Skocz do zawartości

badanie dla ubezbieczalni

ponti

Rekomendowane odpowiedzi

Dochodzą do mnie słuchy że w niektórych stacjach w moim rejonie nie chcą robić badaną tak zwanych " Po szkodzie komunikacyjnej " czyli szkoda powyżej 2.tyś zł < nr. cennika 6.8 >. Diagności opierają się tym że po 22-09-2009r weszły nowe przepisy odnośnie tego badania i została wzniesiona ta opłata i zastąpiona badaniem za 94 zł .Przeglądałem dz U i tam dalej takie badanie istnieje.

http://www.patronat.pl/Akty_prawne/Pliki_PDF/2009/Dz.U.2009-155_1233.pdf

Diagności opierają się tym że po 22-09-2009r weszły nowe przepisy odnośnie tego badania i została wzniesiona ta opłata i zastąpiona badaniem za 94 zł .Przeglądałem dz U i tam dalej takie badanie istnieje

Nic się w tej kwestii nie zmieniło.Ja juz to robilem...!!!! :D

Co wpisujecie w uwagach do takiego badania i czy wykreślacie pozy 1 i 2 ?

Oba punkty skreślone (badanie dodatkowe), w uwagach nie wpisuję nic (nie ma takiej potrzeby ani obowiązku), w drugim punkcie zaświadczenia wymieniam układy, które sprawdzałem w ramach badania, odpowiednio do zakresu naprawy (zgodnie z objaśnieniami do wzoru zaświadczenia).

ja robię tak :

Rodzaj badania : BADANIE DODATKOWE SZKODA KOMUNIKACYJNA

cennik : 6.8,

wynik badania : BEZ OCENY.

Uwagi : POJAZD PO SZKODZIE KOMUNIKACYJNEJ . USTERKI USUNIĘTE

• 4 weeks later...

Teraz nic nie pisze że szkoda musi przekroczyć 2000zł.

5) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego

odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia

określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z

dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz.U. z 2003 r. Nr

124, poz. 1151, z późn. zm.17)) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego

lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu

drogowego;

U nas się to robi tylko wtedy gdy Ubezpieczyciel żąda tego od klienta na piśmie w zakresie j.w.

Wcześniej robiliśmy gdy szkoda przekroczyła 2000zł a teraz tylko jak klient przyjedzie z pismem,że mu ubezpieczalnia kazała przyjechać na badanie!

Wcześniej robiliśmy gdy szkoda przekroczyła 2000zł a teraz tylko jak klient przyjedzie z pismem,że mu ubezpieczalnia kazała przyjechać na badanie!

U mnie nic ubezpieczyciel nie daje .... Dlaczego ? Zacznę tego wymagać 8)

Witam

My radzimy sobie tak - jesli klient ma DR i przyjezdza autem z prosba o badanie dla TU (podobno musi byc zeby uznali kolejna szkode) to robimy 6.8 a jesli jest pokwitowanie na stan powypadkowy to bezwzglednie 5,2.