Emerson Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 Witajcie jestam nowy na forum, więc najpierw się przywitam co niniejszym czynię , Ananlizowałem forum i stwierdziłem, że są tu osoby mające wiedzę, która może być dla mnie nieoceniona w rozwiązaniu mojego problemu. Kupiłem dla siebie (jestem os. fizyczną) auto na fakturę od właściciala sp. cywilnej. Mam problem z zarejestrowaniem samochodu, gdyż kier. wk żąda ode mnie kopii: umowy spółki, wpisu do ewidencji obu właścicieli firmy oraz poprawienia f-ry z podpisami obu właścicieli spółki. Dodam, że sprzedawca był jedynym właścicielem pojazdu co potwierdza dow. rej. Proszę Was o pomoc gdyż sprzedawca odmówił mi przekazania kopii tych dokumentów, bo u siebie (w-wa) w wk i us dowiedział się, że te dokumenty nie są wymagane od strony kupującej w przypadku jeśli jest to osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej. Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 Czyli masz DR wystawiony na jednego właściciela, a na dowodzie własności (fakturze) jako strona sprzedająca są wymienione dwie osoby (prowadzące taka czy inną działalność). Hmmm - no to masz problem, bo fakt jest taki, że dane sprzedawcy zawarte w DR nie zgadzają się (w części bo w części, ale nie zgadzają) z danymi sprzedawcy na fakturze. A w tym układzie WK zgodnie z rozp.o rejestracji wymaga dokumentów, na podstawie których doszło do owego pośredniego przeniesienia prawa własności (a tym dokumentem będzie umowa spółki, względnie jej kolejne aneksy, z których wynikać będzie, że owy Pan z DR wniósł auto do spółki). Dodatkowo jeśli adresy sprzedających zawarte w DR nie są tożsame z adresem firmy lub dane właścicieli występujące w nazwie firmy nie wskazują jednoznacznie na właścicieli z DR to WK słusznie wymaga kopii zaśw.o działalności w celu wyjaśnienia tych wątpliwości, co jest zresztą normalną praktyką. Z tego co opisałeś zatem, Twój WK ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 Dodam, że sprzedawca był jedynym właścicielem pojazdu co potwierdza dow. rej. Skoro jest jedynym właścicielem jakim prawem sprzedaje jako spółka cywilna? Jeśli natomiast auto stało się po jakimś czasie faktycznie własnością tejże spółki to właściciele spółki mieli obowiązek zgłoszenia zmian w ciągu 30dni, jest stosowna adnotacja nawet na dowodzie rej. Tak więc niech wydadzą dokumenty albo oddaj im auto, bo wina leży ewidentnie po ich stronie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 dokladnie mialem taki sam przypadek,kupilem ciagnik od firmy,byl zarejestrowany na jednego z dwoch wlascicieli,dostalem wyciagi-kopie krs i normalnie zarejestrowalem,wk ma tutaj racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi