Skocz do zawartości

ford f350, czyli jak jezdzić cieżarówką bez prawajazdy:-)

bartekram

Rekomendowane odpowiedzi

witam, kupiłem amerykańskiego forda f350, samochod waży sam około 2800tony, mase całkowita ma jednak 4200tony. auto bedzie poddane tuningowi mechanicznemu, ma być samochodem reprezentacyjnym firmy i nigdy w zyciu nie przewiezie na pace nawet 50kilo, czy da sie jakoś obejsc przepisy, tak zebym tym autem mogł jezdzić na prawojazdy kat. B , i co wazniejsze zebym mogł jezdzić nim normalnie po miescie??. nie wiem, moze jakiś rzeczoznawca?? proszę o pomoc. dzieki

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Tytus

9

• bartekram

9

• jarolud

8

• Psuj

6

Top Posters In This Topic

nie jestem pewien do końca czy nie, bo np. ciężarowe samochody które obsługują cyrki i wesołe misteczka, nie muszą mieć tachografów, więc też jest to jakieś odstępstwo od przepisów.

rozmawiałem tez niedawno z diagnostą, który powiedział mi ze jest kilka patentów zeby to obejsc, ale nie chciał zdradzić jakie. tu nie chodzi o samo prawojazdy kat. C , to auto ma jezdzić głównie po mieście, a 70procent miasta ma zakaz wjazdu dla pojazdów powyzej 3.5tony.

powiedział mi ze jest kilka patentów zeby to obejsc

Jedyny patent aby coś takiego wykonać to zmiany konstrukcyjne pojazdu, które spowodują ograniczenie dmc pojazdu. Czy ktoś to wykona, czy jest to opłacalne z ekonomicznego punktu widzenia, czy też znajdzie się rzeczoznawca, który przeliczy to wszystko i określi dmc tego nie wiem i nie spotkałem się z tak wykonanym pojazdem oraz rzetelną opinią rzeczoznawcy. Inne "patenty" zgodne z literą prawa nie są mi znane.

rozmawiałem tez niedawno z diagnostą, który powiedział mi ze jest kilka patentów zeby to obejsc,

Niezły patent to jest, ale z tego diagnosty...

ciężarowe samochody które obsługują cyrki i wesołe misteczka, nie muszą mieć tachografów,

A co ma piernik do wiatraka?

własnie o te zmiany konstrukcyjne mi chodzi, ? jakie mogą być tego koszty? dlaczego piszecie ze to śliski temat??

i wcale nie musi być to wcale zrobione w świetle prawa- chce to auto użytkować jak normalny samochód osobowy, bo nie widzę sensu kupowania winiet, posiadania tchografu, itd.

i wcale nie musi być to wcale zrobione w świetle prawa-

Czyli chcesz aby diagnosta się podłożył i napisał Ci zmiany na 3500 dmc i przy najbliżej kontroli drogowej "przypalisz głupa", że o niczym nie wiesz i posadzisz kolegę po fachu? Wybacz szczerość, ale nie rozumiem Twego postępowania. Jak wyobrażasz się w sytuacji wypadku drogowego kiedy prokurator zarzuci Ci prowadzenie pojazdu bez uprawnień, kwestię odszkodowań od których w takich przypadkach umyje ręce ubezpieczyciel??? Sądzisz, że którykolwiek z myślących odrobinę diagnostów wykona takie badanie z taką perspektywą?

oczekiwałem praktycznej porady a nie prawienia morałów.

argument o biednym urzędzie skarbowym tracącym przezemnie pieniądze jakoś do mnie nie przemawia i BAWI mnie, niestety żyjemy chorym państwie gdzie o wszystko trzeba walczyć i ciągle kombinowac żeby jakoś wyjśc na swoje, więc nie mam absolutnie żadnych wyrzutów sumienia, i jesli nie załatwie swojej sprawy legalnie w świetle prawa to załatwie ją w jakiś inny sposób. nie wiem dlaczego mam płacic za winiety kiedy jeżdże autem w celch prywatnych ZAWSZE na pusto, a auto wazy tyle co duzy bus??? po co mi tachograf w mieście?? KAŻDY inny europejski kraj ma odpowiednie patenty na tego typu sprawy, ale w Polsce jak zwykle wszystko musi być "inaczej", czytaj-znacznie gorzej.

Prawo jazdy C, podatek od środków transportu, jeśli do celów prywatnych to bez tacho, ale dmc to nikt nie zmieni i ani szkoda kombinować.

"Bartekram", proszę się nie zniechęcać. Żyjemy w Polsce. Tu prawie wszystko da się "załatwić". W Warszawie jest firma, która ma zarejestrowane limuzyny 20-to osobowe. :razz: I wierz mi, nie są to autobusy. Może więc jakieś odstępstwo od p. MI zaspokoi twoją potrzebę? :D

"Bartekram", proszę się nie zniechęcać. Żyjemy w Polsce. Tu prawie wszystko da się "załatwić". W Warszawie jest firma, która ma zarejestrowane limuzyny 20-to osobowe. :razz: I wierz mi, nie są to autobusy. Może więc jakieś odstępstwo od p. MI zaspokoi twoją potrzebę? :D

Moze jeszcze ta firma udziela homologacji na to co zrobila :D

oczekiwałem praktycznej porady a nie prawienia morałów

Zrób prawo jazdy C. Czego się człowieku spodziewałeś po forum diagnostów? Porady jak zrobić wałek?

Wystąp o odstępstwo do MI. Diagnosta który Ci klepnie zmiany w aucie to będzie jakiś kamikadze.

No i masz dwie potady. :evil:

Pozdrawiam

argument o biednym urzędzie skarbowym tracącym przezemnie pieniądze jakoś do mnie nie przemawia i BAWI mnie,

do czasu :evil::evil:

nikomu nie powinno się źle życzyć ...

niestety ten "biedny" US ma duże możliwości...

np. p. R Kluska

Witam

A koledzy poprosze o podpowiedz - jak to jest z masa wlasna, czy jazda takim pojazdem na pusto rzeczywiscie wymaga C???

Przeciez jesli ma byc tp furka reprezentacyjna to nie bedzie miala paki ladunkowej (domyslnie bedzie zabudowana).

Czy nie mozna zmienic DMC poprzez zakaz przewozu ladunku - po zmianach konstrukcyjnych???.

Tak tylko glosno mysle...

Czy nie mozna zmienic DMC poprzez zakaz przewozu ladunku - po zmianach konstrukcyjnych???.

Czyli co zmianą konstrukcyjną ma być odcięcie paki?

Witam

A koledzy poprosze o podpowiedz - jak to jest z masa wlasna, czy jazda takim pojazdem na pusto rzeczywiscie wymaga C???

Przeciez jesli ma byc tp furka reprezentacyjna to nie bedzie miala paki ladunkowej (domyslnie bedzie zabudowana).

Tak tylko glosno mysle...

Art. 88 ustawy poczytaj.

Tylko B1 odnosi się do masy własnej. B i C do DMC.

Pozdrawiam

Siemka

Czyli co zmianą konstrukcyjną ma być odcięcie paki?

W zasadzie nie, bo to powierzchnia reklamowa jak mniemam :) Mysle raczej o zabudowie uniemozliwiajacej umieszczenie na niej ladunku. Tak sobie kombinuje - bo pewnie starczylo by na zmniejszenie DMC do 3,5 T. A i ew zmiana z ciezarowego na osobowy wtedy wchodzilaby w rachube - skoro pojazd bez ladownosci to moze stac sie osobowka...

Ale byc moze sie myle. Jesli tak jest to prosze o wskazanie przepisu ktory tego zabrania.

na pace ma być reklama ważąca 30kilo, auto ma stac i jezdzić w centrum miasta, gdzie na ogól nie mogą wjeżdzać pojazdy powyżej 3.5 tony. jaka jest szansa na to ze MI zrobi odstępstwo w tej sprawie?

Witam

... a osobówka oczywiście nie ma "ładowności" ? 8)

A ma??? czy o czyms nie wiem???

[ Dodano: 03-12-2009, 11:56 ]

Witam

na pace ma być reklama ważąca 30kilo, auto ma stac i jezdzić w centrum miasta, gdzie na ogól nie mogą wjeżdzać pojazdy powyżej 3.5 tony. jaka jest szansa na to ze MI zrobi odstępstwo w tej sprawie?

Co do odstepstwa to nie wiem - ale kombinowalbym w kierunku o jakim pisalem.

I nie widze w tym nic zlego. Oczywiscie wykonanie przerobki uniemozliwiajacej zaladunek musialo by mnie przekonac iz nie ma w tym zadnych niecnych zamiarów...i zawsze mozna zaplacic za opinie panu "rzeczoznawcy".