juz to robilem...!!!! Cytuj
pablos Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Witam. Badanie jest niezależne od wartości szkody. Co wpisujecie w uwagach do takiego badania i czy wykreślacie pozy 1 i 2 ? Cytuj
adam1501 Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Co wpisujecie w uwagach do takiego badania i czy wykreślacie pozy 1 i 2 ? Oba punkty skreślone (badanie dodatkowe), w uwagach nie wpisuję nic (nie ma takiej potrzeby ani obowiązku), w drugim punkcie zaświadczenia wymieniam układy, które sprawdzałem w ramach badania, odpowiednio do zakresu naprawy (zgodnie z objaśnieniami do wzoru zaświadczenia). Cytuj
ponti Napisano 14 Listopad 2009 Autor Napisano 14 Listopad 2009 ja robię tak : Rodzaj badania : BADANIE DODATKOWE SZKODA KOMUNIKACYJNA cennik : 6.8, wynik badania : BEZ OCENY. Uwagi : POJAZD PO SZKODZIE KOMUNIKACYJNEJ . USTERKI USUNIĘTE Cytuj
jasiu78 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Teraz nic nie pisze że szkoda musi przekroczyć 2000zł. 5) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz.U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.17)) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego; U nas się to robi tylko wtedy gdy Ubezpieczyciel żąda tego od klienta na piśmie w zakresie j.w. Wcześniej robiliśmy gdy szkoda przekroczyła 2000zł a teraz tylko jak klient przyjedzie z pismem,że mu ubezpieczalnia kazała przyjechać na badanie! Cytuj
jarolud Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Wcześniej robiliśmy gdy szkoda przekroczyła 2000zł a teraz tylko jak klient przyjedzie z pismem,że mu ubezpieczalnia kazała przyjechać na badanie! U mnie nic ubezpieczyciel nie daje .... Dlaczego ? Zacznę tego wymagać Cytuj
Jackow Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Musi dać jakiś wykaz bo na wniosek klienta nie wykonasz badania Cytuj
zbigi Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 robicie samo dodatkowe czy zakres okresowego+dodatkowego? Cytuj
wrc69 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Dodatkowe. Protokół w dłoń i lecisz po usterkach. Pozdrawiam Cytuj
Regan55 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Musi dać jakiś wykaz bo na wniosek klienta nie wykonasz badania Ja ządam kalkulacji naprawy i dopiero cokolwiek robię... Cytuj
Tytus Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Witam My radzimy sobie tak - jesli klient ma DR i przyjezdza autem z prosba o badanie dla TU (podobno musi byc zeby uznali kolejna szkode) to robimy 6.8 a jesli jest pokwitowanie na stan powypadkowy to bezwzglednie 5,2. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi