Skocz do zawartości

Badanie identyfikacyjne

lala17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam pytanie nastepujące:Jak ma postąpić diagnosta, który podczas przeprowadzania DBT pojazdu sprowadzonego z zagranicy w celu ustalenia danych potrzebnych do rejestracji (na wniosek klienta), stwierdza brak tabliczki znamionowej? Kto ma określić o jakie dane chodzi? (na piśmie czy na "buzię").

Pytanie II: Czy diagnosta na wniosek klienta może przeprowadzić OBT przed I rej. w kraju jeżeli pojazd posiada ważne BT z zagranicy?

Witam wszystkich.

Mam pytanie nastepujące:Jak ma postąpić diagnosta, który podczas przeprowadzania DBT pojazdu sprowadzonego z zagranicy w celu ustalenia danych potrzebnych do rejestracji (na wniosek klienta), stwierdza brak tabliczki znamionowej

ustalasz dane i w uwagach piszesz "brak tabliczki..."

Kto ma określić o jakie dane chodzi? (na piśmie czy na "buzię").

Piszesz powyżej -na wniosek klienta ,który powinien wiedzieć o jakie dane chodzi(można na "buzie",ale lepiej pisemnie) ,a jak nie wie to na wniosek WK

Pytanie II: Czy diagnosta na wniosek klienta może przeprowadzić OBT przed I rej. w kraju jeżeli pojazd posiada ważne BT z zagranicy?

Na wniosek klienta możesz robić wszystkie badania jakie zleci i zapłaci :D

Są od tego jeszcze katalogi marek pojazdów, wymiary możesz sobie pomierzyć , silnik po numerze silnika itp. masę własną poprzez zważenie po uzupełnieniu wszystkich płynów eksploatacyjnych. No i trzeba pamiętać o najważniejszym , aby wpisać brak tabliczki znamionowej pojazdu.

Pewien naczelnik WK twierdzi uparcie, że diagnosta nie ma prawa wykonać OBT (na wniosek klienta) jeżeli pojazd (sprowadzony z zagranicy) ma ważne BT. W konsekwencji klient, który wcześniej zgodził się na takie badanie wrócił z WK na SKP i zażądał zwrotu różnicy w cenie między OBT a DBT. Co ciekawe WK nie zwrócił DIP-u z OBT lecz zażądał ("na buzię") zmiany OBT na DBT bez określenia danych niezbędnych do rejestracji. Czy na waszym terenie stosuje sie również takie praktyki ?

Czy na waszym terenie stosuje sie również takie praktyki ?

Stanowczo NIE.

Poproś ładnie WK (nie żądaj tylko poproś) o zwrot DIP. DIP wystawiasz do OBT po raz pierwszy. Jeśli chcą DBT to niech oddają dokument którego normalnie byś nie wystawił i niech określą jakie chcą od ciebie dane do rejestracji.

Pozdrawiam

Pewien naczelnik WK twierdzi uparcie, że diagnosta nie ma prawa wykonać OBT (na wniosek klienta) jeżeli pojazd (sprowadzony z zagranicy) ma ważne BT.

Jak klient przyjedzie na badanie techniczne nowym pojazdem po dwóch latach to również mam mu odmówić wykonania badania technicznego bo ma ważne a on usilnie życzy sobie takowej usługi? Badanie techniczne jest wykonywane na wniosek właściciela pojazdu i jeżeli właściciel ma taki kaprys to może je wykonywać co drugi dzień i nic nikomu do tego.

A ja słyszałem, że klient nasz Pan i jeżeli chce badanie okresowe to mogę mu robić nawet co miesiąc :evil:

Inna sprawa jak zrobiłeś okresowe - nie informując klienta, że wystarczy DBT.

Może tu tkwi problem? - Może w WK poinformowali go: "Po co Pan robił OBT skoro wystaczyło DBT, bo jeszcze ważne jest przez rok" :twisted:

Inna sprawa jak zrobiłeś okresowe - nie informując klienta, że wystarczy DBT.

Klient to taka istota, że co innego mówi na SKP a co innego w WK. Biedaczysko nie wiedziało jakiego badania chce a jak życzliwy diagnosta zrobi mu OBT bo do końca ważności pozostało kilka miesięcy i z prostego rachunku ekonomicznego nie opłaca się robić DBT to podziękowanie jest trochę szokujące. Bądź tu Człowiekiem !

"Po co Pan robił OBT skoro wystaczyło DBT, bo jeszcze ważne jest przez rok" :twisted:

I panowie - nie czarujmy się - w większości przypadków tak jest. Pytanie więc na ile jest to chęć obywatela do przeprowadzenia tego badania i zyskania nieraz 1 miesiąca, nieraz 3, a na ile Wasza "sugestia"... :)

Na piśmie:

"SKierowanie na ustalenie danych niezbędnych do rejestracji pojazdu nr rej..... VIN...."

i koniec skierowania a w stopce Stacja .... adresat........

Takie to twoje skierowanie na pismie - Bo urzędnik z WK nie będzie CI wypisywał jakich danych brakuje :twisted: - bo co jak się pomyli :?::evil:

jakich danych brak ma to wiedzieć klient, jak nie wie to WK.

Dokładnie, jak nie wie czego mu brakuje to niech się dokładnie dowie w WK lub weźmie skierowanie i przyjedzie.

Koledzy! Zgadzam się z waszymi uwagami dotyczącymi DBT-ustalenie danych..... jest jednak mały, mały problem......... konkurencja nie śpi i nie musi to być wcale uczciwa konkurencja. Wniosek z tego taki, że klient zawsze górą a d..a zawsze z tyłu.

naczelnik WK twierdzi uparcie, że diagnosta nie ma prawa wykonać OBT (na wniosek klienta) jeżeli pojazd (sprowadzony z zagranicy) ma ważne BT

Tu może być inna kwestia - nieprecyzyjnego doboru/przekazywania słów: nie ma prawa, a nie musi (w tym konkretnym przypadku) - jest tu zasadnicza różnica w znaczeniu. Pytanie czy WK tak faktycznie powiedział czy tylko klient twierdzi, że WK tak powiedział? A jak wiadomo klient wszędzie powie inaczej byleby tylko coś zyskać. Może tu chciał zwrot kosztów za nadprogramowe badanie i dlatego użył zwrotu 'nie ma prawa'.

jakich danych brak ma to wiedzieć klient, jak nie wie to WK.

Dokładnie, jak nie wie czego mu brakuje to niech się dokładnie dowie w WK lub weźmie skierowanie i przyjedzie.

Jak żyję skierowania z WK nie widzaiłem . A z klientem warto porozmawiać zamiast go ganiać Po powrocie z WK wcale wiecej nie wie tak statystycznie rzecz biorąc. 8)

Jak żyję skierowania z WK nie widzaiłem .

Ja również a kilka lat już pracuje w zawodzie.

A z klientem warto porozmawiać zamiast go ganiać Po powrocie z WK wcale wiecej nie wie tak statystycznie rzecz biorąc.

Zgadzam się z Tobą tylko czasami się inaczej nie da bo klient nie wie czy chce czy nie. Jak go "skroisz" za dodatkowe czy okresowe to w WK go oświecą, że nie potrzebnie i wraca po kasę z inwektywami, jak nie weźmiesz bo nie wykonasz to zaś wróci z inwektywami bo nie dostał czego potrzeba za jednym zamachem i jak się nie odwrócisz tak d.... z tyłu :P

Jak żyję skierowania z WK nie widzaiłem

A ja widzę to to często...

A z klientem warto porozmawiać zamiast go ganiać

Zgadzam się z Tobą.Klient nasz pan/wiadomo/rozmawiać trzeba cały czas a w między

czasie podsunąć mu wniosek do podpisania który splodził Psuj/ :pada: prawdopodo

bnie/ i nie będziesz miał wówczas zadnych niedomówień..... :razz:

Jak go "skroisz" za dodatkowe czy okresowe to w WK go oświecą, że nie potrzebnie i wraca po kasę z inwektywami, jak nie weźmiesz bo nie wykonasz to zaś wróci z inwektywami bo nie dostał czego potrzeba za jednym zamachem i jak się nie odwrócisz tak d.... z tyłu

Jak WK go oświeci niech da na piśmie WK nie daje nic na piśmie wiec powrotów nie mam ( chyba ze oczywiste bałahy) drugi przypadek j/w Przecież my Diagności wiemy wszystko nawet co który WK potrzebuje i czego klientowi do szczęścia potrzeba :)8)

Jak WK go oświeci niech da na piśmie WK

Im się nawet skierowań na konkretne dane nie chce się dawać, żeby nie było dymu a Ty jeszcze o takich rzeczach marzysz. :-D

Im się nawet skierowań na konkretne dane nie chce się dawać,

To trzeba ich do tego zachęcić odsyłając klienta ponownie do nich.Niech w końcu

tez zrozumią po co tam siedzą/pracują..???/ :razz:

Panowie, a jeśli robicie identyfikację pojazdu który ma hak, to zamieszczacie to w pkt 1 czy pkt 2 zaświadczenia z badania? Jak z opłatą za to?

Jeśli robimy okresowe przed 1 rej, to sprawa prosta doliczamy 35zl i zamieszczamy w uwagach w pkt2 a Pani z WK wbije do dowodu.